سلام نو – سرویس اجتماعی: بازار سیاه دارو این روزها بیش از پیش در حال جولان دادن است. التهابات ارزی و بحث های پیش آمده بر سر سرنوشت نامعلوم ارز دارویی باعث شده تا بازار سیاه دارو ، سیاه تر از همیشه باشد.
به گزارش سلام نو، احتمالا همه ما نام محله ناصرخسرو را شنیده ایم. با قدم زدن در خیابان های این محله قدیمی قطعا گذرمان به دلالانی می خورد که جلوی پای مردم می ایستند و کنار گوششان اسامی داروهای گوناگون را زمزمه می کنند.
با این وجود غلامحسین مهرعلیان، مدیرکل دارویی سازمان غذا و دارو معتقد است بازار ناصرخسرو بازار کوچکی است. او در حرف هایی حاشیه ساز گفته است: بازار ناصرخسرو آنقدر بزرگ نیست که بخواهیم آن را در بوق و کرنا کنیم. اگر واقعا این خبر صحت داشته باشد باید پاسخی برای این سوال یافت که درآمدهای هنگفت فروش غیررسمی دارو به جیب چه کسانی می روند؟
مقابل داروخانههای تخصصی چون13آبان، 12فروردین و هلال احمر هم در کنار کوچه پس کوچه های ناصرخسرو پر هستند از افرادی که به صورت غیررسمی اقدام به خرید و فروش دارو می کنند. با این حال صدای دارو دارو گفتن این افراد به بخش های بیشتری از شهر تسری داده شده است.
سوال بی پاسخ دیگری که باید برای آن قانع شد این این است که چه کسانی این بازار سیاه را رونق می دهند و مبدأ تأمین دارو در این بازار کجاست؟ کیانوش جهانپور، مدیر کل روابط عمومی وزارت بهداشت، دررابطه مرجع تأمین دارو در بازار سیاه ناصرخسرو در گفتوگو با شرق گفته است: داروهای گوناگونی که در این بازار سیاه وجود دارد منابع مختلفی دارند. بعضا اینها داروهای قاچاق هستند و از مبادی غیر رسمی به صورت قاچاق وارد ایران و وارد بازار سیاه دارو می شوند. گاهی هم ممکن است به صورت پنهانکاری از مبادی رسمی وارد کشور شوند.
او همچنین افزوده است: برخی از این داروها جعلی و تقلبی هستند، یعنی حتی ممکن است از خارج از مرزها وارد کشور نشوند، بلکه در کارگاههای زیرزمینی تهیه و در قالب بستهبندیهای جعلی شبیه به داروهای برند و آن چه مورد توجه بازار است، ساخته و در بازار سیاه عرضه شوند، چون از طریق رسمی قابلیت عرضه ندارند. البته برخی داروهایی که توزیع کنترلشده دارند یا نایاب یا کمیاب هستند، آنها هم ممکن است به صورت نشت از زنجیره توزیع دارو وارد بازار سیاه شوند. بنابراین این داروها منبع و منشأ واحدی ندارند، چون ممکن است داروهای کمیابی که از آن صحبت میشود در زنجیره توزیع یا از طریق افراد و کارکنان متخلف در شرکتهای پخش، شرکتهای واردکننده، کارکنان داروخانه یا حتی شرکتها و داروخانههای متخلف این داروها به بیرون از داروخانه نشت پیدا کند و در بازار سیاه با قیمتهای چند برابر قیمت مصوب به فروش برسد.
آن طور که به نظر می رسد بازار ناصرخسرو تنها بازار سیاه داروی کشور نیست. با گسترش روزافزون فضای مجازی بازار سیاه دارو را در قالب ناصرخسروهای مجازی می توانیم ببینیم. رئیس سازمان غذا و دارو در این باره گفته است: بازار دارو در فضای مجازی غیر قانونی است و تنها در یک سال حدود 2 هزار سایت و کانال مجازی در رابطه با فروش دارو در اینترنت تعطیل شده است.
در روزهایی که بازار ناصرخسرو در حال قدرت گرفتن دوباره است و در شرایطی که خرید و فروش دارو در فضای مجازی داغ شده است نگرانی درباره اوج گرفتن هرچه بیشتر بازار سیاه دارو ملموس تر شده است. در این اوضاع چنانچه متوجه خرید و فروش دارو در فضای مجازی شدید بهتر است پلیس فتا را در جریان بگذارید تا این کانال خرید و فروش غیر رسمی هر چه زودتر بسته شود.
ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت داروهایی که در فضای مجازی تبلیغ میشوند را مکملها و داروهای غیرمجاز دانسته و تاکید کرده در حال حاضر کمبود دارویی نداریم چرا که بیش از ٩٩ درصد داروها در داخل کشور تولید میشود. او همچنین اظهار کرده کسری دارو در کشور به ۶ درصد می رسد که با توجه به اعلام رسمی مراجع بینالمللی کسری یک الی 1.5 درصد این داروها غیرقابل اجتناب است.
در شرایط فعلی تنها توصیه ای که می شود به مردم کرد این است که فریب تبلیغات دروغین داروهای اینترنتی و ماهواره ای را نخورند. مردم بهتر است فقط داروها را از داروخانهها تهیه کنند و به فروش دارو در فضای مجازی اعتماد نکنند. سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت سامانه ای است که در صورت مشاهده خرید و فروش دارو در فضای مجازی می توان با آن تماس گرفت و مراتب این تخلف را اطلاع داد.