سلام نو - سرویس اقتصادی: بالاخره وعده شریعتمداری مبنی بر عرضه شستا در بورس محقق شد و در این بین موافقان و مخالفان این کار واکنش های گوناگونی داشتند. یک طرف این کار را جسورانه و یک طرف این کار را اشتباهی مهلک دانست.
به گزارش سلام نو، در کنار همه نظرات موافق و مخالف دستاورد غیرقابل کتمان ورود شستا به بازار سرمایه را باید افزایش شفافیت دانست. با این اتفاق صورت های مالی نهادی عریض و طویل مثل شستا که منافع بخش زیادی از مستمری بگیران را تامین می کند، در دسترس عموم قرار می گیرد.
موافقان و مخالفان عرضه شستا در بورس چه میگویند؟
هلدینگ شستا در حالی قرار است وارد بورس شود که موافقان معتقدند ورود این نهاد قدرتمند به بازار برای اقتصاد خوب است و در راستای خصوصی سازی در کشور حرکتی صورت می گیرد. این در حالی است که شبهه خصولتی سازی به جای خصوصی این روزها بسیاری را در خیل مخالفان عرضه شستا در بازار بورس قرار داده است.
سعید لیلاز، اقتصاددانی که مدافع این طرح است معتقد است عرضه شستا در بورس هم مازاد تقاضای خرید در بورس را تغذیه میکند و جلوی نوسانات بورس را میگیرد. به گفته او این که سهام شستا در بورس عرضه شود از آن رو خوب است که یک حجم سنگینی از نقدینگی و ریال در جامعه وجود دارد که اگر جذب بورس نشود موجب تورم در سایر حوزههای اقتصادی میشود.
پدرام سلطانی اما با تعبیری متفاوت عرضه سهام شستا را فروش فرش زیرپای تامین اجتماعی کشور دانسته است. سلطانی در توییتر خود گفته از سر نادانی، اضطرار یا بی مسئولیتی، از هر چه باشد یک ظلم به کارگر و کارفرما و یک خیانت در امانتی است که آنها نزد دولت داشتند.
البته کاربران زیادی به این موضع انتقاد وارد کرده بودند و بورسی سازی را مسیر شفافیت و زیر ذره بین نگاه داشتن شستا دانسته بودند. برخی هم روی عرضه شدن تنها ده درصد از سهام شستا تاکید داشتند.
دولتی که در بحث خصوصی سازی خوب عمل نکرده اگر بخواهد از بنگاه داری به سمت سهام داری حرکت کند باید به فال نیک گرفت. در این مسیر کوچک سازی دولت هم محقق شده و برآیند آن به نفع اقتصاد کشور است.
امیرحسین بنیصدر کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که آیا واگذاری شرکتهای تامین اجتماعی در بورس میتواند در روند مدیریت آنها تغییر و تحولی ایجاد کند؟ به فرارو گفته خیر سهامدار عمده فعلا خود دولت است. اما این شروع کار است حتی اگر ۱۰ درصد سهام این شرکتهای هم واگذار شود، قدم مهمی است. درست است که هنوز سیاستگذار عمده این شرکتها همچنان دولت خواهد بود، اما با ورود سهامداران کوچک، مسئولان و حاکمان آن شرکتها ناچارند به سهامداران خرد گزارش دهند. شرکتها ناچارند شفافسازی انجام دهند. این اجبارها به مرور باعث تغییر فرهنگ مدیریتی و حاکمیتی در آن شرکت میشود.
وسعت شستا قابل قیاس با بسیاری از ابر هلدینگهای ایران نیست. سود شستا در سال مالی منتهی به پایان خردادماه 1398 بالغ بر 4.500 میلیارد تومان بوده بوده است. بر همین اساس و با توجه به اعداد و ارقام این چنینی برخی مخالفان بورسی شدن شستا را به مخالفت با شفافیت متهم می کنند. با این حال تا زمانی که مشخص نشود با عرضه اولیه سهام شستا به بازار و فروش سهام آن به مردم درآمدهای تامین اجتماعی زیاد می شود یا کسری بودجه دولت کمتر می شود نمی توان موضع گیری دقیقی در این باره داشت. با این وجود شفافیت دستاورد مهم ورود شستا به بورس است.
مدیرعامل پتروشیمی جم درباره عرضه شستا در بورس خاطرنشان کرده است: سهامداران اصلی شستا در واقع بازنشستگان محترم سازمان تامین اجتماعی هستند. این عرضه و حضور در بورس این امکان را فراهم میآورد که سازمان در صورت نیاز بازنشستگان، بتواند از طریق عرضه بیشتر شستا کسب نقدینگی کند. میتوان امید داشت که در آینده بخشی از سهام شستا نیز به بازنشستگان محترم سازمان تامین اجتماعی واگذار شود که صاحبان اصلی آن هستند و شستا را مردمیتر میکند.