سلام نو – سرویس اقتصادی: مالیات ندادن آستان قدس در طی این سالها آن قدر حاشیه داشته که مسائل پیرامون آن در دو سه سال اخیر به عرصه سیاست هم رسیده است. حالا آن طور که سخنگوی کمیسیون تلفیق میگوید آستان قدس سال آینده مالیات میپردازد.
به گزارش سلام نو، در شرایطی که تحریم های نفتی، اقتصاد وابسته به نفت ما را درگیر دشواری کرده و گریبان کشور را گرفته درست ترین راهکار پیش رو مقابله با فرار مالیاتی است. مساله ای که ما به خاطر مشکلات ساختاری همواره در آن ضعیف ظاهر شده ایم.
در کنار این فرارهای مالیاتی برخی نهادها معافیت مالیاتی دارند. معافیت هایی که البته همیشه محل بحث منتقدان بوده است. آستان قدس رضوی یکی از نهادها است. این مسئله در جریان مبارزات انتخاباتی سال ۹۶ به یکی از مباحث جدی حامیان دو چهره مهم این انتخابات (حسن روحانی و ابراهیم رئیسی) مبدل شده بود که در نتیجه آن حواشی زیادی اتفاق افتاد. علاوه براین وقتی زمان بررسی لایحه بودجه در مجلس شورای اسلامی فرا میرسد، بحثها در اینباره مجدد از سر گرفته میشود، اما بدون نتیجه و با ابهامات فراوانی، اعضای خانه ملت از کنار آن عبور میکنند.
البته روی کاغذ در مالیات دادن آستان قدس بحثی نیست. محمود صادقی در این باره در توییتی نوشته بود: بر اساس اجازه رهبری، مالیات بنگاههای وابسته به آستان قدس پس از واریز به خزانه، قابلبرگشت به آستان خواهد بود. درج عدد ۱ در ستون مالیات آستان قدس در لایحه بودجه ۹۸ نشانگر آن است که دولت از میزان فعالیتهای اقتصادی آستان قدس و مالیات قابل پرداخت آنها اطلاعی ندارد.
با همه این احوالات شرایط فعلی کشور تفاوت کرده و همین باعث شده بسیاری از مالیات ندادن آستان قدس به عنوان یک نهاد فرهنگی که ظرفیت های اقتصادی بالایی دارد، انتقاد کنند.
اگر بخواهیم نگاهی به شرکت های تابعه آستان قدس داشته باشیم به اسامی زیادی از جمله شرکت داروسازی ثامن، موسسه اعتباری رضوی، شرکت کارگزاری رضوی، شرکت کشاورزی رضوی، موسسه کشاورزی و موقوفات چناران، شرکت کشت و صنعت اسفراین، شرکت کشت و صنعت انابد، شرکت کشت و صنعت سرخس، موسسه باغات آستان قدس رضوی، موسسه کشت و صنعت مزرعه نمونه، موقوفات و کشاورزی جنوب خراسان، موسسه کشاورزی و موقوفات سمنان، شرکت ساختمانی بتن و ماشین قدس رضوی، شرکت مسکن و عمران قدس رضوی، شرکت مهندسان مشاور معماری و شهرسازی آستان قدس رضوی، شرکت مهندسی آب و خاک قدس رضوی، شرکت بنای سبک قدس رضوی، شرکت قند آبکوه، شرکت قند تربت حیدریه، شرکت قند چناران، شرکت شهاب یار، شرکت کمباین سازی ایران، شرکت آرد قدس رضوی، شرکت خمیر مایه رضوی، شرکت فرآوردههای غذایی رضوی، شرکت فرآوردههای لبنی رضوی، شرکت نان قدس رضوی، شرکت تهیه و تولید فرش آستان قدس رضوی، شرکت نخریسی و نساجی خسروی خراسان، موسسه دامپروری صنعتی قدس رضوی، شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات رضوی، شرکت صنایع چوب آستان قدس رضوی، شرکت معادن قدس رضوی، موسسه منطقه ویژه اقتصادی سرخس، شرکت توسعه نفت و گاز رضوی بر می خوریم.
به نظر می رسد سال آینده باید شاهد مالیات دادن آستان قدس باشیم. مالیاتی که البته میزانش با سال های قبل متفاوت است. سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۹۹ اخیرا گفته است آستان قدس رضوی و آن دسته از موسسات و بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح و ستاد اجرائی فرمان حضرت امام (ره) به استثنای مواردی که اذن صریح، ولی فقیه مبنی بر عدم پرداخت مالیات و یا نحوه تسویه آن را دارند، موظف به پرداخت مالیات شدند.
خبر مالیات دادن آستان قدس وقتی خوشحال کننده تر می شود که متوجه می شویم این خبر فقط شامل حال آستان قدس نمی شود و بسیاری از نهادهای دیگر که در این سالها از معافیت مالیاتی بهره مند بودند، باید از سال آینده مالیات بدهند. اینها البته در شرایطی است که مصوبه کمیسیون تلفیق در صحن علنی هم به تصویب برسد.