ورود اولین دوربین فیلم‌برداری به ایران در زمان سلطنت مظفرالدین‌شاه در سال ۱۲۷۹ را می توان آغازگر تاریخ سینمای ایران دانست و به مناسبت ۱۲۰ سالگی سینما به سراغ فیلم های توقیف شده پس از انقلاب رفتیم و در ادامه به بررسی این فیلم ها خواهیم پرداخت، از فیلم چریکه تارا ساخته بهرام بضایی که اولین فیلم توقیفی پس از انقلاب است گرفته تا فیلم خانه پدری ساخته کیانوش عیاری که چند روز پیش به دلیل وجود صحنه های خشن با مشکلاتی در اکران روبرو شد و پس از یک هفته از اکران، به دستور دادستانی توقیف شد.

سلام نو - سرویس فرهنگ و هنر: قصه توقیف فیلم های سینمایی قدمتی طولانی در تاریخ سینمای ایران دارد و قوانین سخت گیرانه ای چه پیش از انقلاب و چه پس از انقلاب برای اکران فیلم ها وضع شده است، اولین قانون مدون آثار سینمایی به ۹۰ سال پیش و سال ۱۳۰۹ باز می گردد که به صورت کلی فیلم ها با تایید بلدیه آن زمان اجازه اکران می یافتند.

قضیه توقیف فیلم قاعده مشخصی ندارد و حتی بعضی از فیلم با رعایت موازین و خط قرمزهای سینما دچار این مشکلات شده اند و در ۴ دهه گذشته از انقلاب فیلم های زیادی با داشتن پروانه ساخت و پروانه نمایش به طرق گوناگون و توسط ارگان های مختلفی و به شیوه های متفاوتی از قبیل به پایین کشیدن فیلم از پرده، سانسور و یا تحریم که توسط ارگان های مختلف دچار مشکلات توقیف شدند، از حوزه هنری که مکانی برای کمک به هنرمندان است این توانایی را دارد که فیلم هایی خاصی را تحریم کند و اجازه نمایش به آن فیلم ها در سینماهای خود ندهد تا دادستانی و تشکل های موجود از قبیل انصار حذب الله و ...

گاهاً بعضی از فیلم ها پس از چند از سال از توقیف و برطرف کردن مشکلات و سانسور و حذف سکانس هایی از فیلم مجدد اکران عمومی شده اند، در ادامه به بررسی و معرفی فیلم های توقیف شده پس از انقلاب خواهیم پرداخت.

بیشتر بخوانید :

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه اول

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه دوم

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه سوم

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه چهارم

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه پنجم

۵۱-  نسل جادویی

سال تولید : ۱۳۸۴

نویسنده و کارگردان : ایرج کریمی

بازیگران‌ :‌ هدیه تهرانی، رامبد جوان، باران کوثری، کوروش تهامی، نگار جواهریان، شاهرخ فروتنیان، الیکا عبدالرزاقی و ...

خلاصه داستان :

نسل جادویی از جوانان امروز می‌گوید، از استعدادها، خلاقیت‌ها و زمینه‌های زندگی، عشق، جسارت و شادابی، نسل جادویی حدیث جوانانی است که آینده را می‌سازند، ژاله و بابک، فروغ و کاوه، آریا و آویشن شش شخصیت اصلی فیلم دارای توانایی‌های غیرعادی اند و  …

۵۲-  فصل ممنوعه

نویسنده و کارگردان : فریبرز کامکاری

بازیگران‌ :‌ فرامرز قریبیان، نگار عابدی، مهتاج نجومی، مریم بوبانی، سیروس کهوری‌نژاد و ...

توضیحات :

این فیلم که در ابتدا «سیف‌الله» نام داشت در سال ۱۳۸۲ در افغانستان و مناطق مرزی ایران فیلمبرداری شد و برای نخستین بار در سال ۱۳۸۴ در جشنواره سن سباستین به روی پرده رفت.

یک پلیس پیر و بیمار با یک مرد افغان آشنا می‌شود و به قتل‌هایی که او کرده‌است، پی می‌برد و  …

۵۳- نیوه مانگ

سال تولید : ۱۳۸۵

بازیگران‌ :‌ هدیه تهرانی، گلشیفته فراهانی، حسن پورشیرازی و ...

فیلم سینمایی نیوه مانگ محصول ایران، اتریش و فرانسه است و در جشنواره‌های متعدد بین‌المللی از جمله جشنواره فیلم سن‌سباستین شرکت کرده و جوایز معتبری را کسب نموده‌ است.

«مامو» نوازنده پیر و سرشناس کردستان، همراه فرزندانش سفری را برای اجرای کنسرت در عراق پس از صدام آغاز می‌کند، در این سفر، کاکو مرد میان سالی که خود را ارادت مند مامو می‌داند، به عنوان راننده و با اتوبوسی که از دوستش قرض گرفته‌است، او را همراهی می‌کند، مامو یکی یکی فرزندانش را که در نواحی مختلف زندگی می‌کنند جمع می‌کند، اما آخرین پسرش پیش از سوارشدن به اتوبوس از پدر می‌خواهد دقایقی از ماشین پیاده شود، پسر به مامو می‌گوید که «پیر» روستا گفته که بهتر است مامو به این سفر نرود زیرا هنگامی که ماه کامل شود برای او اتفاقی خواهد افتاد، مامو می‌گوید به هر طریق که باشد این سفر را ادامه خواهد داد زیرا سال‌هاست جلوی کارش گرفته شده‌است، مامو به سراغ زن خواننده‌ای به نام هشو (به معنای خوشهٔ انگور) می‌رود که سال‌هاست همراه ۱۳۳۴زن دیگر در تبعید زندگی می‌کند اما هشو صدای پیشینش را همراه با اعتماد به نفس از دست داده‌است، آن‌ها در مسیر عبور از مرز با حوادث و موانع متفاوتی روبه رو می‌شوند و …

۵۴- آبادان

نویسنده و کارگردان : مانی حقیقی

بازیگران‌ :‌ جمشید مشایخی، فاطمه معتمدآریا، هدیه تهرانی، حبیب دهقان‌نسب، شاهرخ فروتنیان، داریوش اسدزاده و ...

اداره نظارت و ارزشیابی در آن دوره این‌طور تشخیص داد که پس از صدور مجوز، فیلم در نمایش عمومی با واکنش‌هایی دردسرساز روبرو خواهد شد. بخش‌هایی از فیلم که در شهرک وزارت دفاع می‌گذرد بیش از سایر بخش‌ها مانع صدور مجوز شده‌است.

پیرمردی قصد ترک تهران و سفر به آبادان را دارد، او می‌خواهد بسته امانتی را پیش از سفر به دوستی قدیمی که نشانی خاصی از او ندارد، تحویل دهد، در این میان خانواده اش در جستجوی او هستند و …

۵۵- نقاب

نویسنده و کارگردان : کاظم راست گفتار

بازیگران‌ :‌ پارسا پیروزفر، امین حیایی، سارا خوئینی‌ها، گوهر خیراندیش، ماه‌چهره خلیلی، محمدرضا شریفی نیا و ...

نقاب فیلمی به کارگردانی کاظم راست گفتار که بر سر موضوع فیلم و اتفاقات حاشیه‌ای تولید و حواشی پس از اکران آن سر و صدای زیادی به پا شد، همچنین پخش لوح‌های فشرده فیلم به صورت غیرمجاز هم‌زمان با اکران فیلم باعث اعتراض عوامل فیلم و اهالی سینما شد، نام فیلم ابتدا «پوکر» انتخاب شده بود.

تصادفی دریکی از خیابانهای دوبی منجر به آشنایی و سرانجام ازدواج نگار دختر یک تاجر پولدار یرانی با کامران یک رستوران دار میگردد، بعد از مدتی رفتار کامران با نگار تغییر کرده و بنی ناسازگاری را میگذارد و این واقعه به سبب نزدیکی روحی بیشتر به نیما دوست و شریک کامران اتفاق میافتد و ...

۵۶- آفساید

سال تولید : ۱۳۸۶

نویسنده و کارگردان : جعفر پناهی

بازیگران‌ :‌ سیما مبارک‌شاهی، شایسته ایرانی، محسن تنابنده و ...

این فیلم با اینکه در سال ۱۳۸۴ در جشنواره فجر شرکت کرد، اما به دلیل سوژه حساسیت‌برانگیز آن یعنی زیرسوال بردن ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه‌ها، موفق به دریافت پروانه نمایش نشد و از اکران دور ماند.

داستان روایتگر شرح حال دخترانی است که حاضرند هر کاری انجام دهند تا بازی ایران- بحرین را برای ورود ایران به جام جهانی ببینند تا جای کسانی را که در بازی ایران-ژاپن جان خود را از دست داده‌اند خالی نباشد آنها هر کدام با لباسی مبدل سعی می‌کنند وارد ورزشگاه بشوند اما تعدادی از آن‌ها به دلیل ممنوعیت ورود زن‌ها به استادیوم دستگیر می‌شوند، سرانجام به دست سربازانی که آن‌ها را گرفته‌اند به کمیته منتقل می‌شوند اما در راه به علت برد ایران در بازی با بحرین خیابان‌ها شلوغ می‌شود و دخترها به این ترتیب فرار می‌کنند و ...

۵۷-  سنتوری

نویسنده و کارگردان : داریوش مهرجویی

بازیگران‌ :‌ بهرام رادان، گلشیفته فراهانی، مسعود رایگان، رویا تیموریان، مائده طهماسبی، نادر سلیمانی، محمد سلوکی، حسن پورشیرازی، صدرالدین حجازی و ...

سنتوری یا علی سنتوری فیلمی ایرانی در ژانر درام در سال ۱۳۸۵ است و فیلمی است اجتماعی با رویکردی انتقادی که تم اصلی آن تضاد سنت و مدرنیته در جامعه امروز ایران و موضوع آن سقوط هنرمند و خودویرانگری او در جامعه‌ای است که هنر واقعی را برنمی‌تابد و مدام آن را محدود و سرکوب می‌کند، این فیلم توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توقیف شد و از اکران بازماند.

نام این فیلم نخست علی سنتوری بود و به دلیل ممیزی به سنتوری تغییر پیدا کرد، سنتوری قرار بود در تاریخ ۳ مرداد ۱۳۸۶ اکران شود که به بهانه‌های مختلف از سوی وزارت ارشاد از جمله عدم توانایی کنترل جو سالن، اکران آن لغو شد، پس از هفت ماه سرنوشت اکران سنتوری همچنان در ابهام بود تا اینکه سی‌دی قاچاق آن با زیرنویس انگلیسی که مترجم آن مامک نوربخش بود به بازار آمد و واکنش‌های فراوان و متناقضی را برانگیخت، از سویی تهیه‌کننده از مردم خواست فیلم را نخرند و از سویی مسئولان عوامل فیلم و تهیه‌کننده را مقصر اصلی توزیع غیرمجاز فیلم دانستند، مهرجویی در مصاحبه‌ای عنوان کرد که نسخه‌ای که غیرقانونی منتشر شده با نسخه نهایی که آماده پخش بود متفاوت است و خرید آن را «شرعاً حرام» دانست.

علی، نوازنده چیره‌دست سنتور و خواننده محبوب جوانان ناگهان در اوج شهرت و موفقیت افسار زندگی را از دست می‌دهد و به بیراهه می‌رود، او می‌گوید همه بدبختی‌ها از وقتی شروع شد که عشق بزرگ زندگی ام، هانیه مرا ترک کرد، اما هانیه زمانی می‌رود که علی مدت هاست در بند اعتیاد خانمان سوز خود گرفتار است و ...

۵۸- صد سال به این سال‌ها

نویسنده و کارگردان : سامان مقدم

بازیگران‌ :‌ پرویز پرستویی، رضا کیانیان، فاطمه معتمدآریا، علی شادمان، علی قربان‌زاده، هانیه توسلی، امیرحسین آرمان، نگار جواهریان، بهاره افشاری، ابراهیم‌آبادی و ...

فیلم صد سال به این سال‌ها در بیست و ششمین دوره جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۸۶ حضور داشته‌ است و با وجود داشتن مجوز اکران ، همچنان در محاق توقیف به سر می برد.

فیلم روایتگر زندگی زنی است که در طول سی سال اتفاقات مختلفی برای او رخ می‌دهد و ...

۵۹- تسویه حساب

نویسنده و کارگردان : تهمینه میلانی

بازیگران‌ :‌ مهناز افشار، لادن مستوفی، السا فیروزآذر، بهاره افشاری، شهره لرستانی، اکبر عبدی، رضا عطاران، حامد بهداد، محمدرضا شریفی نیا، سیاوش تهمورث و ...

حسن معظمی سخنگوی انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران می‌گوید که «این فیلم مانیفست ناتمام دنیای زنانه تهمینه میلانی علیه دنیای مردانه است.» به‌طور کلی این فیلم از جهت افراط در فمنیسم مورد انتقادهای شدید است، تقلید کردن زنان از حرکات مردها و این که مردها با تمام قدرت پس از اصابت ضربۀ زنان به آن‌ها فریاد می‌کشند، از ضعیف‌ترین نقاط این فیلم یه شمار می‌آید، همچنین، طوری‌که مردها موجوداتی عیاش و خوش‌گذران و زن‌ها موجوداتی قوی و خشن که به مردها رحم می‌کنند، نشان داده شده‌اند، نمونه‌ای بارز از افراط کارگردان در فمنیسم را نشان می‌دهد.

چهار زن زندانی خشن، در زندان نقشه‌ای میکشند که پس از آزاد شدن اجرایش کنند، آن‌ها آزاد می‌شوند و پس از اجاره خانه‌ای، مردان را از خیابان به وسیله تغییر قیافه دادن به صورت یک فاحشه به همان خانه می کشانند، آن‌ها را به یک صندلی می بندند ، مورد ضرب و شتم قرار می دهند و پولشان را به سرقت میبرند و ...

۶۰- شکارچی

سال تولید : ۱۳۸۷

نویسنده و کارگردان : رفیع پیتز

بازیگران‌ :‌ رفیع پیتز، میترا حجار، ملک جهان‌خزایی، علی اکبر مزینانی و ...

رفیع پیتز فیلمبرداری شکارچی را کمی قبل از برگزاری دهمین انتخابات ریاست‌جمهوری ایران به پایان رساند، او با غیر مغرضانه خواندن فیلم تاکید کرد شباهت‌هایی غیرعادی بین فیلم و وقایع پس از انتخابات وجود دارد.

علی با بازی رفیع پیتز در کارخانه ای به عنوان نگهبان شیف شب به کار مشغول است، او به شکار علاقه زیادی دارد و از همین رو به دلیلی مدتی در زندان بوده است، با اصرار از مدیر کارخانه درخواست روزکاری میکند ولی با درخواست او موافقت نمی‌شود، یک روز به خانه بازمی‌گردد و متوجه می‌شود همسرش سارا با بازی میترا حجار و دختر شش ساله‌اش صبا با بازی صبا یعقوبی مفقود شده‌اند، پس از چند ساعت انتظار پلیس به علی می‌گوید که همسرش در جریان درگیری بین پلیس و معترضان گلوله خورده و کشته شده است و ...

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***