به گزارش سلام نو، امروز کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران نشستی با عنوان راهکارهای توسعه بورس برگزار کرد که در این نشست سعید اسلامی بیدگلی - رئیس کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران - اظهار کرد: بیش از یک دهه از تشکیل ساختارهای جدید بازار سرمایه در ایران گذشته و بازار رشد زیادی کرده است ارکان این ساختار باید بتواند ترکیب تامین مالی را به نفع بازار سرمایه تغییر دهند.
وی افزود: چالشهایی که اقتصاد ایران با آن مواجه است چشم مسئولان را نسبت به بازار سرمایه باز کرده است. از همین رو برای اولین بار در تاریخ ایران سران سه قوه بر توسعه بازار سرمایه تاکید میکنند اما بسترهای حقوقی و قانونی بر اساس بانک محوری است.
اسلامی بیدگلی ادامه داد: ابزارهای تازه متولد شده در بورس با گیرهای قانونی مواجه هستند و هنوز نتوانستیم نظامهای مالیاتی را با اندیشه توسعه بازار منطبق کنیم. در حال حاضر خانواده بازار سرمایه بیش از هر زمان دیگری نیاز به همفکری دارند.
علی صحرائی - مدیرعامل شرکت بورس - نیز در این مراسم اظهار کرد: کارگزاریها خاکریز بازار سرمایه هستند و مجموعه بازار سرمایه در کانون نهادهای سرمایهگذاری خلاصه شده است.
وی درباره ارزش معاملات بورس تهران گفت: ۶۱۱ هزار میلیارد تومان ارزش بورس تهران است و با حضور شرکتهای لیست شده است. با احتساب بازار اول و دوم که ۳۲۳ شرکت هستند و شرکتهای بازار SME حدود ۸۲۰ هزار میلیارد تومان ارزش بازار داریم.
صحرائی اضافه کرد: از ابتدای امسال رشد خوبی در شاخص بورس داریم. جایگاه شاخص بورس کشور در بین بورسهای جهانی و منطقهای رتبه اول را دارد. در نتیجه بازار سرمایه ما از نظر افزایش شاخص جایگاه مناسبی دارد.
وی درباره آتی سبد سهام که به تازگی وارد بازار سرمایه شده است، گفت: آتی سبد سهام را راه اندازی کردهایم که ۱۶ روز کاری از زمان تاسیسش میگذرد. امروز ۱۷ میلیارد تومان ارزش معاملات این ابزار است که شاید بگویید مقدار کمی است ولی در مقایسه با آتی تک سهم، کل معاملات آتی تک سهم از زمان تاسیس تا الان ارزشش به این مقدار میرسد.
صحرائی گفت: در ابزارهای کلاسیک اگر ابزار فروش استقراضی را هم ما اضافه کنیم تمام ابزارهای کلاسیک در بازار سرمایه وجود خواهد داشت.
وی افزود: در آخرین عرضه اولیه که در فرابورس انجام شده حدود ۳۵۰ هزار نفر شرکت کردند با توجه به جمعیت کشور پتانسیل ها وجود دارد که افراد بیشتری جذب شوند. عمده تلاش ما باید در راستای فرهنگ سازی باشد آموزشهای حضوری لازم است اما کافی نیست. بورسها به تنهایی نمیتوانند فرهنگسازی را انجام دهند نقش کارگزاران در این مورد مهم است.
او با اشاره به توقفهای بلند مدت نمادهای معاملاتی در گذشته گفت: از جمله توقفهای طولانی بانک پاسارگاد بود که با حمایتهای بانک مرکزی بعد از دو سال بازگشایی شد.
مدیر عامل بورس تهران با اشاره به شرکتهای بزرگ بورسی اظهار کرد: ۷۱ درصد شرکتهای بورس تهران، شرکتهای بزرگ هستند که نسبت قیمت به سودشان به طور متوسط ۴.۷ را نشان میدهد و رقم خوبی است.
وی گفت: معافیت مالیاتی در بورس ۲۰ درصد و در فرابورس ۱۰ درصد است که این کافی نیست، چراکه بخشهایی که غیر شفاف هستند مالیات پرداخت نمیکنند و اسم معافیت مالیاتی باعث نمیشود شرکتها تمایلی به حضور در بورس با این معافیت مالیاتی داشته باشند. علیرغم اینکه گفته می شود باید از بازار سرمایه برای تامین مالی بهره برد، ۸۲ درصد از تامین مالی از بازار پول صورت میگیرد. جدا از این، امروزه هزینههای تامین مالی هزینه قابل قبولی نیستند ولی باید تلاش کنیم که جزو هزینههای قابل قبول مالیاتی شود که در این راستا قیمتگذاریهای دستوری، سرمایهگذاریها را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی افزود: بورس تهران بعد از به تفاهم رسیدن سر برجام، با بورسهای دنیا مذاکره کرد و تفاهمنامههایی انجام شد اما بعد از موضوعاتی که رخ داد آن تفاهمنامهها عملیاتی نشد.
صحرائی درباره سامانه معاملات گفت: به دلیل محدودیتهایی که داریم این موضوع انجام نمیشود ولی با تعامل با دیگر کشورها یا با کمکگیری از پتانسیل داخلی باید زیرساختهای معاملاتی را متناسب کنیم تا بتوانیم در زمان عرضه اولیهها حتی دو میلیون نفر مشاکت داشته باشیم. در حال حاضر اگر معاملات الگوریتمی گسترده داشته باشیم سامانه دچار مشکلاتی میشود.
وی افزود: هنوز فعالان بازار سرمایه رفتار تودهواری را رها نکردهاند که انتظار داریم افرادی که علم دارند با افراد عادی عملکرد متفاوتی در این حرکت تودهواری داشته باشند ولی چندان تفاوتی در این بخش دیده نمیشود./ایسنا