سلام نو – سرویس سیاسی: محمد جواد آذری جهرمی، وزیر جوان ارتباطات شب گذشته مقابل دوربین موبایلش نشست و رو در رو با مردم درباره کلاهبرداری وس یا همان شرکتهای ارزش افزوده موبایل صحبت کرد، آن هم در حالی که در چند روز گذشته درگیری لفظی جدی و مهمی با حمیده زرآبادی نماینده مجلس شورای اسلامی داشت.
این که وزیر جوان رو به روی دوربین موبایلش نشست و با مردم صحبت کرد یک نقطه قوت بزرگ و یک نقطه ضعف بزرگ دارد، نقاط ضعف و قوتی که باید به شکلی جدی مورد توجه قرار بگیرد.
نقطه قوت کار جهرمی این بود که او از انفعال خارج شد و به جای "منت" صدا و سیما را کشیدن و منتظر آنتن ماندن خود آستین بالا زد و به مردم گزارش داد، حالا به جای مخاطب چند میلیونی صدا و سیما 20 یا 100 هزار مخاطب دارد که این به خودی خود از حرف نزدن و بیمخاطب بودن بهتر است.
صدا و سیما مدتها است که نه تنها به تریبون مخالفان دولت و رسانه اختصاصی آنها بدل شده بلکه عملا به اتاق فکر و عملیاتی یک طیف سیاسی خاص، محدود و مشخص بدل شده که دولت، اصلاحطلبان، اعتدالیون، اصولگرایان میانهرو و هرکس که مخالف سلایق سیاسی آن سازمان باشد را از دم تیغ میگذراند.
تاثیر منفی صدا و سیما چنان زیاد است که عباس آخوندی، وزیر سابق راه در مورد مشکلاتی که تلویزیون برای دولت ایجاد کرده است میگوید:« وزرا در ایران تا حدی باید به فکر پروژهها و کارها و مسائل وزارتخانهشان باشند و بیشتر ببینند تلویزیون چه آشی برای آنها پخته است.»
این حرف آخوندی نشان میدهد که وزرا و دولت تا چد حد در برابر رسانه به اصطلاح ملی به انفعال و واکنش محض افتادهاند و کار آذری جهرمی در استفاده از تریبون اینستاگرام تا چه اندازه در خارج شدن از این انفعال و واکنشگرایی مهم است.
کار آذری جهرمی به دولت و وزرای دیگر نشان داد که هرچند انحصار صدا و سیما بسیار مخوف است اما غیرقابل شکست نیست و ظرفیتهایی چون اینستاگرام، آپارات و دیگر سرویسهای آنلاین ارتباطی میتواند بر استبداد مطلق این رسانه ترک وارد کنند.
اما نقطه منفی ماجرای آذری جهرمی کجا بود؟ آنجا که وزیر جوان به جای جواب دادن به سوال یک نماینده مجلس در صحن علنی مجلس در پوپولیستیترین شکل ممکن جلوی دوربین مینشیند و از پاسخ روشن، صریح و شفاف به سوالها یا حتی اتهامات یک نماینده مجلس میگذرد.
باید به وزیر جوان و خط شکن دولت حسن روحانی ثابت کرد جای جواب دادن به سوالات خانم زرآبادی نه در اینستاگرام و تلویزیون بلکه در صحن مجلس است تا اگر اتهامات ایشان ثابت شد وزیر کنارگیری کند و اگر اتهامات دروغ بود خانم زرآبادی از نمایندگی مجلس استعفا دهد.
البته آذری جهرمی درباره انتخاب این شیوه پاسخگویی به سوال حمیده زرآبادی در لایو اینستاگرامی خود گفت: مجلس حق نظارت دارد و حق نماینده است که سوال بپرسد. من منتظر بودم سوالی که واصل شده، طبق آییننامه در کمیسیون اقتصادی مطرح شود که بتوانم پاسخ دهم، اما یکی از نمایندگان مجلس تصمیم گرفت مباحثی را در کنفرانس خبری مطرح کند. ما همواره جایگاه نظارتی مجلس را قوامدهنده اداره حکومت میدانیم و اگر سوالی در مجلس مطرح شود خوب است که همانجا پاسخ دهیم اما چون این سوال دیروز در جمع رسانهها مطرح شد، تصمیم گرفتیم اینجا شفافسازی کنیم و البته زمان پاسخگویی به مجلس هم این کار را خواهیم کرد.
این چنین پاسخگویی وزیر جوان هرچند هوشمندانه، جذاب و موثر است اما هیچ مشکلی را حل نمیکند و تنها شائبه انتخاباتی بودن کنشهای او را تقویت میکند، مسئلهای که به خودی خود مشکلی ندارد و نه تنها آذری جهرمی بلکه هر کس دیگری میتواند به خاطر انتخابات بهتر از قبل عمل کند، اما شیوه پوپولیستی وزیر است که تردیدها درباره او را زیاد میکند و این سوال را پیش روی ما میگذارد که نکند حمله وزیر جوان به وس صرفا برای از میدان به در کردن یک رقیب قدر در انتخابات آینده است؟