سلام نو - سرویس سیاسی: در روزهای گذشته در حالی که همه در گیر و دار استیضاح شدن یا نشدن وزیر امور خارجه بودند، خبرهایی از یک استیضاح تازه و متفاوت در مجلس به گوش رسید و آن هم استیضاح علی لاریجانی، رییس مجلس، بود.
علی لاریجانی رییس طویل المدت مجلس در تمام سالهای گذشته مشکل و حاشیه و دردسر با دوستان، متحدان و دشمنانش کم نداشته ولی همیشه به طریقی از مهلکه جان به در برده است.
به گزارش سلام نو، در تمام این سالها نه دشمنان پایداری چی و نه رقبای اصلاح طلب هیچ کدام نتوانستند سیاستمدار آرام اصولگرا را به زیر بکشند و همین دوام در قدت از او چهرهای سیاستمدار، زیرک و توانمند به جامعه ارائه داده.
پایداری شمشیر را برای لاریجانی از رو بست
به نظر میرسد بالاخره بعد از چند سال باقی مانده تا 1400 نمایندگان پایداری در مجلس قصد دارند تا تکلیف خود را با لاریجانی مشخص کنند. آنهای تصویب 20 دقیقهای برجام، حمایت لاریجانی از دولت و البته ماجراهای اخیر بر سر لایحه پالرمو، CFT و FATF را به خاطر دارند و میخواهند کار لاریجانی را یک سره کنند.
هر چند پیش از این گفته شده بود که طرح استیضاح لاریجانی پس گرفته شده ولی ظاهرا پایداری چیها دوباره امضاهایی تازه جمع کردهاند.
حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده شاهینشهر در مجلس شورای اسلامی، گفت: امضاهای استیضاح رئیس مجلس که شب گذشته با پس گرفتن امضا از سوی چند نفر از نمایندگان از حدنصاب افتاده بود مجدد با امضای تعداد دیگری از نمایندگان به حدنصاب رسید.
وی به فارس گفت: طرح استیضاح رئیس مجلس مطابق با ماده ۲۴ آیین نامه داخلی مجلس که شب گذشته با پس گرفتن امضا از سوی ۶ نفر از نمایندگان از حدنصاب افتاده بود مجدد با امضای تعداد دیگری از نمایندگان به حد نصاب (۲۵ امضاء) رسید و بار دیگر در دستور کار مجلس قرار گرفت.
استیضاح رییس مجلس چگونه است؟
در ماده ۲۴ آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، درباره استیضاح رییس مجلس اینطور آمده است:
«هرگاه نمایندگان به کیفیت اداره جلسات یا سایر امور مجلس و نحوه ایفای وظایف رییس یا سایر اعضای هیات رییسه معترض باشند، میتوانند با تقاضای کتبی و امضای حداقل ۲۵ نفر یا به درخواست کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس، تشکیل هیات رسیدگی به اعتراضات، مرکب از روسای کمیسیونهای تخصصی و اعضای کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس را درخواست کنند.»
طبق این ماده از آییننامه داخلی مجلس، کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مکلف است، ظرف ۳ روز نسبت به تشکیل هیات رسیدگی به اعتراضات، اقدام نماید. هیات تشکیل شده وظیفه دارد ظرف ۱۰ روز با حضور ۳ نفر از منتخبان معترض، که در این مورد درخواست استیضاح رییس مجلس را امضا کردهاند، به موضوع رسیدگی نماید و درصورتی که اکثریت اعضای هیات، رای بر عدم صلاحیت فرد مورد اعتراض دادند، عضویت وی در هیات رییسه تعلیق میشود. گزارش هیات در این باره در جلسه غیرعلنی موردبررسی قرار میگیرد و در اولین جلسه علنی مجلس بدون بحث به رأیگیری گذاشته میشود. درصورت رد عدم صلاحیت، عضو مزبور به کار خود ادامه خواهد داد و در غیر این صورت، از سمت خود مستعفی شناخته میشود و حق شرکت در انتخابات مجدد آن دوره را ندارد.
علی لاریجانی استیضاح میشود؟
تمام تلاش پایداریچیهای مجلس هم معطوف به بند آخر استیضاح است! آنها امیدوارند بتوانند بالاخره علی لاریجانی را از صدر مجلس به پایین بکشند.
اما آیا این کار شدنی است؟ آن هم زمانی که این طیف در اقلیت محض قرار دارند و برای امضا جمع کردن در این مورد هم مشکل اساسی دارند.
پایداریچیها روی جو سازی خودشان و البته طمع احتمالی اصلاح طلبان به کرسی ریاست مجلس حساب جدی باز کردهاند و امیدوارند بتوانند در لحظات آخر حمایت اصلاح طلبان را برای خود داشته باشند، امری که بعید به نظر میرسد.
محمدرضا عارف هرچند میل ریاست شدیدی دارد ولی با دو مسئله اساسی در پیش روی خود دارد. نخست این که عارف مرد چنین ریسکهایی نیست و مایل نیست شکست سه بارهای از لاریجانی بخورد و جایگاه فعلی خود و اصلاح طلبان در مجلس را هم به خطر بیاندازد.
دیگر آنکه محمدرضا عارف این روزها حسابی چشم به انتخابات ریاست جمهوری دوخته است و نمیخواهد با انرژی بیهوده گذاشتن در این عرصه موقعیت خود در بین اصلاح طلبان را بیش از این تضعیف کند. او همچنان مایل است یک ریاست جمهوری از جریان اصلاحات طلبکار باشد و طلبش را با ریاست احتمالی مجلس آن هم به مدت دو سال و آن هم در این شرایط صاف نکند.
هرچند آنچنان که عبدالکریم حسینزاده، نایبرییس فراکسیون امید گفته، به نظر میرسد اصلاحطلبان دست پایداری را خواندهاند و قصد ندارند در بازی آنها مشارکت کنند.
فراکسیون امید با وجود آنکه همواره در رقابت برای تصاحب ریاست مجلس، محمدرضا عارف را به علی لاریجانی ترجیح داده و میدهد، اما آنجا که نوبت به تقابل لاریجانی-پایداری میرسد، طرف سیاستمدار اصولگرای آرام را میگیرد و فریب سراب پایداریچیها را نمیخورد.
حال باید صبر کرد و دید سرانجام جدال لاریجانی و پایداری به کجا میرسد؟ آیا مخالفان شکست میخورند و استیضاحی در کار نیست یا صحنه استیضاح لاریجانی به محکمه پایداریچیها تبدیل میشود؟