سلام نو – سرویس اقتصادی: بازار نفت همواره نشان داده متاثر از عوامل غیراقتصادی مستعد جهش های غیرمترقبه است. در این بین شوک های سیاسی همچنان که در حادثه آرامکو شاهد آن بودیم می تواند بازار نفت را دگرگون کند. حالا اما پس از شهادت سردار حاج قاسم سلیمانی معادلات نفتی باز هم تغییر کرد.
به گزارش سلام نو، اقدام تروریستی دولت آمریکا در به شهادت رساندن سردار سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران و ابومهدی المهندس، معاون حشدالشعبی بازار نفت را با التهاب زیادی رو به رو کرد به طوری که قیمت نفت با جهش نسبتا بالایی به نزدیکی 69 دلار رساند. در روزهایی قرار داریم که اندازه بازار و حجم عرضه به مراتب بزرگ تر شده و همین افزایش انعطاف باعث شده تا جهش سه تا پنج دلاری در بازار ایجاد شود. اگر چه همین عدد هم بسیار قابل توجه است اما شاید اگر چند سال پیش بود حادثه ای از این جنس می توانست افزایشی تا نزدیکی ده دلار را به همراه داشته باشد.
حمله ای که نیروهای آمریکا به عراق کردند بیش از همه برزیلی ها را نگران کرده است چرا که یکی از کشورهایی که به واسطه این افزایش قیمت نفت ضربه می بیند. ژایری بولسونارو رئیس جمهور برزیل در واکنش به شهادت فرمانده نیروی قدس سپاه گفته است حمله آمریکا به عراق موجب افزایش قیمت سوخت شده که میتواند بر روی برزیل تأثیر داشته باشد. حتی بسیاری از کاربران برزیلی توییتر هم نسبت به شهادت سردار سلیمانی و احتمال بالا رفتن تنش ها ابراز نگرانی کرده اند.
اول هنسن، سرپرست استراتژی کالا در بانک ساکسو از جمله کسانی است که معتقد است نباید نگران تاثیر تنش های اخیر بر بازار نفت بود. او اظهار کرده است: حمله آمریکا به قلب فرماندهی ایران نشاندهنده افزایش درگیری هاست، ولی افزایش قیمتی که امروز برای نفت شاهد بودیم بر خلاف حمله به آرامکو تحت تاثیر اختلال در عرضه نفت نبوده است. به اعتقاد او افزایش قیمتی که نتیجه مختل شدن عرضه نفت باشد، پس از ثبات شرایط به شدت سقوط می کند.
خبرگزاری رویترز در تحلیلی که از بازار جهانی نفت ارائه داده است بر انتقام سخت ایران و تاثیری که این مساله بر بازار گذاشته اشاره کرده و نوشته است: تنشهای ژئوپلتیکی به جایگاه پیشران بازارهای جهان بازگشتهاند. قیمتهای نفت ۳ دلار به دلیل ترس از انتقامجویی ایران و اختلال در عرضه انرژی افزایش یافتهاند.
در حال حاضر نفت خام برنت به بالاترین قیمت خود از اواسط سپتامبر رسیده است. پس از حمله به آرامکو ریاض به حمله به تاسیسات نفتی واکنشی نشان نداد اما با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران وعده داده پاسخ سختی در انتظار عاملان شهادت سردار سلیمانی است، باید انتظار حرکت افزایشی و قیمت تند بازار شد.
گاردین هم در گزارش تحلیلی خود درباره آینده نفت پس از شهادت سردار سلیمانی نوشته است: شرکتهای نفتی که در بورس لندن حضور دارند، برای مقابله با زیان شدید سهام شرکتهای نفتی در سایر نقاط جهان اقداماتی انجام دادند و برای شرکتهایی از جمله بیپی و رویال داچ شل سود کسب کردند. به اعتقاد تحلیلگران، این شرکتها سو بیشتری از قیمتهای بالای نفت به دست میآورند.
ایمان ناصری، مدیرکل خاورمیانه موسسه مشاوران بازار نفت و گاز FGE به شرق در رابطه با وضعیت فروش نفت ایران خاطرنشان کرده میزان فروش نفت ایران و خریداران آن، خارج از یک بازار نرمال است. نفت ایران اکنون با تخفیف به خریداران خاصی فروخته میشود و بعید میدانم خیلی دستخوش تغییر در تحولات بازار نفت باشد. حداقل این را درباره حجم فروش نفت ایران میتوان ادعا کرد، البته قیمت آن قطعا متأثر از اتفاقات اخیر خواهد.
بسیاری از کارشناسان حوزه نفت و انرژی معتقدند حمله آمریکا به یک فرمانده صاحب نام ایرانی و به شهادت رساندن او تازه بازی تغییر در بازار را شروع کرده و در آینده ای نزدیک باید باز هم شاهد تغییرات قیمتی نفت باشیم.