در این بین سازمان بهزیستی به عنوان مطالبه گر باید بیش از این به منظور بهبود شرایط فعلی تلاش کند. با این حال این سازمان آنقدر مشکلات ریز و درشت دارد که کمتر برای چنین مساله ای وقت گذاشته است. طبق آمارها بیش از 11 میلیون ایرانی دچار معلولیت جسمی از خفیف تا شدید هستند . تقریبا 15 درصد جمعیت کشور را افراد معلول و کم توان جسمی-حرکتی تشکیل می دهند. با این حال قطار مناسب سازی در کشور با کندی زیادی در حال حرکت است.
سلام نو – سرویس اجتماعی: در روزهای اخیر زهرا نژادبهرام، عضو شورای شهر تهران در انتقادات تندی نسبت به فراهم نشدن بستر مناسب برای تسریع مناسب سازی در پایتخت انتقاداتی را متوجه شهرداری تهران دانسته است. با این حال واقعیت این است که شیب مناسب سازی در همه جای کشور کند است.
به گزارش سلام نو، چندی پیش مدیرکل دفتر فنی وزارت کشور صراحتا از رعایت نکردن چک لیست مناسب سازی توسط ۲۵ درصد شهرداریها خبر داد. آنچه مسلم است در طی این سالها هیچ گاه مناسب سازی در دیدگاه کلان سیاستگذاران ما نبوده و عملکرد مدیریت شهری در کشور هم این مساله را تایید می کند. همین حالا در ایستگاه امام خمینی به عنوان بزرگترین ایستگاه متروی کشور ساده ترین اصول مناسب سازی هم رعایت نشده است.
روزانه بیش از 3.5 میلیون نفر توسط مترو در سامانه حمل و نقل کشور جا به جا می شوند سهم معلولین در این امر بسیار اندک است چرا که نامناسب بودن مترو برای معلولین امکان عبور و مرور را به آنها نمی دهد. متروهای ما برای فراهم سازی امکانات باید مناسب سازی را در اولویت قرار دهد. بسیاری از متروهای ما یا رمپ ندارند یا اگر هم دارند، استاندارد نیست.
"موضوع مناسب سازی از مهمترین موضوعاتی است که باید بیش از پیش مورد توجه دستگاه های اجرایی قرار بگیرد". این سخنی است که هر چند وقت یک بار از زبان یک مقام مسئول شنیده می شود و در بهترین حالت فلان رسانه خبر آن را منتشر می کند اما در عرصه عمل هنوز شاهد رسیدگی جدی به این مشکل نبوده ایم. به بیانی دیگر مناسب سازی شهر برای قشر قابل توجهی از جامعه هیچگاه در اولویت نبوده است.
یکی از مشکلاتی که بر سر مناسب سازی وجود دارد بحث موتورسواران است. مدتی پیش مسئول پارک ها، فضای سبز و مبلمان شهری شهرداری شهرضا در رابطه با این مشکل اظهار کرده بود: برای اجرای هر طرحی در این زمینه مشکلاتی وجود دارد که ۹۹درصد از آنها مربوط به موتورسواران و تخلفات آنها است، اگر قرار باشد مسیری را در پارک ها برای تردد معلولان باز کنیم یا سطح پیاده روها با خیابان همسطح شود، با معضلات فراوانی از جمله ورود غیرقانونی موتورسواران به محدوده پارک ها یا پیاده رو ها مواجه میشویم. اگر مشکل موتورسواران نبود مسیرهای ورودی و خروجی پارک ها برای معلولان باز میشد
هرچند واقعیت این است که دلیل اصلی پیش نرفتن به سمت مناسب سازی عدم توجه به این مساله است. وضعیت مترو و اتوبوس رانی در کشور هم این واقعیت را به وضوح روشن می سازد. طنز تلخی است که ابتدا یک روند غیراستاندارد ایجاد می شود و سپس بعد از چند سال برای مناسب سازی آن تلاش می شود. اینکه در سال جاری مناسبسازی ایستگاههای مترو خط یک تا چهار، مناسبسازی بوستانها، سرویسهای بهداشتی سطح شهر و ساختمانهای شهرداری در اولویت قرار می گیرد به این معنا است که در زمان ساخت اینها از همان ابتدا به این مساله حتی فکر هم نشده است.
نژادبهرام می گوید بودجه مناسبسازی نسبت به سال قبلش ۳۲۵ درصد افزایش داشته است. با این حال به گفته این عضو شورای شهر شهرداری در شش ماهه اول ۱۳۹۸ به تکالیف خود در بحث مناسبسازی عمل نکرده و ارزیابیها نشان میدهد میزان پیشرفت پروژههای تعریف شده مناسب سازی به شدت کند و عقب است.