در این مطلب از سلام نو اطلاعات ارزشمندی را در خصوص رصدخانه مراغه در اختیار شما می گذاریم.
تاریخچه رصدخانه مراغه
در ایران رصد خانه ای در مراغه ساخته شد در آن زمان ها در هیچ کجای دنیا خبری از دستگاه های پیشرفته ای نظیر دوربین های نجومی و تلسکوپ نبود. خواجه نصیرالدین طوسی در تبریز رصدخانه ای را بنا کرد که در آن زمان پیشرفتهترین رصدخانه جهان می بود و میتوانستند کسانی که به علوم نجوم علاقه مند بودن مطالعات وسیع خود را در این منطقه انجام دهند در دوره حکومت هلاکوخان این رصدخانه بنا شد و امروزه به عنوان یک آثار باستانی از آن یاد میشود و یادگاری از دوران طلایی علم و فرهنگ ایران است و همچنین رصدخانه ایران نام خواجه نصیرالدین طوسی را همیشه زنده نگه میدارد .
در رصدخانه مراغه تنها برای بررسی ستارگان دانشمندان جمع نمی شدند بلکه یک سازمان علمی عظیمی بود که شاخه های دانش در آن درس داده میشد و دانشمندانی از جمله قطب الدین شیرازی کاشف علت اصلی تشکیل رنگین کمان نیز بوده است.
معماری رصد خانه مراغه را چه کسی انجام داد؟
رصدخانه مراغه بر روی تپه ۱۱۰ متری واقع شده است وجود این رصد خانه در ارتفاعات موجب می شود تا از بیشتر شهرهای اطراف قابل دیدن باشد و چشم انداز زیبایی به دریاچه ارومیه داشته باشد .خواجه نصیرالدین طوسی در آن زمان از معمار معروفی به نام فخرالدین ابو السعادات احمد بن عثمان مراغی درخواست نمود تا این منطقه را بنا کند و ساخت این رصدخانه ۱۳ سال به طول انجامید در تپه رصدخانه مراغه ۱۷ واحد معماری کشف شده است که یکی از این واحدها به تاسیسات بعد از ویرانی رصدخانه تعلق دارد اما بقیه واحد ها مجموعه علمی رصدخانه مراغه را تشکیل دادهاند.
رصد خانه مراغه به دو دسته تقسیم می شد. بخش اول که در آن تحقیقات علمی و فعالیت های نجومی انجام می گرفت و بخش دیگر که کارگاه های ریخته گری و مدرسه و کتابخانه وجود داشت.
الگوبرداری کشورهای دیگر از رصدخانه مراغه
در آن زمان ها بین کشور ایران و چین به دلیل چیرگی قوم مغول بر روی این دو سرزمین دانشمندی چینی به نام فائو مون جی در مرکز رصد خانه مراغه فعالیت مینمود در آن زمان امپراتور چین کارشناس هایی را برای الگو برداری از رصد خانه مراغه به ایران فرستادند و پس از آن در چین به همان شیوه رضد خانه ای ساختند و سپس در استانبول و هند با توجه به الگوی برداشت شده از مراغه رصدخانه های بزرگ غرب همچون تیکو براهه در حوالی دانمارک و کپلر از این رصدخانه الهام گرفتند.
تخریب رصدخانه مراغه
با توجه به اسنادی که از قدیم وجود دارد در حدود سال ۷۲۰ این بنا کاملا تخریب شد و تنها ویرانه هایی از آن باقی ماند و بنا به تحقیقاتی انجام شد رصد خانه ایران در مراغه به دستور دولت آن زمان تخریب شده بود برخی دیگر از کارشناسان می گویند در زمان الع بیگ پادشاه سلسله تیموری رصدخانه سمرقند به دستور او ساخته شد و به همین دلیل دانشمندان را تشویق میکردند که به سمت سمرقند بروند و دانشمندان از این کار سر باز می زدند و همچنان در رصدخانه مراغه باقی میماندند و همین رو پادشاه سلسله تیموری دستور تخریب و رصدخانه مراغه را صادر کرد و مردم در آن زمان از کف پوش های این منطقه برای ساخت بناهای خود استفاده نمودند و به همین دلیل فقط پی این بنا باقی ماند .