به گزارش سلام نو، وزیر امور خارجه روسیه با تاکید بر مالکیت کشورش بر جزایر کوریل جنوبی گفت: ژاپن باید مالکیت روسیه بر جزایر کوریل را برای عقد موافقتنامه صلح به رسمیت بشناسد.
خبرگزاری تاس روز شنبه به نقل از «سرگئی لاوروف» در جمع خبرنگاران در ناگویا ژاپن در واکنش به سخنان دبیرارشد هیات دولت ژاپن نوشت: ضمن احترام به دبیر ارشد هیات دولت ژاپن باید بگویم ما از توافقهای بین رئیس جمهوری روسیه و نخست وزیر ژاپن پیروی میکنیم.
لاوروف خاطرنشان کرد: سران روسیه و ژاپن توافق کردهاند تا گفتوگو درباره مسائل موجود بر اساس بیانیه ۱۹۵۶ صورت گیرد که در آن به صراحت اعلام شده است که در ابتدا تمامیت ارضی و حق حاکمیت روسیه را در مورد همه اراضی به رسمیت میشناسیم و نتایج جنگ دوم جهانی را میپذیریم و پس از آن در خصوص سایر مسائل گفتوگو می کنیم.
«یوشیهیده سوگا» دبیر ارشد هیات دولت ژاپن اعلام کرده است که این کشور به مذاکرات با روسیه درباره موافقتنامه صلح بر اساس موضع خود درخصوص مسائل ارضی ادامه میدهد و پس از آن موافقتنامه را امضا خواهد کرد.
روسیه و ژاپن با وجود گذشت بیش از ۷۰ سال از جنگ دوم جهانی، هنوز موافقتنامه صلح امضا نکردهاند؛ زیرا توکیو امضای موافقتنامه را مشروط به واگذاری جزایر کوریل کرده که در پایان جنگ دوم جهانی به تصرف نیروهای شوروی درآمد و روسیه نیز با وجود فروپاشی شوروی، همچنان مدعی حاکمیت این منطقه است و آن را به عنوان پیامدهای جنگ دوم جهانی تمام شده و غیرقابل بازگشت می داند.
مسکو بارها اعلام کرده است که حاکمیت روسیه بر جزایر کوریل جنوبی قابل تردید نیست و نتایج کنفرانس یالتا، بیانیه پتسدام و برخی دیگر از اسناد را موید این موضع خود میداند.
جزایر کوریل جنوبی شامل کوناشیر، ایتوروپ، هابومای و شیکوتان از یک سو به دلیل برخورداری از منابع نفت و گاز و نیز ذخایر آبزیان و از سوی دیگر واقع شدن در اقیانوس آرام از موقعیت راهبردی برای روسیه و ژاپن برخوردار است.
جزایر کوریل، همچنین دروازه ورود زیردریاییهای روسیه به اقیانوس آرام است و اهمیت راهبردی نظامی برای این کشور دارد، ادامه استقرار نظامیان روسی در این جزایر که پنج هزار نفر جمعیت دارد، سبب شده است دو کشور قرارداد صلح امضا نکنند.
از نوامبر سال ۲۰۱۰ که «دمیتری مدودف»رئیس جمهوری وقت روسیه از جزایر کوریل بازدید کرد، مناقشه توکیو و مسکو بر سر این جزایر وارد مرحله ای جدید شد.
نگرانی روسیه از ائتلاف نظامی آمریکا و ژاپن
لاوروف در ادامه سخنان خود گفت که ائتلاف سیاسی و نظامی آمریکا و ژاپن مانعی برای عقد موافقتنامه صلح بین روسیه و ژاپن شده است.
وی افزود: زمانی که بیانیه سال ۱۹۵۶ بین شوروی و ژاپن امضا شد مسکو اعلام کرد که این بیانیه زمانی به صورت کامل اجرا میشود که حضور نظامی آمریکا در ژاپن به پایان برسد.
وزیر خارجه روسیه گفت که طرف روسی از طریق وزارت خارجه و شورای امنیت فهرستی از موارد نگرانی خود را در مسائل امنیت ملی و در رابطه با اتحاد نظامی ژاپن و آمریکا به طرف ژاپنی ارائه کرده است.
وی افزود: شرکای ژاپنی ما وعده دادند به نگرانیهای ما توجه کنند و ما در انتظار پاسخ آنها خواهیم بود و در عین حال به گفتوگوها ادامه خواهیم داد.
لاوروف گفت: قصد دارد درباره این موضوع در دیدار با همتای ژاپنی خود در روسیه که قرار است در ماه دسامبر برگزار شود، گفت وگو کند.
رئیس دستگاه دیپلماتیک روسیه اضافه کرد: در روابط با توکیو، واشنگتن خجالت نمیکشد و به صورت علنی میگوید که تهدید اصلی برای خود را روسیه و چین میداند و با ژاپن، استرالیا و کره جنوبی با توجه به این چالشها ائتلاف نظامی ایجاد میکند.
310311