سلام نو - سرویس اقتصادی: چند سالی است بحث حذف صفر از واحد پول ملی به دلایل گوناگون مطرح است. هرازچندگاهی این بحث مطرح می شود و با موافقت ها و مخالفت هایی رو به رو می شود. با این حال این بار به نظر می رسد عزم مسئولان بانک مرکزی برای اجرایی کردن این طرح راسخ است.
به گزارش سلام نو، در هفته های اخیر باز هم بحث حذف 4 صفر از واحد پول ملی مطرح شده است. موافقین این طرح اصلاحات اقتصادی و حذف صفر از واحد پول ترکیه را مثال می زنند اما مخالفین می گویند شرایطی که بر اقتصاد آن روز ترکیه حاکم بود با شرایط فعلی ایران همخوانی نداشته و متفاوت است
طراحی ایران چک جدید پانصد هزار ریالی بدون صفر باز هم بحث در این باره را داغ کرد. عبدالناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی در این باره گفته است: باتوجه به عرف چند ده سال گذشته بین مردم پیشنهاد شده هر دههزار ریال فعلی معادل یک تومان و هر تومان معادل یکصدریال جدید باشد. او همچنین با بیان اینکه لایحه حذف چهار صفر از پول ملی از سوی بانک مرکزی تقدیم دولت شده است، اظهار کرده است: مبنای برآورد کارشناسان ما اجرای آن نزدیک دو سال طول میکشد. این اقدام در کنار سایر اقدامات اساسی بانک مرکزی برای اصلاح نظام بانکی و بکارگیری ابزارهای نوین سیاستهای پولی و شیوههای جدید و کارآمد نظارت بر بانکها خواهد بود و عملیاتی شدن آن عملاً متأخر بر اصلاحات بانکی خواهد بود.
یک تحلیلگر اقتصادی می گوید: حذف چهار صفر از واحد پول ملی نه تاثیری بر وضعیت اقتصادی دارد نه از اساس منطقی به نظر می رسد.
هوشیار رستمی در گفتوگو با سلام نو در رابطه با امکان اجرایی شدن این طرح اظهار کرد: وقتی تورم شما به یک ثباتی رسیده و قرار نیست شما بعد از آن یک تورم عجیب و غریب و کاهش ارزش پول ملی را داشته باشید. در این زمان برای آسان شدن معاملات اجرایی کردن این طرح کار خوبی است. اگر بخواهیم مشابه آن اتفاقی که در کشور ترکیه شاهدش بودیم، بیفتد باید برای چند سال مداوم تورم زیر ده درصد باشد تا به نتیجه برسیم. در غیر این صورت این کار پرهزینه و بی فایده است چرا که برای عملی شدن آن باید تمامی اسکناس ها و سکه ها عوض شود. تعویض پول فعلی هزینه سرسام آوری دارد و ازآن بدتر باید سیستم حسابداری ما هم به صورت کلی عوض شود. با این کار ما هزینه زیادی را به شرکت های دولتی و بخش خصوصی تحمیل می کنیم.
این کارشناس اقتصادی افزود: اثر روانی این طرح با توجه به اینکه ما سال آینده احتمالا تورم سه رقمی داشته باشیم، زیاد نیست و عملا هیچ تاثیری بر اقتصاد کشور نمی گذارد چرا که بعد از اجرای این طرح به خاطر تورم فزاینده عملا وضعیت به حالت اولیه خود بازمی گردد. ما اگر دنبال اثر روانی هستیم باید کارهای دیگری انجام شود.
رستمی با اشاره به اتفاقات مثبتی که در دوره جدید بانک مرکزی اتفاق افتاده است، گفت: از وقتی عبدالناصر همتی به بانک مرکزی آمده تغییرات خوبی شاهد بودیم. در شرایطی که حجم نقدینگی و سرعت گردش پول ما به زیر یک رسیده و برای اولین بار حجم نقدینگی ما بیشتر از حجم تولید ناخالص داخلی شده است، اقدامات خوبی شده که از جمله آن می توان به اقدامات بانک مرکزی در زمینه چک های تضمینی بانک ها، سقف برداشت ها، انتقال پول و ... اشاره کرد. در شبکه بانکی هم گفته اند دارد اتفاقاتی می افتد.
او خاطرنشان کرد: رییس بانک مرکزی اقدامات خوبی داشته و به همین خاطر است که معتقدم تصمیم برای حذف صفر از سوی بانک مرکزی خیلی بعید بود. هرچند من پیش بینی می کنم شاید این اتفاق نیفتد بعید و صرفا مدتی همه سرگرم این اخبار باشند. واقعیت این است که ادبیات اقتصادی با این موضوع مشکل دارد و بعید است چنین تصمیم اشتباهی اتخاذ شود.