خداوند در سوره حدید آیه 20 کشاورزان را کفار می خواند:
«...کَمَثَلِ غَیْثٍ أَعْجَبَ الْکُفّارَ نَباتُهُ...» به این دلیل که کشاورزان بذر را در زمین نهان می کنند.
کفر در اصطلاح
افرادی با اینکه می دانند خداوند واحد است و وجد دارد و حتی به او علم دارند ولی به دلایل دنیوی این علم باطنی را پنهان می کنند و از نظر دیگران می پوشانند از این رو آنها را کافر یعنی پنهان کننده می نامند.کافر در مقابل مومن است.
اقسام کفر
کفر نه ممدوح نه مذموم:
پنهان کردن چیزی که عقل، نهان کردن آن را نه خوب می داند و نه بد
کفر ممدوح
عقل، نهان کردن آن را نیک و آشکار شدنش را ناپسند می داند. مانند: امور خرافه که پنهان کردن آن خوب است و موجب رونق و آشکار کردن آن بد
کفر مذموم
پنهان کردن چیزی که عقل، نهان کردن آن را ناپسند و آشکار نمودن آن را پسندیده می داند. مانند پنهان کردن حقیقت
شرک یکی از اقسام کفر می باشد که فرد منکر خدا را ملحد می خوانند.
پس در نتیجه، تمام کافرین، «مشرک» هم هستند. زیرا در به جای خداوند به حق برای خود خدای باطلی قرار داده اند. چه انصاب و اصنام، و چه جبت و طاغوت، قرآن می فرماید:
سَنُلْقِی فِی قُلُوبِ الَّذِینَ کَفَرُوا الرُّعْبَ بِمَا أَشْرَکُوا بِاللَّهِ مَا لَمْ یُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا وَمَأْوَاهُمُ النَّارُ وَبِئْسَ مَثْوَی الظَّالِمِینَ
به زودی در دلهای کسانی که کفر ورزیدهاند بیم خواهیم افکند، زیرا چیزی را با خدا شریک گردانیدهاند که بر [حقانیت] آن، [خدا] دلیلی نازل نکرده است. و جایگاهشان آتش است، و جایگاه ستمگران چه بد است.
شرک چیست؟
در معنی لغوی دیده می شود که روح شرک در هم کردن سهم ها و مقارنه و غدم انفراد است. شریک شدن در یم چیز به معنای تعلق آن به دو یا چند مالک است که باعث در هم آمیختن مالکیت ایشان با یکدیگر می شود.
توحید به معنای نفی تشبیه است و شرک به معنای تشبیه است که با همانندی و عدم انفراد یکسان است پس ملاک اصلی شرک همان تشبیه است.
در نتیجه در مقابل شرک توحید قرار دارد.
وَمِنَ النَّاسِ مَنْ یَتَّخِذُ مِنْ دُونِ اللَّهِ أَنْدَادًا یُحِبُّونَهُمْ کَحُبِّ اللَّهِ وَالَّذِینَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِلَّهِ وَلَوْ یَرَی الَّذِینَ ظَلَمُوا إِذْ یَرَوْنَ الْعَذَابَ أَنَّ الْقُوَّهَ لِلَّهِ جَمِیعًا وَأَنَّ اللَّهَ شَدِیدُ الْعَذَابِa
و برخی از مردم، در برابر خدا، همانندهایی [برای او] برمیگزینند، و آنها را چون دوستی خدا، دوست میدارند؛ ولی کسانی که ایمان آوردهاند، به خدا محبت بیشتری دارند. کسانی که [با برگزیدن بتها، به خود] ستم نمودهاند اگر میدانستند هنگامی که عذاب را مشاهده کنند تمام نیرو[ها] از آنِ خداست، و خدا سختکیفر است.
اقسام شرک
شرک بیّن:
از جمله شرک های اعتقادی وپایدار است و از اعتقاد شخص مبنی بر وجود خدایانی در کنار خدا که در عالم منشأ آثاری هستند.چنین شرکی در مقابل توحید ذات است و عاقبت آن جهنم است.
شرک به سبب رد حجج الهی :
به عدم پذیرش امام الهی و یا تعیین امام از جتنی خود می باشد. اینگونه شرک ، مخالف توحید در طاعت است.
شرک خفی:
از غفلت و سستی ارادده انسان ناشی می شودکه در نتیجه اوامر و نواهی خدا را کنار می گذارد.
شرک ریا:
شرک بودن ریا بسیار روشن است زیرا فرد به هنگام انجام عبادت علاوه بر رضایت خدا رضایت غیر خدا را هم خواهان است.
کافر در لغت:
به کسی می گویند که چیزی را می پوشاند یا پنهان می کند.