سلام نو – سرویس اقتصادی: خصوصی سازی دو باشگاه فوتبال پرطرفدار پایتخت، استقلال و پرسپولیس سالهاست که گاهی در رسانه ها تیتر می شود و بعد از چندی از یادها می رود. در این روند تکراری این روزها مجددا گفته می شود بحث خصوصی سازی این دو باشگاه وارد مراحل تازه ای شده است.
به گزارش سلام نو، از آن دوره ای که تصمیمات ورزش کشور در سازمانی به نام تربیت بدنی گرفته می شد تا حالا که یک وزارت خانه برای این امر اختصاص یافته است، واگذاری سرخابی ها به بخش خصوصی مطرح بوده است. محاسن این کار را اگر کنار بگذاریم هواداران نگران این هستند که بخش خصوصی می تواند از ارزش های باشگاه محبوبشان صیانت کند یا خیر؟ چرا که اشخاصی که در گذشته نامشان برای خریداری سهام این دو باشگاه شنیده می شد هم اکنون شرایط خوبی ندارند.
شرکت سهامی عام تشکیل میشود؟
مدیر روابط عمومی وزارت ورزش واگذاری سهام سرخابی ها را قطعی می داند. مازیار ناظمی درصفحه توییتر خود نوشته است: صد درصد سهام استقلال و پرسپولیس واگذار می شود. سلطانی فر، وزیر ورزش هم با تایید این خبر گفته است: ما مصمم هستیم فرآیند خصوصی سازی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس را به سرانجام برسانیم. در کمیته تخصصی اقتصاد دولت هم به تصویب رسیده است و اکنون در نوبت طرح در دولت قرار دارد و بعد فرآیند اجرا در سازمان خصوصی سازی باید دنبال شود. حتی از همین الان هم تعدادی از پیشکسوتان دو باشگاه اعلام آمادگی کردند تا در فرآیند خصوصی سازی مشارکت داشته باشند و متقاضی خرید دو باشگاه هستند که باید بعد از تصویب دولت با سازمان خصوصی سازی مذاکره و تعامل داشته باشند.
بدهی های بی حساب این دو تیم باعث شده دولت بدش نیاید با واگذاری این دو تیم به بخش خصوصی به لحاظ اقتصادی کمتر زیان ببیند. با این حال تبعات احتمالی که ممکن است پیش پای این امر باشد تاکنون شجاعت را از دولت ها برای گام برداشتن در خصوصی سازی استقلال و پرسپولیس گرفته است. گاهی گفته می شود نگرانی از اینکه بخش خصوصی نتواند از عهده مدیریت این دو تیم با طرفداران میلیونی برآید می تواند مخاطرات زیادی فراتر از حوزه های ورزش و اقتصاد ایجاد کند. همین امر کافی است برای دست نگه داشتن دولت ها از به تعویق انداختن واگذاری استقلال و پرسپولیس به بخش خصوصی. این در حالی است که این بهانه گیری ها طرفداران این دو تیم را راضی نمی کند. شاید به همین خاطر بوده است که اخیرا تشکیل شرکت سهامی عام برای استفاده از ظرفیت تماشاگران و سهم داشتن پیشکسوتان این دو تیم مطرح شده است تا سهام این دو باشگاه در تمرکز یک فرد قرار نگیرد.
دستور مستقیم روحانی برای واگذاری سرخابیها به بخش خصوصی
رئیس سازمان خصوصیسازی هم اعلام کرده که نظرش روی واگذاری سرخابی ها به بخش خصوصی است. او دستور شخص رییس جمهور را دلیل پیگیری مجدد این فرآیند دانسته است. میرعلی اشرف عبدالله پوری حسینی با اشاره به مطرح شدن بحث خصوصی سازی این دو باشگاه اظهار کرده است: در دوره قبل هیئت سه نفره وزیران، افرادی را که برای خرید دو باشگاه پرسپولیس و استقلال اقدام کرده بودند تأیید نکرد و آن مزایده به نتیجه نرسید. همه جای دنیا این مسیر را رفته اند و ما هم قطعاً باید برویم و کار سخت تر از این ها را هم انجام داده ایم و قطعاً به خاطر برخی تهمت ها و... ادامه این مسیر را متوقف نخواهیم کرد.
چندی پیش هیات وزیران طی مصوبه ای دو باشگاه استقلال و پرسپولیس را متعلق به بخش فرهنگی دانستند. حالا بر این اساس که بنگاه های فرهنگی از خصوصی سازی معاف هستند برای اجرای واگذاری این دو باشگاه به بخش خصوصی نیاز است مصوبه قبلی هیات وزیران که مربوط به سه سال و نیم پیش است، لغو شود.
پیشکسوتان چه میگویند؟
علی پروین، اسطوره باشگاه پرسپولیس خیلی به نهایی شدن خصوصی سازی خوش بین نیست. او می گوید: من فکر نمی کنم که پرسپولیس در نهایت واگذار شود، چون وقتی زمان باز کردن پیشنهادات فرا می رسد همه چیز تغییر می کند. به نظرم پرسپولیس تا ۱۰۰ سال دیگر هم خصوصی نخواهد شد! پرسپولیس اگر خصوصی شود باز هم یک سرش دست دولت خواهد بود لذا پیگیری این مسائل بی فایده است.
بهرام افشارزاده، مدیرعامل پیشین استقلال هم علی رغم اینکه طرفدار خصوصی سازی استقلال و پرسپولیس است، خیلی این اقدام را محتمل نمی داند. او معتقد است: فکر میکنم خصوصی سازی این دو باشگاه به این زودی انجام نمی شود. البته اگر این کار محقق شود، باید درود به شرف تصمیم گیرندگان و انجام دهندگان این موضوع فرستاد که این دو باشگاه را از بحران هایی که گاهی اوقات شکل میگیرد، نجات می دهند.
انسداد مجاری درآمدزایی در صنعت فوتبال
در همه دنیا حق پخش تلویزیونی، کپی رایت، تبلیغات محیطی، درآمد حاصل از فروش بلیت به تماشاگران و ... مجاری درآمدزایی از صنعت فوتبال هستند. در کشور ما درآمدزایی از این راه با انسداد جدی رو به رو است. اخیرا رئیس فیفا برای بار چندم در نامه ای به رئیس جمهور و وزیر ورزش ایران خواستار حل مشکل حق پخش تلویزیونی فوتبال شده است. در گذشته هم در دولت محمود احمدی نژاد این اتفاق افتاده بود که با برگزاری چندین نشست بین مسئولین و اخذ قراردادهایی قضیه فیصله یافت. مرحوم ناصر حجازی تا زنده بود پیگیر موضوع حق پخش تلویزیونی به منظور احقاق حقوق باشگاه ها بود. پس از او هم پیشکسوتان و مدیران ورزشی زیادی از فشل بودن ساختار درآمدزایی فوتبال انتقاد کرده اند. اگر چه خصوصی سازی ضابطه مند می تواند تا حد زیادی مشکلات دو تیم محبوب پایخت را مرتفع کند اما شاید بیش از خصوصی سازی، آنچه مهم است اصلاح نحوه درآمدزایی باشگاه ها در این شرایط سخت تیم داری باشد.