سلام نو – سرویس بین الملل: بی بی یا همان بنیمان نتانیاهو امروز یک بار دیگر برای کسب رای مردم پای صندوق رای حاضر شد تا شاید بتواند به یک پیروزی قاطع بر رقبای خود از جمله بنی گانتس، پارلمانی همسو با خود تشکیل دهد و بالاخره بعد از مدتی بی دولتی، اسرائیل را دولتدار کند.
نزدیک به شش ماه پیش بود که حزب دست راستی لیکود به رهبری بنیامین نتانیاهو و حزب «آبی و سفید» از جناح لیبرال میانه به رهبری بنی گانتس در یک رقابت بسیار نزدیک هر دو ۳۵ کرسی از ۱۲۰ کرسی کنست یا همان مجلس اسرائیل را به دست آوردند تا هر دو شانس تشکیل دولت را داشته باشند.
در آن زمان ریولین رئیس جمهوری اسرائیل، نتانیاهو را مأمور تشکیل کابینه ائتلافی کرد اما او نتوانست چنین ائتلافی را تشکیل بدهد و تصمیم گرفت برای یک انتخابات زود هنگام پارلمان اسرائیل را منحل کند.
بر مبنای تازهترین نظرسنجیها بنیامین نتانیاهو و بنی گانتس در این انتخابات بار دیگر رقابت حساسی دارند و احتمالا هر کدام صاحب ۳۲ کرسی از پارلمان اسرائیل میشوند، اتفاقی که بار دیگر احتمال تشکیل یک دولت ائتلافی را تقویت میکند. بنابراین آراء متحدان هر کدام از دو نامزد اصلی یعنی راستیها و یهودیان تندرو برای نتانیاهو و چپیها و احزاب عرب برای گانتس تعیینکننده خواهد بود و همین حالا هم دو طرف در حال کسب رای از متحدین هستند.
انتخابات اسرائیل و ایران
بنیامین نتانیاهو از جمله ضد ایرانیترین نخست وزیران تاریخ اسرائیل است. ترور دانشمندان هستهای و بسیاری دیگر از موارد خرابکارانه در دوره او طراحی و اجرا شد و خود او از جدیترین مخالفان ایران به خصوص در دستیابی به هرگونه تکنولوژی هستهای است و از جدیترین مشوقان ترامپ در خروج از برجام است. او حتی چند روز پیش در یک برنامه تلویزیونی از کشف یک سایت هستهای جدید در آباده خبر داد و گفت که ایران وقتی فهمیده اسرائیل از وجود این تأسیسات هستهای مخفی آگاه شده، آن را تخریب کرده است.
در مقابل بنی گانتس هرچند به عنوان یک اسرائیلی دشمن ایران است ولی انصاف بیشتری به خرج میدهد.او یک بار در سال ۲۰۱۲، زمانی که فرمانده ارتش اسرائیل بود در مصاحبهای گفته بود که ایران به دنبال سلاح هستهای نیست، موضوعی که در میان مقامات اسرائیل کم نظیر به نظر میرسد.
از این جهت بسیاری معتقدند ظهور بنی گانتس میتواند به کاهش تنشهای برهنه اسرائیل و ایران منجر شود و یکی از اضلاع تیم ب را فلج و از دور خارج کند، اتفاقی که میتواند خوشایندترین رخداد برای ایران نیز باشد.
ادامه یکه تازی راستها یا پیروزی میانهروها بعد از یک دهه؟
بنی گانتس، رئیس پیشین ستاد ارتش اسرائیل در مقالهای که در شمارۀ دوشنبۀ اغلب روزنامههای اسرائیل به چاپ رسید بر اختلاف اساسی میان خود و لیکود تأکید کرد و نوشت «تا کنون رأیدهندگان به ندرت در برابر دو مسیر تا این حد جداگانه قرار گرفتهاند. آنان باید یکی از این دو را را برگزینند». او وعده داد که تحت ریاست او «حزب "آبی- سفید"، سکان کشور اسرائیل را بسوی دموکراسی بیشتر» هدایت کند. وی تآکید کرد در صورت انتخاب «به ایجاد شکاف برای کسب قدرت پایان میدهد و اقدامات سریع برای تشکیل یک دولت حامی وحدت» انجام خواهد گرفت.
بنی گانتس بر خلاف نتانیاهو که محور فعالیت خود را امنیت اسرائیل قرار داده بیشتر بر روی مسائل سیاسی اجتماعی جاری در اسرائیل تاکید دارد و امیدوار است همین مسئله برایش رای آوری داشته باشد، در برابر نتانیاهو بر روی امنیت، روابطش با ترامپ و گسترش اراضی اسرائیل به سمت اردن تاکید میکند.
در طرف دیگر اما بیش از 80 تن از استادان یهودی دانشگاههای تلآویو، بنگوریون، حیفا و دیگر آموزشگاههای آکادمیک اسرائیلی طی بیانیهای از مردم اسرائیل خواستهاند که رأی خود را به نفع ائتلاف عربی "فهرست مشترک" به صندوقها بیاندازند. "فهرست مشترک" ائتلافی از چند حزب عربی در اسرائیل است که پیشبینی میشود به عنوان سومین حزب بزرگ اسرائیل در انتخابات فردا ظاهر شود. این گروه هرچند سابقه طولانی فعالیت در سرزمینها اشغالی را دارند ولی بر اثر ملیگرایی رواج یافته در بین یهودیان ساکن اسرائیل از هر پیروزی و کامیابی روشنی به دور ماندند.
اگر همه معادلات به هم بخورد و احزاب میانه رو و چپ گرا در پارلمان اکثریت را به دست بیاورند، بنی گانتس میتواند بدون نیاز به ائتلاف با نیروهای دست راستی با حزب کارگر و اردوی دمکراتیک (حزب تازه تاسیس سکولار و طرفدار محیط زیست) یک دولت ائتلافی تشکیل دهد و بعد از 10 سال نتانیاهو را از صحنه سیاست اسرائیل کنار بزند.
باید صبر کرد و دید بعد از ساعت ده امشب اهالی اسرائیل به کدام سمت رای میدهند. باز هم به سمت رادیکالیسم دست راستی میروند یا با تغییر رویه، نیروهای میانهروتر را برمیگزینند؟ اگر اسرائیلیها تغییر عادت دهند و به سمت میانهروها بیایند میتوان منتظر تغییرات هرچند اندکی در معادلات خارورمیانه بود.