توافق هستهای برجام سال 2015 میان ایران و پنج کشور عضو شورای امنیت بهعلاوه آلمان (موسوم به گروه 1+5) حاصل شد. دولت آمریکا بهریاست دونالد ترامپ، اردیبهشتماه سال گذشته این توافق مورد تأیید شورای امنیت را نقض کرده از آن خارج شد.
آمریکا پس از خروج از برجام تمامی تحریمهای تعلیقشده ذیل این توافق را احیا کرد و کشورهای اروپایی پس از خروج آمریکا به هیچ یک از وعدههای خود برای جبران تبعات این خروج عمل نکردهاند.
بعد از خروج آمریکا از برجام و خلف وعده اروپا در برخوردار کردن ایران از مزایای توافق هستهای، تهران در پنج مرحله با فواصل 60روزه تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. ایران تأکید کرده است که کاهش این تعهدات ذیل بندهای 26 و 36 توافق انجام شده و بهمعنای نقض توافق نیست.
ایران از اردیبهشتماه سال جاری پس از اعلام نخستین مرحله از کاهش تعهدات هستهای خود، بارها اعلام کرده است که دیگر حاضر به اجرای یکجانبه برجام نخواهد بود و تنها زمانی تعهدات هستهای خود را بهطور کامل اجرا خواهد کرد که طرف مقابل نیز به تعهدات خود عمل کند./ تسنیم
به گزارش سلام نو به نقل از شبکه خبری الجزیره، «ژان ایو لودریان» وزیر امور خارجه فرانسه روز چهارشنبه در گفتگو با خبرنگاران اعلام کرد که آینده توافق هستهای موسوم به برجام در خطر است.
وزیر امور خارج فرانسه که دولت متبوعش و دیگر اعضای اروپایی برجام با کوتاهیهای مکرر در انجام تعهداتشان در نهایت ایران را به کاهش مرحله به مرحله تعهدات هستهای خود وادار کردند، یک روز پس از فعالسازی سازوکار حل اختلاف در برجام توسط طرفهای اروپایی این توافق اظهار داشت: «آینده توافق هستهای در خطر است و ما از ایران میخواهیم که به تعهدات خود پایبند باشد.»
وی در ادامه مدعی شد: «هدف از فعالسازی سازوکار حل اختلاف در توافق هستهای این است که راهکاری دیپلماتیک برای پایان دادن به اختلافات خود با ایران پیدا کنیم.»
مقامات سه کشور اروپایی عضو برجام روز سهشنبه 24 دیماه در بیانیهای مشترک اعلام کردند که مکانیسم موسوم به «سازوکار حلوفصل اختلافات» در برجام را به جریان انداختهاند.
سه کشور اروپایی در این بیانیه آمیخته به ادعاهای اثباتنشده اظهار داشتند: «ما بهعنوان وزیران خارجه فرانسه، آلمان و پادشاهی متحده بههمراه شرکای اروپاییمان منافع امنیتی مشترکی داریم. یکی از آنها، حفظ نظام منع اشاعه هستهای و اطمینان یافتن از این است که ایران هرگز اقدام به ساخت سلاح هستهای نمیکند.»
آنها در ادامه درباره توافق هستهای برجام نوشتند: «برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) همانطور که سران کشورهای ما بهروشنی ابراز کردهاند نقشی کلیدی در این خصوص بازی میکند. برجام یکی از دستاوردهای کلیدی دیپلماسی چندجانبه و معماری نظم اشاعه جهانی است.»