سلام نو – سرویس سیاسی: شب گذشته بالاخره بعد از مدتها انتظار شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان اولین گام خود برای انتخابات مجلس 98 را برداشت و از طرح گزینش نامزدها توسط بدنه نیروهای اصلاحطلب پرده برداری کرد.
پرستو سرمدی، عضو شورایعالی سیاستگذاری اصلاحطلبان شب گذشته با اعلام این خبر به رسانهها گفت: «این شورا در جلسه یکشنبه شب خود، با تصویب طرح سرا (ﺳﺎﻣﺎﻧﻪی رای ﺳﻨﺠﯽِ اصلاحطلبان) ، تصمیمگیری درباره لیست انتخاباتی را به بدنه اجتماعی خود واگذار کرد و اصلاحطلبان با عضویت در یک سامانه رایسنجی، میتوانند در گزینش نامزدهای انتخابات مجلس شرکت کنند.»
بر اساس این طرح قرار است در تهران حدود ۴۰۰ هزار اصلاح طلب و هواداران این جریان را در دیماه در انتخاباتی مجازی مشارکت بدهد تا لیست نهایی اصلاح طلبان برای انتخابات مجلس در اسفندماه از این طریق انتخاب شود. در دیگر مراکز استان نیز با همین سازوکار عمل خواهد شد.
آذر منصوری از اعضای ارشد حزب اتحاد ملت و شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان در بخشی از مصاحبه خود با ایسنا در تبیین طرح سرا گفت:
طرح «سرا» گام بعدی اصلاحطلبان به سمت انتخاب دموکراتیکتر، شفافتر و کارآتر نامزدهای جبهه اصلاحطلبان در انتخابات مجلس و نوعی رایسنجی مقدماتی است. این شیوه شفاف و دموکراتیک انتخاب نامزدها در سده گذشته در احزاب و جریانهای سیاسی دهها کشور جهان آزموده و پرورده شده است، فساد سیاسی و نقش لابیهای ناسالم در برآمدن نامزدها را میکاهد، به شکلگیری فضای انتخاباتی و افزایش مشارکت و استفاده از فرصت انتخابات برای آگاهیافزایی کمک میکند، به شناسایی و برآمدن نامزدهای شایسته و معرفی چهرههای توانا و جدید به جامعه میانجامد، اقتضای دموکراتیزاسیون در سطح احزاب و جریانهای سیاسی است و ارتباط میان یک جریان سیاسی با بدنه اعضا و حامیانش را تقویت و مشارکت اعضای یک جریان سیاسی را به نحوی معنادار در فرآیند انتخاب نامزدها جلب میکند.
اما تمام اصلاحطلبان به پیشواز گام دموکراتیک شورای عالی نرفتند و غلامحسین کرباسچی با نگاهی انتقادی نسبت به طرح رسا با تاکید بر اینکه " شکل گرایی و مناسک گرایی سیاسی چه برای حکومت چه برای اصلاحات بیراهه است . به فکر کارآمدی اصلاحات باشیم ..." در توییتر خود نوشت:
بدنه اجتماعی اصلاحات از پایین به بالا شکل می گیرد ، نه از بالا به پایین ! چه کسی حق دارد بدنه اجتماعی اصلاحات را انتخاب کند؟ آنان باید ما را انتخاب کنند یا ما آنان را ؟!
نقدهای کرباسچی درباره گزارش عملکرد درباره مجلس فعلی و نگاه معطوف به نتیجه مردم حرف درستی است، اما این حرفها نافی ارزش گام دموکراتیکی که برداشته شد نیست. همین گام دموکراتیک اگر درست برداشته شود هم نتیجه بهتری حاصل میکند و هم نمایندگان را ملزم به ارائه گزارش میکند.
طرح جدید شورای عالی که به ظاهرا متاثر از ورود چهرههای جوانی همچون عماد بهاور به این شورا است، هرچند طرح بدون ایرادی نیست اما گامی مهم در جهت بهبود کیفیت نمایندگان مجلس و البته افزایش تاثیر گذاری بدنه رای وفادار اصلاحطلب بر تصمیمگیریهای این جبهه سیاسی است.
آن چنان که قابل پیش بینی است این طرح به شکل صد در صدی اجرا نمیشود و همان مقدار هم که اجرا شود ایراد و نقد بسیار به آن وارد خواهد بود، اما همین که این طرح اجرا شود و امکان رانتخواری و اندک سالاری تا حدی کاهش یابد خود یک دست آورد بزرگ، ملموس و قابل اعتنا است که امید بدنه جوان اصلاحطلب را برای مشارکت فعال در دو انتخابات 98 و 1400 افزایش میدهد.
اما سوال این جا است که فرصت و تهدید چنین طرحی چه خواهد بود؟ فرصت اصلی این طرح محدود کردن بخشی از فرصتهای رانتخواری و فساد و نقش دادن به بدنه وفادار و حرفهای اصلاح طلب برای رای دادن است. از سوی دیگر این تهدید نیز وجود دارد که احزاب دست به جذب عضو بدون کنترل بزنند یا پوپولیستها رشد ناگهانی بکنند.
درباره رشد ناگهانی اعضای احزاب و جذب عضو "فلهای" باید زمان داد و دموکراسی را نهادینه کرد، اما درباره پوپولیستها باید پذیرفت ایراد یا حتی بخشی کاکرد دموکراسی این است که پوپولیستها فرصت رشد دارند و این وظیفه اقشار نخبه، روشنفکر و چنین نیروهایی است که با مطلع کردن جامعه فرصت را از آنان سلب کنند.
به هر شکل آن چنان که عبدالله ناصری گفته" با توجه به در حال توسعه بودن کشور ایران و وجود فاصله واقعی کشورمان با جوامع توسعه یافته، رجوع به نظر سنجی آرای عمومی همانند احزاب جوامع دموکراتیک با وجود تمامی مشکلات اقدامی مثبت است" و اصلاحطلبان باید از این اقدام مثبت و فرصت بزرگ حداکثر استفاده را ببرند نه اینکه با اجرای نیمهکاره آن صرفا توقع بدنه رای را بالا ببرند و برای چندمین بار در برآورده کردن آن توقع ناکام بمانند.