سلام نو – سرویس اقتصادی: در اولین ساعات هفته جاری سخنگوی امور امنیتی وزارت کشورعربستان خبر حمله به دو تاسیسات شرکت ملی نفت عربستان (آرامکو) را تایید کرد. این اتفاق از آن رو مهم بود که عربستان سعودی پس از آن به ناچار به کاهش 50 درصدی تولید نفت تن داده و حالا باید منتظر تب و تاب بازار جهانی نفت باشیم.
به گزارش سلام نو، حوثی ها مسئولیت این حمله را پذیرفته اند تا گلوله های جنگی که عربستان چند سال پیش شروع کرد و اطمینان داشت خیلی زود به پایان می رسد به تاسیسات نفتی این کشور کمانه کند. وزیر نفت عربستان در اعترافی قابل تامل گفته است این اتفاق تولید 5 میلیون بشکه نفت در این کشور را متوقف کرده است.
مناطق آسیب دیده در عربستان را می توان قلب نفتی عربستان دانست. حمله به مهمترین پالایشگاه های عربستان در شرایطی اتفاق افتاده که دولت سعودی قرار بود سهام شرکت ملی نفت خود را تا پایان سال عرضه عمومی کند. این نخستین بار نیست که حوثی ها تاسیسات نفتی سعودی ها را مورد هدف قرار دادند اما بدون شک این حمله را می توان ضربه ای کاری و تاثیرگذار در بازار نفت دانست. حمله روز شنبه قیمت بازار جهانی نفت را تحت تاثیر قرار داد و باید منتظر ماند تا بازگشت تاسیسات نفتی آسیب دیده به چرخه پالایش نفت قیمت ها بیش از آنچه تصور می شود بالا برود.
اولین واکنش بازارهای جهانی به اتفاقات عربستان اتفاق افتاده است. بر این اساس قیمت نفت با حدود 13 درصد رشد به بالاترین سطح 5 ماه گذشته خود رسیده است. بهای نفت برنت در پی این حمله با ١١.٧٣ دلار افزایش به ٧١.٩٥ دلار رسیده است. قیمت جهانی طلا نیز با بیش از یک درصد رشد، به کانال 1500 دلار بازگشت (1503 دلار) شاخص دلار نیز با 0.1 درصد افت به 98.15 واحد رسیده است. این البته همه تغییرات حاصل از حمله به آرامکو نیست و باید منتظر روزهای آتی و تغییرات مهم در بازار جهانی بود.
واکنشهای جهانی نسبت به انفجار در آرامکو
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد مثل همیشه به یک موضع گیری ساده بسنده کرده و طرفین را به آرامش دعوت کرده است. در این بین فرانسه، بریتانیا و لبنان بیشترین همدردی را با عربستان کرده اند و عراقی ها هم تاکید کرده اند شایعات در رابطه با اینکه این حمله از خاک عراق اتفاق افتاده را نادرست خوانده است. آژانس بین المللی انرژی هم گفته است: ما با مقامات عربستان سعودی همچنین بزرگترین کشورهای تولید کننده و مصرف کننده در تماس هستیم. در حال حاضر بازارها به اندازۀ کافی با ذخایر تجاری تامین میشوند.
ترامپ در واکنش به حملات پهپادی اخیر به تأسیسات نفتی عربستان در توییتی از وفور نفت در جهان خبر داده است. او همچنین درباره این حمله گفته است:عرضهکننده نفت عربستان هدف قرار گرفت. دلایلی برای این باور وجود دارد که میدانیم کار کیست و بسته به تأیید این باور، آماده نبرد هستیم. با این حال، منتظریم از عربستان بشنویم که از نظر آنها چه کسی باعث این حمله بوده و باید تحت چه شرایطی اقدام کنیم.
در این بین مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا مسئولیت این حمله را متوجه ایران دانسته و اظهار کرده است: ایران اکنون حملهای بیسابقه به منبع تامین انرژی جهان انجام داده است. این اظهارات تند و بی اساس پمپئو باعث شد تا محمدجواد ظریف هم نسبت به این مساله واکنش نشان دهد.
ظریف با بیان اینکه آمریکا و متحدانش در یمن گیر افتادهاند و مقصر دانستن تهران نیز به فاجعه پایان نمیدهد، در پیامی توییتری نوشته است: وزیر خارجه پمپئو با شکست در سیاست حداکثر فشار، به حداکثر فریب روی آورده است. آمریکا و مشتریانش با این توهم که برتری در سلاح منجر به پیروزی نظامی میشود، در یمن گیر کردند. مقصر دانستن ایران به این فاجعه پایان نخواهد داد. شاید پذیرفتن پیشنهاد ۱۵ آوریل ایران مبنی بر پایان جنگ و آغاز گفتگوها این فاجعه را تمام کند.
آینده بازار نفت به کدام سو میرود؟
اگرچه کاخ سفید روز شنبه پس از این حادثه اعلام کرد که ایالات متحده خود را متعهد به تامین نفت مورد نیاز برای بازارها می داند اما واقعیت این است که این اتفاق آن قدر برای عربستان گران تمام شده که می تواند قدرت منطقه ای این کشور را هم تحت تاثیر قرار دهد. کارشناسان اساندگلوبال پلاتس معتقدند امکانی برای تحقق ادعای عربستان مبنی بر ثبات قیمت وجود ندارد و علی رغم موضع گیری کاخ سفید و بیانیه آژانس باید منتظر آن باشیم که قیمت دلار به مرز 80 دلار برسد.
از فردای تحریم های 13 آبان برخی کارشناسان پیش بینی قیمت صد دلاری برای هر بشکه طلای سیاه کردند با این حال معافیت های نفتی و شوک های بین المللی که اتفاق افتاد تا حدی جلوی رشد قیمت نفت تا سه رقمی شدن را گرفت. حالا فضا به سمتی رفته که کارشناسان خواب نفت صد دلاری را قابل تعبیر می دانند. در حال حاضر باید منتظر ماند و دید با توجه به خسارات موجود در شرکت های نفتی عربستان، آرامکو چه زمانی مجددا ورودی قدرتمند به بازار نفت خواهد داشت و آیا با همین بسترهای موجود قیمت نفت به مرز صد دلار نزدیک میشود یا خیر.