سلام نو – سرویس اجتماعی: در همین چند روز اخیر دو اتفاق مشابه در دو سوی دنیا باعث شد تا محیط زیست جهان باز هم مورد هجمه قرار بگیرد. جنگل آمازون چند روزی است در حال سوختن است و مردم دنیا نسبت به آن واکنش های همدلانه ای داشته اند با این حال در شمال غربی کشور خودمان و در آذربایجان شرقی جنگل ها و مراتع ارسباران در حالی سوختند که حتی بسیاری از رسانه های ما هم به آن نپرداختند چه برسد به مردم.
به گزارش سلام نو، جنگلهای ارسباران با 164 هزار هکتار وسعت در شمالی ترین نقطه استانهای آذربایجانشرقی و اردبیل یکی از ارزشمندترین میراث طبیعی کشور به شمار می روند. اعلام بخشی از ارسباران به عنوان زیست کره توسط یونسکو نشان از ظرفیت بالای ارسباران در ارتقای گردش پذیری دارد. نکته مهم دیگر هم وجود گونههای گیاهی و جانوری کمیاب در انی مناطق است.
آتش سوزی ارسباران ضربه زیادی به این سرسبزی زده است. این آتش سوزی در مناطقی از روستاهای خانقاه، مردانقم و کلوانق در بخش منجوان شهرستان خداآفرین اتفاق افتاد و در ابتدا خطای انسانی عامل این آتش سوزی دانسته شد. هرچند پس از مدتی احتمال عمدی بودن این آتش سوزی تقویت شد.
حمید ظهرابی، معاون سازمان محیط زیست ایران از احتمال عمدی بودن آتشسوزی چند روز اخیر جنگلها و مراتع ارسباران، در آذربایجان شرقی خبر داد و گفت که "چند فرد مشکوک" هم در این رابطه بازداشت شدهاند.
به دلیل گستردگی حجم آتش سوزی اطفای آن و مهار آتش سوزی با سختی های زیادی همراه بود. عباس نژاد، فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها و مراتع و آبخیزداری صعب العبور بودن و همچنین وزش باد را عامل اخلال در اطفای آتش سوزی دانسته است. هرچند هر طور که حساب کنیم نمی توان این مساله را دلیل مناسبی برای رسیدن دیرهنگام بالگرد به مناطق آتش سوزی شده پس از چهار روز دانست.
واقعیت این است هنوز که هنوز است برای اطفای حریق در جایی همچون ارسباران باید دست به دامن بیل شویم و با ساده ترین ابزارها تلاش کنیم تا حریق رفع شود.آن طور که روزنامه ایران گزارش داده عباس نژاد، فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل ها از یک تفاهمنامه بین وزارت دفاع، سازمان مدیریت بحران و جهاد کشاورزی خبر داده که براساس آن دولت باید بودجهای را برای اجاره بالگرد از دستگاههایی چون هلالاحمر یا نهاد نظامی اختصاص دهد با این وجود در طول سه سال گذشته این اعتبار و بدهی پرداخت نشده است. نتیجه آن عقب نشینی دستگاههای مسئول بوده است. به گفته عباسنژاد با توجه به بدهی 30 میلیاردی دولت به آنها، آنها حاضر نشدند امسال قرارداد ببندند. بیراه نیست اگر بگوییم دلیل این تاخیر در فرستادن بالگرد را باید در بی کفایتی مسئولان جست و جو کرد. این در حالی است که داریم در رابطه با بالگردی صحبت می کنیم که تنها نیروی انسانی را جا به جا می کند و مناسب اطفای حریق نیست.
وضعیت نامناسب مدیریتی در این جنگل چیز جدیدی نیست. سال گذشته پرونده ثبت جهانی جنگل های #ارسباران به یونسکو فرستاده شده بود، IUCN ایرادات جدی به آن گرفت و پرونده رد شد. در حال حاضر هم در پی این آتش سوزی دردناک 300 هکتار از جنگل های ارسباران سوخت و نحوه اطفای آن بار دیگر قصور مدیریتی در این منطقه را اثبات کرد. شاید حالا دیگر مسببین این آتش سوزی به یکی از اهدافشان که به گفته بسیاری جنگل خواری و ویلاسازی است، رسیده باشند.
تصویری زیبا از جنگل ارسباران/عکس از اینترنت