سلام نو – سرویس اقتصادی: اخباری که از مجلس شنیده می شود حکایت از آن دارد که تا کمتر از ده روز آینده دولت لایحه بودجه 98 را به مجلس خواهد فرستاد. در این بین مهم ترین مساله در رابطه با بودجه سال آتی تعیین قیمت حدودی هر بشکه نفت برای بستن بودجه است.
به گزارش سلام نو، سال 97 پس از بحث و بررسی زیاد بنا شد تا بودجه با نفت 40 دلاری بسته شود. با توجه به اتفاقات پس از تحریم نفتی ایران و کاهش صادرات نفتی ایران و البته افزایش قیمت نفت با نگاهی گذرا به برآوردهای کلی گفته می شود افزایش قیمت نفت در هفته های اخیر با توجه به بستن بودجه با نفت 40 دلاری سال زیان های ناشی از تحریم های یک جانبه ایالات متحده آمریکا حداقل تا پایان سال جبران خواهد شد.
بازار پرابهام نفت و بودجه 98
با توجه به تغییراتی که در ماه های اخیر متوجه بازار نفت شده است به نظر می رسد دولت با پیش بینی حداقلی اقدام به تعیین قیمت نفت برای بودجه سال آینده کند. بسیاری این قیمت را بین 50 تا 70 دلار به ازای هر بشکه نفت پیش بینی می کنند. در صورتی که بودجه با قیمت بالاتری بسته شود و بازار جهانی نفت تحت تاثیر خیلی از موارد با التهاب رو به رو شود و بهای جهانی دستخوش تغییرات کاهشی شود کشور با کسری بودجه مواجه خواهد شد. هرچند در حال حاضر متوسط پیش بینی حدود ۲۰ مرجع معتبر شامل بانک ها و موسسات معتبر بینالمللی قیمت ۷۵ دلار را برای نفت برنت نشان می دهد.
بانک سوسیت جنرال بهای جهانی نفت را در سال آینده 73 دلار پیش بینی کرده است. این در حالی است که پیش بینی قبلی این بانک 83.5 دلار بود. پایگاه خبری پلاتس هم به عنوان رسانه ای که به اعتبار نظرسنجی هایش معروف است از یازده بانک و واسطه معامله های نفتی که پیش بینی کاهش تولید نفت اوپک حداقل تا یک میلیون بشکه در روز و در نتیجه بالا ماندن رشد تقاضا را داشتند، نظرخواهی کرده که بر اساس آن مخاطبین آن که خود از فعالان اقتصادی و نفتی هستند میانگین قیمت نفت خام برنت در سال آینده را 75.5 دلار در هر بشکه گمانه زنی کرده اند.
میزان فروش روزانه نفت نیز از دیگر مولفه های تعیین کننده برای تعیین بودجه سالانه است. در حال حاضر حداقل با کاهش تولید یک میلیون بشکه نفت در قیاس با سال گذشته رو به رو هستیم. بر اساس پیش بینی ها با در نظر گرفتن دور زدن تحریم ها و همچنین معافیت های نفتی که شامل حال چند کشور خارجی شده احتمالا در سال آینده شاهد تولید حداقل یک میلیون و پانصد هزار بشکه نفت در روز باشیم که این عدد نسبت به پیش بینی های قبلی بهبود داشته است.
تحولات پیش آمده در بازار جهانی نفت ابهام های زیادی را در این بازار ایجاد کرده است. آن چه مسلم است دولت ریسک بستن بودجه با نفت بالای هفتاد دلار آن هم در شرایط سیاسی پیچیده فعلی را نخواهد پذیرفت. از سویی دیگر به اعتقاد کارشناسان اگر دولت بخواهد محافظه کارانه تصمیم بگیرد باید نفت کمتر از شصت دلار را برای تعیین بودجه امسال انتخاب کند.
به گفته یک کارشناس حوزه نفت و انرژی در سال آینده کشور با دو بحران مواجه است. مرتضی بهروزی فر معتقد است "اگردر سالهای گذشته فقط موضوع پیشبینی قیمت نفت بود اما امسال علاوه بر لزوم پیش بینی قیمت نفت، موضوع پیش بینی حجم صادرات با توجه به تحریم های آمریکا نیز مطرح است". همه این مسائل کار را برای بستن بودجه دشوارتر می کند.
دلار 5500 تومانی در راه است؟
ارزی که از فروش نفت به دست می آوریم قیمتش در بودجه چند ریال خواهد بود؟ سوالی که پاسخش تا نزدیک به هشت روز دیگر مشخص خواهد شد. این عدد برای بودجه سال گذشته 3500 تومان بود. هرچند در ماه های گذشته و در شرایطی که دلار با نوسان زیادی همراه بوده است، سیاست های ارزی به خاطر وضعیت سیاسی و اقتصادی خاص کشور با تغییراتی مواجه بوده است که بر این مبنا نرخ ۴۲۰۰ تومانی به عنوان نرخ مرجع دلار تعیین شده است . برخی شنیده ها حاکی از این است که ارزهای نفتی در سال آینده با قیمتی در محدوده 5500 تومان به کالاهای اساسی اختصاص پیدا خواهد کرد. هر چند گفته می شود رئیس جمهور همچنان روی دلار 4200 تومانی تاکید دارد. تصمیم گیری نهایی درباره قیمت نفت و دلار که البته تصمیم ساده ای هم نیست تا حد زیادی تکلیف بودجه سال آینده را مشخص خواهد کرد.