سلام نو - سرویس علم و فناوری: بعد از اینکه مدتها بحث حذف بستههای شبانه اینترنت مطرح بود بالاخره چندی پیش این امر محقق شد. جلوگیری از فرهنگ شب زنده داری و اعتراض کاربرانی که استفاده ای از اینترنت شبانه ندارند اما هزینه آن را ناگزیر می پردازند به عنوان مهم ترین دلایل حذف احتمالی اینترنت شبانه مطرح شده بود.
به گزارش سلام نو، چندی قبل حذف بسته های اینترنتی ارزان درست در شرایطی که دولت به تازگی قیمت پهنای باند را برای اپراتورها ٣٠درصد ارزانتر کرده بود موجب واکنش بسیاری از کاربران شد تا حدی که به طعنه این شوخی با اپراتورها شد که آن ها هم بسته های ارزان خود را مانند پوشک احتکار کرده اند. این البته همه اعتراضات نبود. با حذف بسته های اینترنت شبانه ایرانسل طبق آنچه توجه به الگوی مصرف مشتریان اعلام شد و خدمات نصفه و نیمه همراه اول برای ارائه اینترنت شبانه بار دیگر نوک پیکان انتقادات به سمت اپراتورها نشانه رفت.
از سوی دیگر افزوده شدن بسته های شبانه اینترنت و افزایش قیمت بسته ها اعتراض برخی کاربران را به همراه داشت. نارضایتی آنها از آنجا نشات می گرفت که بسیاری بدون اینکه هیچگونه استفاده ای از اینترنت شبانه داشته باشند چاره ای جز پرداخت هزینه برای آن نداشتند. دادن حق انتخاب به این کاربران برای اینکه از بین اینترنت شبانه روزی، ترکیب اینترنت روزانه و شبانه یا حتی اینترنت مجزا برای شب و روز، هر موردی که دوست داشتند را انتخاب کنند می توانست این نارضایتی را کاهش دهد. تا چندی پیش کاربران بدون تفکیک روزانه و شبانه حجمی از اینترنت را با پرداخت مبلغی دریافت میکردند. با اضافه شدن اینترنت شبانه به این بسته ها مبلغی که برای بستههای اینترنتی دریافت میشد، افزایش یافت. این در حالی است که بسیاری از این مخاطبین ترجیح می دهند به جای حجم شبانه بسته اینترنتی که از ساعت 2 نیمه شب تا 8 صبح امکان استفاده اش وجود دارد، حجم اینترنت روزانه آن ها افزایش پیدا کند.
قرار دادن حجم شبانه در ساعات کممصرف به نوعی اقدامی رقابتی محسوب شده و در جهت جذب مخاطب است. با این حال افزایش قیمت ها بدون اینکه منفعت کسر قابل توجهی از جامعه هدف اپراتورها در نظر گرفته شود صدای کاربران را در آورده است. اعتراضات کاربران واکنش وزیر ارتباطات را نیز به همراه داشت. محمدجواد آذری جهرمی چندی پیش با اشاره به موضوع ارائه اینترنت ترکیبی شب و روز، اظهار کرده بود که ارائه بستههای ترکیبی شبانه و روزانه توسط اپراتورها ممنوع شده و دیگر نباید ارائه شوند. این در حالی است که معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در این باره گفته بود فروش بسته به این صورت که بخشی از حجم مخصوص شب و بخشی از آن مخصوص روز باشد، خلاف مقررات نیست بلکه باید میزان تعرفه در تمام شبانهروز به یک میزان باشد.
شب زنده داری دلیل حذف اینترنت شبانه است ؟
یکی دیگر از عواملی که از آن به عنوان دلیل حذف بسته های شبانه ذکر می شود روی آوردن مردم به شب زنده داری بود. حسین فلاح جوشقانی، معاون وزیر ارتباطات و رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی درباره بسته های اینترنتی شبانه گفته بستههای شبانه یک نوع هدیه محسوب میشود اما شاید از نظر رفتاری و فرهنگی مناسب محدوده سنی نوجوانان و جوانان نباشد. همچنان این طرح وجود دارد ولی طبق حرفهای بیان شده به تدریج از بین خواهد رفت." سبک زندگی بسیاری از مردم به ویژه نسل جدید در سال های اخیر و با گسترش روزافزون تکنولوژی با تغییرات زیادی رو به رو شده است. برای خیلی ها ساعت از ١٢ شب که میگذرد، زندگی برایشان شروع میشود. شروع به کتاب خواندن می کنند، فیلم میبینند ، اینستاگرام و تلگرام را بالا و پایین میکنند و تازه کار با اینترنت برایشان شروع می شود. در میانههای شب میان وعدهای می خورند و زندگی شبانه شان را ادامه می دهند تا نزدیک های صبح که وقت میان وعدهای دیگر و خواب است.
فارغ از ارزشگذاری درباره این سبک زندگی که به اعتقاد شماری از پژوهشگران ٥٠درصد آن را ژنتیک تعیین میکند و بخشی از آن هم به محیط زندگی و سن مربوط است، حذف بسته های شبانه اینترنت برای این بخش از مردم اتفاق ناخوشایندی بود.
طرح صبحانت جای بستههای شبانه اینترنت را گرفت
اپراتورهای معروف برای جا نماندن از نیاز مخاطبین اقدام به جایگزینی طرحی تحت عنوان صبحانت به جای بسته های اینترنت شبانه کردند. ترافیک هدیه ای که از ساعت شش صبح تا دوازده ظهر قابل استفاده است. صبحانت نسبت به حجم اصلی بسته دارای اولویت مصرف است و ابتدا حجم هدیه مصرف میشود و با اتمام آن حجم اصلی کم خواهد شد. با این حال بعید به نظر می رسد طرح های اینچنینی جایگزین طرح پرمخاطبی چون اینترنت شبانه باشند.