به گزارش سلام نو، معاون وزیر بهداشت گفت: با توجه به تمهیداتی که انجام دادیم چه از لحاظ تجهیزات و چه از لحاظ اقلام محافظتی ذخیره و ظرفیت تولید مناسبی داریم.
دکتر ایرج حریرچی در گفتگوی ویدئویی با خبرنگاران با بیان اینکه بین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد هزینه بستری افراد کرونایی را بیمه پرداخت کرد، اظهار کرد: مجموع هزینههایی که دولت فعلا تشخیص داده و موافقت کرده، یک بسته ۱۲ هزار میلیارد تومانی است که از محل صندوق ذخیره ارزی پرداخت میشود. بستههای ۶۰۰ و ۱۲۰۰ میلیارد تومانی هم در نظر گرفته شده و بعضا پرداخت هم شده است. علاوه بر هزینههای مستقیم، هزینههای غیرمستقیم نیز به دلیل کاهش مراجعات به بخشهای دولتی و خصوصی به دلیل کرونا متحمل شدهایم. در برخی از مراکز دولتی و خصوصی با ۸۰ درصد کاهش مراجعات مواجه بودهایم.
وی افزود: موضوعی که شاید مهمتر باشد این است که پیش بینی شده که کل اقتصادهای دنیا در مجموع حدود ۴ تا ۴ هزار و ۵۰۰ میلیارد دلار یعنی حدود ۵ درصد تولید ناخالص دنیا ضرر بدهند. ایران هم از این قاعده مستثنی نیست و برای ایران هم تا ۲ درصد پیشبینی شده است که امیدواریم با تدابیر لازم، این عدد به حداقل برسد.
مرگ سالانه ۳۸۵ هزار نفر در کشور
حریرچی با بیان اینکه سالانه ۳۸۵ هزار مرگ در کشور داریم، تصریح کرد: حدود ۸۵ هزار مرگ در زیر سن ۵۰ سالگی و ۱۷۷ هزار مرگ زیر ۷۰ سالگی رخ میدهد؛ یعنی ۲۲ درصد و ۴۷ درصد مرگهای کشور ما زودرس است و باید برای این مسئله نیز اقدام کنیم. الان تمام توجه جامعه به کرونا جلب شده در حالیکه ما در ۱۱ ماه ابتدایی سال گذشته، ۱۵ هزار و ۹۰۰ فوت ناشی از تصادفات داشتیم و ۳۳۰ هزار و ۳۳۰ نفر به علت تصادفات مصدوم شدهاند.
حریرچی خاطرنشان کرد: سه علت اصلی مرگ و میر در کشور ما سرطانها، بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت است و افرادی که به این بیماریها مبتلا هستند باید به مراکز درمانی مراجعه کنند و سه علت ایجادکننده بیماریها، فشار خون بالا، ریسک فاکتورهای غذایی و قند خون بالاست.
حریرچی با بیان اینکه پیگیر این هستیم که از روزهای آینده با توجه به ظرفیت موجود، بیماران الکتیو را نیز پذیرش خواهیم کرد، اظهار کرد: معاونت درمان وزارت بهداشت پیگیر این موضوع است و در روزهای آینده پذیرش بیماران آغاز میشود و با توجه به ظرفیتی که در بیمارستانها موجود است بیمارانی که نیاز به خدمات درمانی دارند را پذیرش خواهیم کرد.
وی ادامه داد: خواهش ما این است که مردم با رعایت مسائل حفاظتی، خصوصا برای بیماریهای ضروری باید مراجعات خود را داشته باشند و به تاخیر نیندازند.
حریرچی با بیان اینکه ما نیز مانند سایر کشورها در ابتدای بیماری دچار مشکلات و کمبودهایی شدیم، یادآور شد: با توجه به تمهیداتی که انجام دادیم چه از لحاظ تجهیزات و چه از لحاظ اقلام محافظتی ذخیره و ظرفیت تولید مناسبی داریم. سلامت ایرانیان برای ما مهمترین اولویت است و اگر تجهیزات اضافی داشته باشیم هم به دلایل بشردوستانه و هم به دلایل اقتصادی ممکن است صادر کنیم اما تا زمانی که از رفع نیاز داخلی کشور مطمئن نشویم آن را صادر نمیکنیم.
حریرچی با بیان اینکه اگر روال به سابق برگردد مطمئناً دچار موج بازگشت بیماری خواهیم بود، تصریح کرد: احتمال برگشت بیماری در تمام دنیا وجود دارد و تا زمانی که واکسن و داروی ویروس کرونا ساخته نشود کرونا در جهان باقی خواهد ماند؛ فرآیند ساخت واکسن ۱۸ ماه طول میکشد و هیچ کشوری نتوانسته است احتمال ابتلا به ویروس را به صفر برساند. ماندگاری این ویروس بستگی به تغییرات آب و هوایی و رفتار مردم دارد.
وی افزود: اگرچه ویروس کرونا ویروس دموکراتی است و فقیر و غنی را با هم به طور یکسان درگیر میکند اما اثرات اقتصادی این ویروس بر فقرا شدیدتر است؛ دولت اقداماتی را برای حمایت از افراد روزمزد انجام داده است اما اثرات منفی اقتصادی بر این افراد تحمیل شده است.
وی در خصوص آمار سایر کشورها، تصریح کرد: آمار سایر کشورها بستگی به این دارد که این کشورها به چه تعداد تست دسترسی دارند و استراتژی تست گرفتن در این کشورها متمرکز بر بیماران بستری است یا بیماران ملایم و افراد در تماس با مبتلایان را نیز تست میکنند؛ مثلا کشور آلمان قبل از بالارفتن میزان ابتلا روزانه ۱۲۰ هزار تست انجام میداد و به همین دلیل در مراحل ابتدایی بیماران را شناسایی کرد اما سایر کشورهای اروپایی و آمریکایی که میزان ابتلا در آنها بالاست نتوانستهاند از روزهای اول تست بگیرند.
حریرچی با بیان اینکه مراکز فروشگاهی بزرگ و بازارهای سنتی از مراکز تأمین مواد غذایی مورد نیاز مردم هستند، تصریح کرد: برنامهریزی ما این است که اینها باید با رعایت اصول بهداشتی در اولویتهای بعدی بازگشایی باشند و ساعات فعالیت آنها بیشتر شود. یکی از مسائلی که محل نگرانی ماست، فروشگاهها و مالهایی است که علاوه بر جنبه فروشگاهی برای برخی جوانان محل تفریح و گردش هستند و تراکم این مکانها با گرمترشدن هوا احتمالاً افزایش مییابد که باید موانعی برای آن گذاشته شود.
حریرچی در خصوص بازگشایی مدارس و دانشگاهها، متذکر شد: یکی از مشکلاتی که داریم این است که مردم فکر میکنند جوانان کمتر به ویروس کرونا مبتلا میشوند در صورتی که افراد کمسن و سال در مدارس به دلیل تراکم زیاد در داخل مدرسه و سرویسها بیشتر در معرض ابتلا هستند ولی این افراد کمتر علائم بیماری را از خود بروز میدهند.
وی افزود: مدارس از یک منطقه هستند ولی دانشگاهها به دلیل اینکه از شهرهای مختلف دانشجو پذیرش میکنند و خوابگاه و سلف نیز دارند تراکم بیشتری دارند. در موج اول ویروس کرونا پیشبینی ما این بود که اگر هیچ مداخلات و فاصلهگذاری رخ ندهد، تا انتهای خرداد و حتی پاییز نیز با این بیماری مواجه باشیم اما با توجه به اقدامات دولت و ملت احساس میکنیم که این بیماری در حال مدیریت است و در اکثر استانها از نقطه اوج خارج شدهایم و اگر همین روال ادامه یابد در اردیبهشتماه میزان شیوع به میزان قابل توجهی کاهش پیدا خواهد کرد اما این کاهش به معنی صفر شدن ویروس نه در کشور ما و نه در کشورهای دیگر نخواهد بود.
حریرچی در خصوص داروی فاویپیراویر بیان کرد: اقدامات انجام شده توسط وزارت بهداشت مورد تأیید سازمان بهداشت جهانی بوده است؛ اگر افرادی ادعا دارند که داروهایی بر کرونا موثرتر است باید آن را به صورت مقاله ارائه کنند؛ در مقاله چینی که تأثیر این دارو بر کرونا بهبودی نسبی را نشان داده بود نیز بازپس گرفته شده است اما ما هنوز در کشورمان شاهد پافشاری برخی افراد بر تجویز این دارو هستیم.
/تسنیم