سلام نو – سرویس سیاسی: جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات دولتی که قرار بود دستش روی دکمه فیلتر نرود حالا در وضعیتی قرار گرفته که به جای قهرمان مبارزه با وس تبدیل شده به نماد فیلترینگ و عدم دسترسی آزاد به اینترنت، درست مثل دولت که به نماد فیلترینگ تبدیل شده است.
درست آذر دو سال پیش بود که رئیس جمهور حسن روحانی در نخستین اجلاس ملی گزارش پیشرفتها و راهکارهای موانع تحقق حقوق شهروندی با یک واکنش صریح نسبت به بحث فیلتر تلگرام تاکید کرد که دولت دنبال فیلتر تلگرام نیست و گفت: دولت از فضای مجازی حراست خواهد کرد. وزیر ارتباطات به مردم قول خواهد داد که دستش روی دکمه فیلتر کردن شبکههای مجازی نخواهد رفت.
او همچنین تاکید کرد: خبر دارم افرادی برای شبکه های اجتماعی خواب می بینند، شب می خوابند و تا صبح خواب می بینند. به این افراد می گویم که به خواب هایتان دل نبندید.
اما تنها چند ماه زمان نیاز بود تا نه تنها دست وزیر روی دکمه فیلتر شبکههای اجتماعی برود بلکه اساسا تلگرام به عنوان اصلیترین شبکه اجتماعی ایران و عامل اصلی پیروزی روحانی از دسترس خارج شود تا هر شهروند برای دسترسی به تلگرام یک فیلتر شکن روی سیستم و گوشی خود نصب کند.
پس از فیلتر تلگرام آذری جهرمی در مصاحبههای متعدد تاکید کرد که دولت در این ماجرا نقشی نداشته و این اتفاق تصمیم قوه قضاییه بود. او در گفتوگو با خبرآنلاین در این رابطه گفت: دستگاه قضا به عنوان سیاستگذار این عرصه همچنان بر سر نظر خود باقی است و ما تغییری در عقیده دستگاه قضائی نسبت به این مسئله نمیبینیم. آنها معتقدند که هنوز دلایلی که برای این تصمیم گرفته شده، زائل نشده است که بخواهند آن را برگردانند.
در اعتراضات بنزینی اخیر هم بعد از قطعی یک هفتهای اینترنت آذری جهرمی رو به روی دوربین نشست و در پیامی که به مردم داد تاکید کرد قطع دسترسی به اینترنت بین المللی تصمیم نهادهای امنیتی بوده. او در این ویدئو به سهم خود از طرف دولت و حاکمیت برای ضربه وارد شده به کسب و کارهای اینترنتی و مردم عذرخواست و شمارهای را برای اهدای یک گیگ اینترنت رایگان همراه به مردم اعلام کرد.
آذری جهرمی در این ویدئو و در تمام موضعگیریهای خود تاکید داشت که دستور قطع اینترنت ربطی به وزارت ارتباطات نداشت و وزیر کشور به عنوان رئیس شورای امنیت کشور دستور این کار را داده است و او از ساعت نخست قطعی اینترنت دنبال وصل کردن آن بوده.
محمود صادقی، نماینده اصلاحطلب مجلس نیز بر ادعای وزیر ارتباطات مهر تایید زد و با اشاره به فعالیتهای اخیر او در توییتی نوشت: در هفتهی گذشته شاهد تلاشهای بیوقفه آذری جهرمی برای جلوگیری از انسداد اینترنت بودم؛ او را وزیری آگاه، حرفهای و مسلط به حیطههای مختلف فاوا و وفادار به اصل آزادی تبادل اطلاعات برخط یافتهام. تصمیمگیری درمورد بستن اینترنت در حیطهی مراجع امنیتی بود.
با این همه ادعای پیگیری رفع قطعی اینترنت توسط جواد آذری جهرمی نه توسط عموم مردم پذیرفته شده و نه توسط برخی از فعالین سیاسی. مردم میگویند وزیر مانند دیگر مقامات که درباره بنزین دروغ گفتند درباره قطعی اینترنت دروغ میگوید و اتفاقا او هم نقش موثری در این ماجرا داشت.
فعالین و کارشناسان سیاسی هم میگویند جواد آذری جهرمی برخلاف ادعاهایش نه تنها در قطعی اینترنت نقش داشت بلکه به عنوان وزیر ارتباطات نظر موثری نیست درباره این اتفاق داشت. این گروه معتقدند آذری جهرمی نه تنها به عنوان وزیر ارتباطات بلکه به عنوان چهرهای با سابقه امنیتی که مورد وثوق حلقه اول تیم روحانی است نظری بسیار با اهمیت درباره قطعی اینترنت داشته و حتی استراتژیست این ماجرا بوده است. برخی خبرنگاران ادعا میکنند که قطعی اینترنت به ویژه در نیمه دوم هفته گذشته حاصل نظر مستقیم وزیر جوان بوده.
آنها برای اثبات این نظر خود به این اشاره میکنند که حلقه اول وزیر جوان پس از رفع قطعی اینترنت هم به جای بهبود وضعیت کسب و کارها به دنبال فشار به آنها برای انتقال دادههایشان به داخل کشور هستند، سیاستی که در راستای ملی کردن اینترنت و هموار کردن محدودیتهای آینده ارزیابی میشود.
به نظر میرسد جواد آذری جهرمی در حال تکرار اشتباهات روحانی در اندازهای کوچکتر است. او ظاهرا قصد دارد بعد از اینکه مدتی با بدنه رای چپ روحانی مراوده کرده حالا به سمت راست بچرخد و رضایت بازیگران قدرتمند داخل حاکمیت را برای انتخابات ریاست جمهوری 1400 کسب کند ولی یادش رفته که روحانی با همین سیاست نه چپ را برای خود باقی گذاشت و نه راست را جذب کرد. بازی فعلی وزیر جوان احتمال شکست زیادی دارد و سخت میتوان او را در قامت رئیس دولت جوان و حزباللهی تصور کرد.