سلام نو – سرویس اقتصادی: در آستانه ارائه لایحه بودجه 98 به مجلس شورای اسلامی خبرها حاکی از آن است که احتمالا بودجه سال آتی با دلار 5700 تومانی و نفت به ازای بشکه ای 54 دلار بسته خواهد شد. اینها شنیده های بهروز نعمتی، سخنگوی هیات رئیسه مجلس است.
به گزارش سلام نو، دولت بر اساس ماده 182 آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی تا پانزدهم آذر ماه مهلت ارائه بودجه به مجلس را دارد. قیمت نفت، دلار و حقوق سال آینده کارمندان دولت سه مساله کلیدی است که تاثیر زیادی روی نحوه بودجه ریزی دارد.
قیمت محافظهکارانه نفت در بودجه 98
بیژن زنگنه، وزیر نفت در جلسات بودجه ای قول صادرات یک میلیون بشکه نفت در روز را برای سال آینده داده است. افت 1 الی 1.5 میلیونی صادرات نفت باعث شده تا بودجه 98 با حداقل ریسک برای بالا بردن توان مقابله در شرایط اضطراری بسته شود. شاید برای همین است که دولت در اقدامی محافظه کارانه قصد دارد بودجه را با نفت 54 دلاری ببندد. چرا که به اعتقاد بیشتر کارشناسان این قیمت حداقل بهای جهانی نفت در سال آینده خواهد بود و احتمالا میانگین 65 تا 75 دلار برای هر بشکه نفت در سال آینده عدد دقیق تری باشد.
ضمن اینکه بر اساس لایحه بودجه سهم ۳۴ درصدی صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی در لایحه بودجه سال آینده لحاظ شده است. بر اساس قانون برنامه ششم توسعه، سالیانه 2 درصد به سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی افزوده می شود و به این ترتیب سال آینده سهم صندوق از درآمدهای نفتی حدود 34 درصد می باشد.
در حال حاضر، تحلیل گران بازار نفت بر این باورند که بازار با مازاد عرضه ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه ای مواجه است. این میزان تقریبا معادل سهم از دست رفته ایران از بازار جهانی نفت به دلیل تحریم های یک جانبه توسط آمریکاست.
1500 تومان روی دلار میآید
از آنجایی که درآمدهای نفتی کشور بخش قابل توجهی از بودجه را تامین می کند، قیمت دلار در کنار قیمت نفت از محورهای مهم بستن بودجه کشور است. در واقع نرخ دلار برای تبدیل درآمد نفتی به ریال مورد توجه است. معمولا نرخ دلار در بودجه متناسب با درآمد نفتی مشخص می شود. با توجه به کاهشی که در بخش درآمدهای نفتی در سال آینده خواهیم داشت از ابتدا انتظار می رفت که دلار با افزایش همراه باشد با این حال از گوشه و کنار شنیده می شد حسن روحانی به عنوان رئیس جمهور با این امر مخالف بوده و قصد داشته است تغییری در قیمت دلار 4200 تومانی ندهد. با این حال گویا هم اکنون حسن روحانی برای دلار 5700 تومانی قانع شده است.
هر چند در این مدت گمانه زنی های زیادی در خصوص متغیرهای کلیدی برای بستن بودجه سال آینده و تعیین درآمد ها وجود داشته است اما باید تا پایان مهلت دولت برای ارائه لایحه بودجه به مجلس شورای اسلامی منتظر ماند و دید شنیده ها در لحظات آخر تغییر محسوسی می کند یا خیر.
افزایش 20 درصدی حقوق کارمندان دولت
بعد از نفت و دلار، بحث حقوق کارمندان دولت و میزان افزایشی که در سال آینده خواهد داشت از مهم ترین مسائل پیش پای بستن بودجه سال 98 برای دولت است. بعد از اینکه درصدهای گوناگونی از سوی مسئولین مختلف برای میزان افزایش حقوق سال آتی مطرح شد، محمد باقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه گفته است حقوق کارکنان دولت برای سال آینده 20 درصد بیشتر می شود.
برای اینکه متوجه اهمیت بودجه ای که صرف حقوق کارمندان می شود، بشویم لازم است این نکته را بدانیم که برای امسال حدود ۲۹۰ هزار میلیارد تومان از ۳۸۶ هزار میلیارد تومان مصارف عمومی بودجه به بخش جاری اختصاص داشته که بیش از ۸۰ درصد آن به پرداخت حقوق و دستمزد سالانه اختصاص پیدا کرده است.
محدود بودن منابع را درک کنیم
شرایط اقتصادی سخت کشور و همچنین تحریم های ناعادلانه کشور را متحمل سختی های زیادی کرده است و احتمال می رود سال آینده با اضطرارهای متعددی مواجه شویم. در این بین با توجه به محدود شدن برخی منابع کاهش بودجه برخی نهادها امری اجتناب ناپذیر است. توضیحاتی که روز گذشته رییس سازمان برنامه و بودجه در میان خبرنگاران داد هم این مساله را تایید می کند.
باید محدود بودن منابع را درک کنیم. احتمالا مطابق هر سال شاهد تکاپوی نمایندگان برای گرفتن سهم بیشتر برای حوزه انتخابیه شان باشیم. این رفتارهای پوپولیستی می تواند پیکره اقتصاد کشور را نحیف تر کرده و کسری بودجه احتمالی را سنگین تر از سنوات قبل کند.