سلام نو – سرویس بین الملل: سردار شهید قاسم سلیمانی توسط آمریکا ترور شد که به گفته نخست وزیر عراق و وزیر خارجه ایران حامل پیامی دیپلماتیک از سوی ایران به مقصد عربستان بود. در واقع قاسم سلیمانی در آخرین سفر خود در حال کار روی یکی از مهمترین پروندههای منطقهای ایران بود و احتمالا با توجه به وزن، جایگاه و توانش میتوانست مقدمه نشستن مقامات ریاض و تهران در دو سوی مذاکره را مهیا کند.
حالا پرسش اینجاست که پس از حاج قاسم پرونده ایران و عربستان به کجا میرسد و دو طرف چه تصمیمی برای روابط خود در سر دارند؟ آیا عربستان در فقدان حاج قاسم به دنبال امتیاز و تنش میرود یا نه؟ ایران چطور؟ هنوز دست صلح دراز میکند؟ پاسخ به این سوالات را باید در واکنش مسئولان دو طرف بعد از ترور حاج قاسم دید.
پس از ترور سردار سلیمانی «خالد بن سلمان» معاون وزیر دفاع عربستان سعودی و برادر ولیعهد متنفذ در سفری فوری عازم واشنگتن شد و با رئیس جمهور و وزیر دفاع آمریکا دیدار کرد.
وی طی پستی در توئیترش در این خصوص نوشت: امروز (سهشنبه) با وزیر دفاع آمریکا دیدار کردم و ما در این دیدار درباره چالشهای مشترک گفتوگو کردیم و بر همکاری نظامی موجود در راستای خدمت به صلح و امنیت بینالمللی تاکید کردیم.
پیش از او نیز «فرحان فیصل» وزیر خارجه سعودی نیز در واکنش به ترور سردار سلیمانی گفت که اکنون در وضعیت بسیار خطرناکی به سر میبریم و باید در خصوص خطرات نه تنها برای منطقه بلکه برای امنیت جهانی برحذر باشیم. وی مدعی شد که کشورش دوست ندارد شاهد تشدید تنش در منطقه در این شرایط بسیار خطرناک باشد.
در طول شش روز گذشته نیز عربستانیها به طرق مختلف اعلام کردند که نه از ترور سردار سلیمانی خبر داشتند و نه پهپاد مهاجم به سردار سلیمانی از پایگاه آنها برخاسته است.
در سمت ایران هم به نظر میرسد مسئولان ارشد ایرانی با تمام خشم و خصمی که نسبت به ترور سردار سلیمانی دارند، اما مایل نیستند درِ دیپلماسی با همسایه خود را ببندند.
رهبر انقلاب اسلامی به عنوان معمار سیاست خارجی ایرانی روز گذشته در سخنرانی خود جمع مردم قم و درباره شهادت سردار سلیمانی در بحث ضرورت دشمن شناسی به طور تلویحی به نسبت ایران با کشورهای منطقه اشاره کردند و گفتند:
ما فلان دولتِ در منطقه یا بیرون منطقه که حالا یک وقتی یک حرفی هم علیه ما بزند و یک چیزی هم بگوید را دشمن به حساب نمیآوریم؛ اینها دشمن نیستند؛ مادامی که حرکتی از آنها در خدمت دشمن و علیه جمهوری اسلامی سَر نزند، اینها را دشمن به حساب نمیآوریم.
به نظر میرسد در سمت ایران هم، با وجود شهادت سردار سلیمانی و خشم متراکم در مسئولین و مردم، همچنان امید به گفتوگوی دیپلماتیک با طرف سعودی وجود دارد و ایران آماده برقرار صلح و آشتی است.
خالد الجیوسی، تحلیلگر شناخته شده عرب با اشاره به موضع عربستان در تنشهای اخیر در رای الیوم نوشت: عربستان سعودی از ابعاد فاجعه ای که دونالد ترامپ با ترور سردار سلیمانی ایجاد کرد، آگاه است و می داند که تاسیسات نفتی اش و همچنین آمریکایی های حاضر در خاک عربستان، می توانند هدف حمله ایرانی ها قرار بگیرند.
این سخنان وقتی اهمیتی مضاعف مییابد که بدانیم عربستان تا همین چند وقت پیش مهمترین عامل تنشزایی منطقه بعد از اسرائیل و همینطور مهمترین حامی درگیری نظامی آمریکا با ایران بود و اتخاذ این رویکردها به این معنی است که سعودیها حداقل همچنان مایل به کاهش تنش با ایران هستند چون دو نکته برایشان اثبات شده اول اینکه آمریکا حامی نظامی جدی آنها نیست و دوم این که ایران توانایی ضربه زدن دارد، حتی به آمریکا.