سلام نو – سرویس بین الملل: این روزها جو بایدن در قامت نامزد نهایی حزب جمهوری خواه وضعیت بهتری از ترامپ دارد و این مسئله چیزی نیست که بتوان آن را انکار کرد، اما بایدن به خوبی میداند که همین حالا هم روند رشد محبوبیت او متوقف شده و در حالی که به خاطر شیوع کرونا در خانه است ترامپ هر روز در تلویزیون است.
در سال 2016 هیلاری کلینتون هم مثل بایدن شرایط بدی نداشت و در سه ایالت ویسکانسین، میشیگان و پنسیلوانیا با اختلاف 4 درصد از ترامپ پیشتاز بود اما در فاصله 48 ساعت باقیمانده به انتخابات، معادله در این ایالات تغییر کرد و هیلاری با اختلاف کمتر از 1 درصد، هر سه ایالت را از دست داد و آرای الکترال آنها به سود ترامپ واریز شد تا نامزد دمکراتها با وجود پیروزی در آرای عمومی به دلیل کسب آرای الکترال کمتر انتخابات را واگذار کند.
بایدن میداند انتخابات امسال هم مانند سال 2016 از همین حساسیت شدید برخوردار است و او برای پیروزی بر ترامپ به تک تک رایهایی که ممکن است نیاز دارد، چون همین حالا هم الکترال کالج به جمهوریخواهان تمایل بیشتری دارد.
مجمع گزینندگان یا الکترال کالج گروهی هستند که مردم در هنگام رای دادن به رئیس جمهور به آنان رای میدهند تا در نهایت رئیس جمهور آمریکا را با توجه به آرای عمومی انتخاب کنند. هر نامزد برای پیروزی درانتخابات ریاست جمهوری از مجموع ۵۳۸ رأی به حداقل ۲۷۰ رأی انتخاباتی نیاز دارد تا بتواند به کاخ سفید راه یابد. اگر هیچ نامزدی رای لازم از الکترال را کسب نکند آن وقت سنا رئیس جمهور را انتخاب میکند که این اتفاق تنها یک بار در تاریخ آمریکا افتاده.
اعمال این این شیوه رایگیری دو مرحلهای غیرمستقیم از سوی نویسندگان قانون اساسی آمریکا دو دلیل عمده داشت. اول اینکه ایالتها کم جمعیت مورد بیتوجهی نامزدها قرار نگیرند و دوم این که پوپولیسم و عوامگرایی مسیر سختتری برای پیروزی داشته باشد.
با این تفاسیر احتمال این که رئیس جمهوری آمریکا رای کمتر از 50 درصد مردم را کسب کند، اما به کاخ سفید راه یابد وجود دارد. این گروه از روسای جمهور را روسی جمهور اقلیت مینامند و در سالهای۲۰۰۰ و ۲۰۱۶ جرج دابلیو بوش و دونالد ترامپ به این شیوه به کاخ سفید راه یافتند.
هرچند که ترامپ با شیوع کرونا و رشد بیکاری در این کشور این روزها وضعیت خوبی در آمریکا ندارد، اما هیچ تضمینی نیست که این وضعیت ادامهدار باشد و دونالد ترامپ شانس این را دارد که نخستین رئیس جمهور تاریخ ایالات متحده باشد که دو دوره پی در پی بدون اکثریت آراء مردم و به لطف آرا الکترال راهی کاخ سفید شود.
بایدن برای جلوگیری از این اتفاق کارهای زیادی کرده و حتی دنبال این است که یک زن را به معاون اولی خود انتخاب کند، اما پروندههای آزار جنسیای که علیه او مطرح شده در کنار فقدان برنامه روشن برای آینده بعد از کرونا میتواند او را به سرنوشت کلینتون دچار کند، هرچند که خود بایدن معتقد است شرایطش از هیلاری بهتر است.
نتایج نظرسنجی مشترک خبرگزاری رویترز - ایپسوس نشان داد، در هفتههای اخیر از برتری جو بایدن بر دونالد ترامپ بر سر جایگاه ریاست جمهوری آمریکا در زمان شیوع کروناویروس کاسته شده است. این نظرسنجی به صورت اینترنتی و در سراسر آمریکا برگزار شد. در این نظرسنجی ۱۲۱۵ بزرگسال شامل ۱۰۱۵ نفری که خودشان را رایدهنده ثبتشده معرفی کردند، شرکت داشتند.
پرونده جنسی مطرح شده درباره بایدن نیز به گوش بسیاری از آمریکاییها رسیده است و این یعنی اگر بایدن دیر بجنبد از پرونده تارا رید به پاشنه آشیلش تبدیل شده و او به سادگی ضربه میخورد.
با این همه بایدن به روشن شدن دوباره موتور کمپینش و البته حضور الیزابت وارن به عنوان معاون اول امیدوار است. حضور وران نه تنها روی زنان تاثیر مثبتی دارد بلکه بال چپ حزب دمکرات را نیز تشویق به حمایت از بایدن میکند.
اما باید دید آیا این کارها برای پیروزی بر ترامپ و مطمئن شدن از آرای الکترال کافی است یا بایدن درست در روزها آخر مثل هیلاری بازی برده را دو دستی تقدیم ترامپ میکند؟