سلام نو - سرویس اجتماعی: در سالهای اخیر فعالیت ان جی او های محیط زیستی جان دوبارهای گرفته است. در این بین مجموعه ایران وایا اکوتوریسم یکی از نهادهای تازه تاسیسی است که در کمتر از یک سالی که آغاز به کار کرده توانسته فعالیتهای مفیدی در راستای بهبود وضعیت محیط زیستی و ارتقای گردشگری انجام دهد.
محمد گل بوستانی، مدیر ایران وایا اکوتوریسم در گفت و گو با سلام نو با تاکید بر اینکه مهم ترین هدف مجموعه برداشتن گامی مثبت در راستای فرهنگسازی در کشور است، گفت: در یک سال گذشته به بسیاری از مناطق کشور سفر داشتهایم و در این بین شمار زیادی از دهیاران و شهرداران مناطق با ما همکاری کردهاند. با اینحال متاسفانه در شمال کشور این همکاری کمتر حس شد. واقعیت این است که در شمال کشور خود مسئولان هم نمیدانند با فاجعه زبالهها چه باید کنند.
این فعال محیط زیست با بیان اینکه دو مفهوم گردشگری و محیط زیست با یکدیگر در هم تنیده هستند، اظهار کرد: ما زمانی که برای پاکسازی به مناطق مختلف کشور می رویم تلاش داریم تا ظرفیت های گردشگری آن مناطق هم فعالتر شوند. به طور مثال تلاشمان این است تا همه اعضای گروه حتما از مغازههای آن منطقه خرید کنند چرا که به نظرم اهمیت دادن به اشتغال مناطق تاثیر بسیار بالایی در اشتغال مردم آنجا دارد. در واقع ما هدفمان این است که به معنای واقعی کلمه اکوتوریسم در کشور ما جا بیفتد.
گل بوستانی اضافه کرد: کشور ما ظرفیت های گردشگری بیبدیلی دارد که در هیچ کجای جهان نمونه اش را نمیتوان یافت. ما در کویر نزدیک به 900 کاروان سرای تاریخی داریم که اگر به آنجا رسیدگی شود می توان هم آن منطقه را به لحاظ اقتصادی رونق بخشید و هم احیای آثار باستانی کشور تحقق یابد.
او خاطرنشان کرد: ما تلاش داریم تا مردم را مجاب کنیم از ویلا خریدن خودداری کنند. افرادی که ویلا دارند عملا سالانه چند روز به آنجا می روند. ما به جای اینکه با ترویج ویلاسازی باعث از بین رفتن جنگل ها و خسارات محیط زیستی بشویم باید مردم را تشویق کنیم تا خانه های خودشان را برای اجاره دادن آماده کنند.
گل بوستانی با اشاره به توسعه پیدا کردن بوم گردی در چند سال اخیر یادآور شد: خوشبختانه در دو سه سال گذشته شاهد رشد بوم گردی بوده ایم. به جز زمینه گردشگری در محیط زیست هم با وجود همه مشکلات شاهد اتفاقات امیدوارکنندهای هستیم . به طوری که تا همین چند سال قبل گروههای حمایت از حیوانات و دیگر گروههای محیط زیستی و به طور کلی فرهنگ محیط زیستی جایگاه قابل توجهی برخلاف امروز نداشت.
او افزود: هدف اصلی ما تمرکز روی گردشگری داخلی است. در این بین باید به این مساله توجه داشت که متاسفانه بسیاری از آسیب هایی که در طبیعت وجود دارد به بومیان مرتبط است نه توریستها! توریستها سالی یکی دو بار سفر می کنند اما خود اهالی بومی بسیار دیده شده که مراتع و درختان را از بین می برند.
مدیر ایران وایا اکوتوریسم با انتقاد از رسانهها در نپرداختن صحیح به مشکلات محیط زیستی تصریح کرد: از صدا و سیما و دیگر رسانهها انتظار می رود بیش از این در راستای نهادینه ساختن فرهنگ محیط زیستی گام بردارند. ما تلاشمان این بوده برای جبران این خلأ در فضای مجازی حضور پرقدرتی داشته باشیم. خدا را شاکریم که در این مدت هم توانستهایم با محتواهای آموزنده و مفید توجه بسیاری از اقشار به ویژه جوانان را به خود جلب کنیم.
گل بوستانی با اشاره به تلاش های ایران وایا اکوتوریسم برای فراهم آوردن فراغتی آموزنده برای نوجوانان خاطرنشان کرد: ما در گروهمان تلاش داریم نوجوانان از فراغت خود به بهترین شکل استفاده کنند. در این پاک سازی شرایطی فراهم می شود تا از نزدیک با مردم صحبت کنیم و در مسیر فرهنگسازی بکوشیم.
او با اشاره به تاسیس ایران وایا اکوتوریسم در سال 97 اظهار کرد: پس از چندین سال زندگی در خارج از کشور به ایران آمدیم و متوجه رشد قابل توجه وضعیت فرهنگی کشور شدیم. با این حال وجود زباله های زیادی که متاسفانه در بخش زیادی از طبیعت ما وجود دارد باعث شد تا به خاطر دغدغه ای که همه اعضای خانواده ام داشتند به پیشنهاد فرزندم این ان جی او را تاسیس کنیم. او همچنین با اشاره به اخذ مدارک جهانگردی و توریسم توسط اعضای پایه گذار ایران وایا اکوتوریسم از توجه ویژه این مجموعه به درختکاری خبر داد.