سلام نو – سرویس اقتصادی: بارها گفته شده که وضعیت آلودگی هوا نیازمند اراده همه دستگاهها است. با این حال قصه تکراری آلودگی هوا در فصل پاییز نشان از آن دارد که عملا دستگاههای اجرایی در مقابله با آلودگی هوا توفیقی نداشته اند.
به گزارش سلام نو، حجت نظری صبح امروز در جلسه علنی شورای شهر با اشاره به وضعیت بد هوای تهران از تعطیل نشدن دانشگاه ها انتقاد کرد و گفت: پایتخت در وضعیت قرمز است و باید شهر تهران را تعطیل کنیم. مقاومت برای تعطیل نکردن شهر، تصمیمی افراطی از سوی دولت است.
در کنار همه اینها بروکراسی های موجود تا به حال بارها در مسیر بهبود وضعیت آلودگی هوا اختلال ایجاد کرده است. با این وجود آنچه بر همه مسلم است این است که توسعه حمل و نقل برقی می تواند نقش پررنگی در مهار آلودگی هوا داشته باشد. علی رغم این مساله به نظر می رسد نقش آنهایی که چوب لای چرخ توسعه خودروهای برقی می کنند، پررنگ تر است.
صنعت خودروسازی در تمام دنیا با سرعت فوق العاده ای در حال پیشرفت است. در این بین سهم ما در این حوزه بسیار اندک بوده است. بر اساس آمارها گمانه زنی ها درباره میزان فروش خودروی برقی در جهان در سال آینده میلادی برابر با دو درصد از بازار فروش خودروی جهان خواهد بود. این در حالی است که پیش بینی می شود تا سال 2030 این عدد به 20 درصد تغییر کند. چین، ایالات متحده آمریکا و اروپا بر اساس پیش بینی ها بیش از ۶۰ درصد بازار جهانی خودروهای برقی را در سال ۲۰۴۰ در اختیار خواهند داشت.
دلیل اصلی روی آوردن جهان به خودروهای برقی این است که مردم جهان می دانند که بهترین مسیر برای مقابله با آلودگی هوا و کاهش میزان انتشار آلایندهها و گازهای گلخانهای همین مسیر است. در کنار این موارد پایان پذیر بودن سوخت های فسیلی دنیا را مجاب کرده تا با افزایش تولید خودروهای برقی در استفاده از سوخت های فسیلی صرفه جویی کنند.
یافتن پاسخ این سوال که چرا در کشور ما توسعه خودروهای برقی این قدر با کندی مواجه است خیلی سخت نیست. همایون هاشمی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره تولیدات خودروهای داخلی در این باره اظهار کرده است: صنعت خودروسازی کشور از صنعت خودروسازی جهانی بسیار عقب است و متاسفانه دچار مشکلات زیادی است و این مشکلات باعث تولید خودروهای بی کیفیت که باعث آلودگی هوا می شوند. در این شرایط دست های پشت پرده ای هم هستند که نه تنها کیفیت خودروهای داخلی را بالا نمی برند بلکه مانع ورود تکنولوژی خودروهای هیبریدی به کشور می شوند.
او همچنین با اشاره به بی میلی واردکنندگان به واردات خودروهای هیبریدی گفت: این موضوع نشان می دهد که مافیای گسترده ای در پشت پرده این موضوع وجود دارد. تا دولت از چنگال مافیای خودرو رها نشود و نقش نظارتی خود در تولیدات داخلی را به خوبی انجام ندهد، مشکلات صنعت خودروسازی کشور حل نخواهد شد و نمیتوانیم شاهد پیشرفت مورد نظر در این صنعت باشیم.
مسئولان اصرار دارند بنزین های یورو 4 کیفیت کافی را داشته و نباید نگران آلودگی هوا از این طریق بود. با این حال درست یا نادرست بسیاری از مردم به این گفته های مسئولان اعتماد ندارند. چنانچه در مسیر توسعه خودروهای برقی اخلالی ایجاد نشود می توان انتظار داشت با یک برنامه میان مدت و بلندمدت آلودگی هوا را به حداقل رساند.
واقعیت این است که اگر تکنولوژی خودروهای هیبریدی به داخل کشور انتقال داده شود میتوان با قیمت مناسب این خودروها در اختیار مردم قرار بگیرد، اما به هر صورت باید برای کاهش آلودگی هوا از خودروهای با کیفیت و کم مصرف استفاده کرد
متاسفانه در کشور ما سلامت مردم اولویت جدی نیست. منافع اقتصادی عوامل پشت صحنه مافیای خودرو و دیگر مافیاها عملا مجالی برای حل معضلات این چنینی را نمی دهد.