زمانی که بیمار با گردن درد روبرو شده و با محدودیت در انجام وظایف خود مواجه می شود باید بداند مهره بین گردن آسیب دیده و فتق گردن موجب آسیب رسیدن به ریشه نخاع شده و سبب تحریک و انتشار درد به اندام های دیگر بدن می شود. در این حالت اگر فتق دیسک گردن رخ دهد، با پاره شدن و جابهجایی دیسک گردن قابل مشاهده پزشکی خواهد بود.
بالا رفتن سن می تواند یکی از دلایل مختلفی باشد که باعث وجود آمدن دیسک گردن می شود. در این حالت تحلیل و خشکی دیسک، فضای موجود بین مهره های گردن کم میشود و باعث افزایش احتمال بیرون زدگی دیسک می شود. رباطها و استخوان هایی که ستون فقرات را تشکیل می دهند، از مقاومت و انعطاف پذیری کمتری برخوردار خواهند بود، این تغییرات رفته رفته و با افزایش سن سبب تنگ و باریک تر شدن کانال نخاعی گردن وارد کردن فشار بر طناب نخاعی شده که تنگی کانال نخاعی گردن را به دنبال خواهد داشت.
تنگی کانال نخاعی گردن تا زمانی که درد آن محدود به گردن درد باشد با درمان های احتیاطی در مدت زمان طولانی قابل مراقبت و درمان است، اما اگر تنگی کانال نخاعی بیمار شدید باشد، به طوری که تمام طول روز درد شدید داشته باشد میبایست به جراح مغز و اعصاب مراجعه و آزمایش های اولیه را انجام گیرد.
علل ایجاد دیسک گردن:
· چاقی
· احساس کاهش قدرت دست ها و انگشتان
· استعمال بیش از حد دخانیات
· جابهجایی و بلند کردن اشیاء با روش نامناسب
از نشانه های فتق گردن این است که گاهی با دردهای زیاد و پراکنده که به دیگر اعضای بدن سرایت می کند همراه است تا جایی که فرد قدرت و توانایی دست و انگشتانش کاسته می شود و در بعضی موارد بیمار دچار سر درد خفیف می شود. در بیشتر مواقع بیمارانی که پارگی یا جابهجایی دیسک گردن دارند از درد بخشی از گردن که ممکن است زیاد یا کم باشد، رنج می برد. این درد بیشتر بر ناحیه پایین گردن اثر خواهد گذاشت، در برخی موارد نیز نشانه های دیسک در دو طرف یا در مرکز گردن وجود دارد.
راه های بهبود و درمان دیسک گردن:
• گردنبند طبی
گردنبندهای طبی با کاهش فشار به ریشه های عصبی باعث استراحت کردن عضلات می شوند.
دلیل استفاده از گردنبند طبی این است که باعث می شود گردن مدتی بدون تحرک باشد و استراحت کند، در اصل گردنبند های طبی اجازه حرکت به عضلات گردن را نمی دهند.
نکته قابل توجه این است نباید به مدت طولانی از این گردنبند استفاده شود زیرا باعث ضعیف و ناتوان شدن عضلات گردن و بدتر شدن وضعیت بیمار می شود.
• اوزون تراپی
در روش اوزون تراپی ابتدا با استفاده از بی حسی موضعی عصب ها بی حس شده، مواد ضد التهابی درد، تورم و التهاب را کاهش داده و در نتیجه شدت جریان خون را افزایش می دهد، سپس با استفاده از مواد معدنی و ویتامین ها بافت ها شروع به تغذیه و بازسازی می کنند.
بافت های بدن برای تجدید نیاز به مواد مغذی نظیر اکسیژن که عنصر اصلی برای ترمیم بافت ها محسوب می شود به ویتامین و مواد معدنی نیازمند است. بافت های آسیب دیده بدن با جریان خون در خود موفق به ترمیم خود خواهند شد. باید توجه داشت که در صورت عدم اکسیژن رسانی به بافت موجب تولید اسید لاکتیک و در نتیجه درد خواهد شد. روش اوزون درمانی از نوع جراحی های بسته ستون فقرات به شمار می رود. در این روش داروهای ضد التهاب، اوزون، ویتامین و... را به قسمت آسیب دیده تزریق می نمایند.
اوزون در ابتدا یک اکسیژن غیر فعال است لیکن پس از تزریق به بافت های بدن به صورت فعال عمل کرده و اکسیژن مورد نیاز را به بافت های آسیب دیده می رساند.
اوزون درمانی بر خلاف دیگر روش های درمانی عوارض ندارد. نتایج اوزون درمانی به مرور زمان از بین نخواهد رفت و دائمی است.
تحقیقات انجام شده نشان می دهد میزان موفقیت در اوزون درمانی 95 درصد بوده و این آمار در مجله های معتبر پزشکی و بینالمللی ثبت شده و به اثبات رسیده است.
تأثیر درمان و روند بهبودی بسته به شرایط آسیب دیدگی متفاوت است و تا زمان دستیابی به بهبودی کامل تزریق هر یک هفته یا دو هفته یک بار انجام می گردد.