بازنشستگی پزشکان از انجام فعالیتهای پزشکی و درمان، موضوعی است که در کشورهای مختلف قوانین متفاوتی را به خود اختصاص داده است. برخی کشورها برای فعالیت پزشکی محدودیت سنی گذاشتهاند و برخی هم به صورت دورهای از پزشکان شاغل در شرایط ویژه آزمونهای مهارتی جهت ارزیابی توان جسمی و روانی آنها میگیرند. حال سوال این است که پزشکان ایرانی چند سالگی بازنشسته میشوند و چه قوانینی در کشورمان در این حوزه وجود دارد؟
به گزارش سلام نو، طبق ماده ۳۴ آییننامه اداری و استخدامی کارمندان دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی، داشتن سلامت جسمانی و روانی، یکی از شرایط بهکارگیری نیروهاست، اما باید پرسید آیا این قاعده کلی برای پزشکان هم صدق میکند؟، پزشکان در کشور تا چه سنی میتوانند به فعالیت پزشکی ادامه دهند؟، آیا پزشکان مُسن میتوانند ویزیت و اقدامات سرپایی را انجام دهند یا خیر و تکلیف آنها برای انجام اعمال جراحی چیست و اصلا چه ضابطهای برای تشخیص توانایی جسمی و روانی پزشکان در کشور وجود دارد؟.
دکتر ایرج حریرچی- معاون کل وزارت بهداشت، درباره قوانین مربوط به زمان بازنشستگی پزشکان، گفت: در گذشته در برخی کشورها، برای اشتغال پزشکان به فعالیت پزشکی محدودیت سن وجود داشت و پزشک بعد از سنین ۷۰ تا ۷۵ از فعالیت پزشکی بازنشسته میشود، اما در حال حاضر با توجه به افزایش امید به زندگی و با توجه به اینکه افراد مسن میتوانند فعالیتهای خوب و مناسب داشته باشند و ارائه خدمت کنند، عمدتا بررسیها از نظر توان فیزیکی پزشک در انجام کار انجام میشود.
وی با بیان اینکه قوانین مربوط به بازنشستگی پزشکان از فعالیت پزشکی در کشورهای مختلف متفاوت است، افزود: در برخی کشورها با خوداظهاری و خود ارزیابی این اقدام انجام میشود. بهطوری که وقتی خود پزشک به این نتیجه رسید که دیگر نمیتواند کار کند، اعلام کرده و از فعالیت پزشکی کنارهگیری میکند،اما اگر خلاف اظهاراتش ثابت شود، وضعیتش مورد رسیدگی قرار میگیرد. این در حالی است که در برخی کشورهای دنیا هم تستها و آزمونهای دورهای از پزشکان گرفته میشود. این آزمونها هم از نظر مهارتهای فنی پزشک را مورد ارزیابی قرار میدهد و هم توان جسمی و روانی پزشک را میسنجد. در عین حال آزمونهای مربوط به بررسی توان جسمی و روانی پزشک، در شرایط استرسزا انجام میگیرد.
حریرچی ادامه داد: بنابراین در کشورهای مختلف این بررسیها و آزمونها وجود داشته است. در برخی کشورها این اقدامات به صورت عمومی انجام میگیرد و در برخی کشورها هم از سوی انجمنهای تخصصی، سازمانهای نظام پزشکی و یا مراجع دولتی انجام میشود. البته معمولا پزشکی که از نظر توان جسمی یا روانی دچار مشکل میشود، به صورت خوداظهاری مراجعه و اعلام میکند.
وی با بیان اینکه در کشور ما چنین محدودیتهایی وجود ندارد، اظهار کرد: سازمان نظام پزشکی که مسئول صدور پروانههای پزشکی است باید در این زمینه اقدام کند که البته در زمانی بحثهایی درباره بازنشستگی پزشکان از سوی این سازمان مطرح بود. باید توجه کرد که در کشور ما محدودیتی برای مدت زمان فعالیت پزشکی پزشکان وجود ندارد و افراد عمدتا با خودارزیابی این اقدام را انجام میدهند./ایسنا