سلام نو – سرویس اقتصادی: کارشناسان اقتصادی سال سختی برای کشورمان در سال 2019 پیش بینی می کنند. گمانه زنی در آغاز سال 2018 هم مطرح شد و با نگاهی گذرا به آنچه در یک سال اخیر گذشت می توان صحت این پیش بینی را تایید کرد.
به گزارش سلام نو، اقتصاد ایران پس از خروج ترامپ از برجام و بعد هم اعمال تحریم های یک طرفه آمریکا علیه ایران زمینه بروز التهابات زیادی در حوزه اقتصاد و به ویژه بازار ارز و طلا ایجاد کرد. به اعتقاد شمار قابل توجهی از کارشناسان سال آینده سال به مراتب سخت تری برای ایران در زمینه های اقتصادی خواهد بود.
اکونومیست در گزارشی وضعیت اقتصادی ایران را در سال 2019 پیش بینی کرده و مدعی شده که مردم ایران پس لرزههای تحریم ها را در سال پیش روی میلادی بیش از پیش لمس خواهند کرد. از کاهش تولید نفت تا پایین آمدن قدرت خرید مردم می تواند مشکلات زیادی را برای مردم در سال آینده به وجود بیاورد. در آخرین گزارش اکونومیست از رشد اقتصاد جهان، ایران در کنار یمن و ونزوئلا به عنوان کشورهایی که رشد اقتصادی منفی داشتند، آمده است. اکونومیست تیتروار به مشکلات اقتصادی ایران در سال 2019 پرداخته که در ادامه درباره هر کدام از این مشکلات توضیحاتی آمده است:
کاهش تولید نفت
مهم ترین هدف ترامپ برای فشار آوردن به ایران کاهش تولید نفت ایران بود. از آنجایی که اقتصاد ایران وابستگی زیادی به بودجه حاصل از صادرات نفت دارد، رییس جمهور ایالات متحده آمریکا برای فشار آوردن به ایران وعده به صفر رساندن صادرات نفتی ایران را داد. اگر چه این وعده تحقق نیافت اما نمی توان منکر کاهش حدود یک میلیون بشکه ای نفت در سال 2019 شد. کاهشی که به اعتقاد اکونومیست ادامه دار خواهد بود. با وجود اینکه سال آینده طبق پیش بینی ها قیمت نفت حول و حوش 70 دلار خواهد بود، به نظر می رسد، بتوان سال آینده را رتق و فتق کرد مگر اینکه با شوک های سیاسی تغییراتی در نرخ جهانی نفت مواجه شویم.
افزایش بیکاری
با توجه به شرایطی که اقتصاد ایران دارد، افزایش نرخ بیکاری در سال آینده امری گریزناپذیر است. افزایش نرخ بیکاری میان جوانان و نیروی کار عمومی می تواند به عنوان یک چالش مهم برای کشورمان در سال جاری میلادی کشور را دچار مشکل زیادی کند. مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در پیش بینی خود گفته است اگر وضعیت اقتصادی کشور بی ثبات شود، با توجه به روندی که از میانه دهه قبل آغاز شد و در چهار سال گذشته هم تشدید شده، نرخ بیکاری به ارقامی بیش از 15 درصد خواهد رسید. عددی که هم اکنون 11.7 درصد گزارش شده است.
در قدرت خرید خانوارهای شهری چه تغییری ایجاد می شود؟
شاید پایین آمدن قدرت خرید مردم در پی نوساناتی که در بازار به وجود آمد، مهم ترین مشکل اقتصادی کشور بود که نمود عینی آن را می توان در زندگی مردم مشاهده کرد. دولت برای مساعدت مردم بسته های حمایتی ترتیب داد که اگر چه به اعتقاد شمار زیادی از کارشناسان بسته های حمایتی نمی تواند آن چنان تاثیری در زندگی مردم بگذارد اما آن چه مسلم است بسته های حمایتی نقدی و غیرنقدی در سال آینده مهم ترین راهکار دولت برای بهبود قدرت خرید خانوار همین بسته های حمایتی باشد.
کاهش معاملات مسکن و رکود در بازار
در یک سال گذشته مسکن با افزایش بی سابقه 91 درصدی رو به رو بوده است. به عبارتی آرزوی بسیاری که خواهان خرید خانه بودند در طی یک سال گذشته به آرزویی تعبیرنشدنی تبدیل شده است. معاملات مسکن هم به طرز قابل توجهی کاهش یافته است. واسطه های ملکی از کاهش شدید حجم معاملات به حدود یک سوم زمان مشابه در سال قبل خبر می دهند. به نظر نمی رسد مسکن در سال آینده با افزایش قابل توجهی همراه باشد اما در طی این یک سال آنقدر میزان گرانی مسکن افزایش داشته که بعید است در سال آینده تغییر محسوسی در افزایش معاملات در بخش مسکن شاهد باشیم.
سال سخت 2019 برای اقتصاد ایران
آنچه بدیهی است این است که وضعیت بی ثبات اقتصاد کشور حتی اگر به ثبات هم برسد حداقل تا سالها به شرایط چند سال قبل بر نمی گردد. در شرایطی که قیمت بنزین قرار است ثابت بماند و حقوق کارمندان با افزایش 20 درصدی همراه شود، روحانی و دولتش سال سختی را در قامت مدیران اجرایی کشور در پیش رو خواهند داشت.