سلام نو – سرویس اجتماعی: هر سال در آستانه شب عید بحث بین مخالفان و موافقان ماهی شب عید زیاد می شود. امسال به خاطر شیوع بیماری کرونا مخالفان ماهی شب عید بیشتر هم شده اند. با این وجود سوال اینجا است که آیا ماهی قرمزهای کوچکی که در سفره هفت سین بسیاری از مردم وجود دارد ناقل ویروس کرونا است یا خیر؟
به گزارش سلام نو، واقعیت این است که ماهی قرمز ایرانی در سفره هفت سین برای ما تبدیل به یک سنت شده است. سنتی که البته سابقه دیرینی هم ندارد به طوری که در نقاشی کمال الملک اثری از ماهی قرمز در سفره هفت سین دیده نمی شود.
مخالفان ماهی قرمز در سفره هفت سین می گویند هر سال در شب عید نزدیک به ده میلیون ماهی قرمز تلف می شوند. آنها خود را از حامیان محیط زیست می دانند و بر این باورند با این خریدن ماهی قرمز برای هفت سین به محیط زیست ضربه زده اند.
با این وجود همه محیط زیستی ها این گونه فکر نمی کنند. محمد درویش، فعال محیط زیست در این باره گفته است: کل ماهیهای قرمزی که به سر سفره هفت سین ایرانیان میآید، چیزی کمتر از 4 درصد از مجموع ماهیهای زینتی است که در ایران تولید یا وارد کشور میشود؛ ماهی قرمز یک گونه در معرض خطر انقراض هم نیست و به راحتی میتوان آن را مراقبت کرده و سالها زنده نگه داشت و یا در استخرها و آبگیرهای بسته شهری رها کرد.
او با بیان اینکه کسی پرِ خاطرش نیست که فقط سدسازی منجر به نابودی 30 درصد از کل گونههای آب شیرین شده، اظهار کرده سالانه میلیاردها قطعه ماهی یا در رودخانههای پایین دست سدها و یا در اثر آلودگی خلیج فارس و دریای خزر میمیرند. این بدین معنا است که حتی اگر فرض کنیم که همه 40 میلیون قطعه ماهی قرمز سر سفره هفت سین ایرانیان میمیرند که نمیمیرند، این رقم یک صدهزارم ماهیهایی نیست که در اثر آزمندی و نادرایتی انسانی سالانه از دست میدهیم! ماهیهایی که اغلب آنها بسیار ارزشمندتر از ماهی سرخ هستند.
همان طور که گفته شد نگرانی از ویروس کرونا باعث شده خیلی از مردم امسال را به فکر خرید ماهی شب عید نیفتند. اگر چه این مساله به خاطر اینکه افراد را مجبور به ماندن در خانه می کند اتفاق خوبی است اما واقعیت این است که ویروس کرونا از طریق ماهی قرمز منتقل نمی شود.
اخیرا یک دامپزشک در گفت و گو با سلام نو تاکید کرده اخباری که تاکنون درباره کرونا گرفتن حیوانات شنیده شده صحت ندارد و هیچ یک هنوز اثبات نشده اند. شاهین سپنتا با اشاره به شایعات پیرامون انتقال بیماری از ماهی قرمز به انسان در آستانه نوروز گفته بود اینکه برخی گفته اند ماهی قرمز ممکن است باعث انتقال شود درست نیست. تاکنون هیچ گزارشی در رابطه با انتقال بیماری از ماهی های قرمز به انسان وجود ندارد ضمن اینکه ماهی های قرمزی که در بازار هستند تولید داخل هستند و این شایعه که از چین و یا خارج از کشور این ماهی ها وارد کشور می شوند درست نیست. ضمن اینکه ماهی های داخل کشور هم توانایی انتقال بیماری کرونا به انسان را ندارند.
در حال حاضر سازمان دامپزشکی کشور واردات هرگونه حیوان و آبزی زنده را از کشور چین ممنوع اعلام کرده است. وزارت بهداشت تاکید دارد که هیچ ماهی قرمزی از کشور چین وارد نمی شود و مردم نباید از این بابت نگرانی داشته باشند.