دادستان کل ایالت میسوری آمریکا اعلام کرد این ایالت از دولت چین و دیگر نهادهای بلندپایه به خاطر نقشی که آنها در "تشدید بحران شیوع کروناویروس و تاثیرات این بحران در این ایالت" داشتهاند شکایت کرده و در این راستا این کشور را به "سرپوش گذاشتن بر اطلاع رسانی درباره ویروس، ساکتکردن افشاگران و کمکاری در متوقف ساختن شیوع بیماری" متهم کرده است.
به گزارش سلام نو، به نقل از شبکه سی ان ان، بر اساس آمار جدید دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا دست کم ۶ هزار و ۱۰۵ نفر در ایالت میسوری این کشور مبتلا به کرونا ویروس شده و همچنین دست کم ۲۲۹ تن نیز در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادهاند. اریک اشمیت، دادستان کل ایالت میسوری آمریکا شکایت مذکور از دولت چین را در دادگاهی فدرال در حوزه شرقی میسوری ثبت کرد.
در متن این شکایت که برای نخستین بار در نوع خود مطرح شده، آمده است: مقامهای چین مردم را فریب دادند، اطلاع رسانیهای بسیار مهم را سرکوب کردند، افشاگران را بازداشت کردند، در مواجهه با مدارک فزاینده انتقال شخص به شخص بیماری را انکار کردند، تحقیقات پزشکی بسیار مهم را از بین بردند و اجازه دادند میلیونها نفر در معرض ویروس قرار بگیرند و حتی تجهیزات محافظت شخصی را احتکار کردند و موجب شدند این بیماری در حالی که قابل پیشگیری بود، به شکلی غیر ضروری در جهان گسترش یابد.
کارشناسان حقوقی میگویند این شکایت با موانعی دشوار مواجه خواهد شد زیرا چین از مصونیت حاکمیتی برخوردار است. در شکایت ایالت میسوری از چین آمده است: جامعه پزشکی چینی نشانههایی از انتقال شخص به شخص این ویروس را داشتند اما به سازمان بهداشت جهانی هنگامی که نخستین بار بیماری را گزارش کردند، این مساله را اطلاع ندادند.
همچنین در این شکایت عنوان شد: رهبران چین برای مهار شیوع ویروس کوتاهی کرده و اجازه دادند هزاران نفر از کانون بیماری یعنی شهر ووهان به جاهای دیگر سفر کنند و از جاهای دیگر به این شهر بروند.
چین اما شکایت این ایالت آمریکا بابت شیوع کرونا را "بسیار توخالی" توصیف کرد.
گنگ شوآنگ، سخنگوی وزارت خارجه چین امروز (چهارشنبه) با بیان اینکه اقدام حقوقی "اصلا مبنای حقوقی و واقعی" ندارد، بار دیگر دفاع چین از عملکردش در مقابله با شیوع کرونا را تکرار کرد.
در این شکایت ایالت میسوری از چین آمده است: مقامهای شهر ووهان چین اواسط ماه ژانویه و حوالی تاریخ ۱۶ ژانویه از یک مراسم شام برای ۴۰ هزار نفر از ساکنان این شهر میزبانی کردند و به این ترتیب پتانسیل شیوع ویروس را افزایش دادند. متهمان این پرونده اجازه دادند که این جمع بزرگ از مردم در این سطح کنار یکدیگر جمع شوند و همچنین اجازه دادند سفرهای گسترده از مبدا و به مقصد ووهان صورت بگیرد، در حالی که از خطرات بیماری کووید ۱۹ از جمله ریسک انتقال انسانی این ویروس اطلاع داشتند.
در ادامه این شکایت همچنین توضیح داده شد که چطور مقامهای چینی در ابتدای کار کارشناسان پزشکی که اطلاعاتی را درباره ویروس منتشر میکردند از جمله دکتر "لی ونلیانگ" را سرکوب کردند. دکتر لی ونلیانگ از سوی پلیس ووهان بعد از آنکه اطلاعاتی را درباره این بیماری جدید به اشتراک گذاشت، متهم به شایعهپراکنی شد. کمی بعد اعلام شد که ونلیانگ در اثر ابتلا به کروناویروس درگذشته است.
ایالت میسوری آمریکا همچنین مقامهای چین را متهم به احتکار تجهیزات محافظت شخصی در ضمن پنهانکاری درباره شیوع ویروس کرده و همچنین چین را به خاطر اجازه دادن به آزاد شدن بخشی کمی از این اقلام احتکار شده متهم به دست زدن به "کارهای غلط انداز" کردند.
بر اساس متن این شکایت این دست اقدامات به همراه یک سری از کارهای دیگری که مقامهای چینی انجام دادند خسارت گسترده بر جان و سلامت انسانها وارد کرده و منجر به اختلالهای اقتصادی عظیم در سراسر جهان شد. در این شکایت عنوان شد ایالت میسوری قبل از شیوع کوروناویروس یکی از کمترین نرخهای بیکاری را در یک دهه گذشته تجربه کرده بود اما این باور و این اطلاعات وجود دارد که نرخ بیکاری ایالت میسوری هم اکنون به یکی از بالاترین میزانهای خود از زمان وقوع رکود عظیم رسیده است. پاسخ دادن به بحران شیوع ویروس نیاز به تعطیل کردن اصناف و مغازهها، اختلال در روندهای عادی تولید و تجارت و جابجا شدن کارگران داشته است.
/ایسنا