سلام نو – سرویس بین الملل: این روزها هرچند خبر اصلی مربوط به سیاست خارجی ایران تحریم جواد ظریف، دعوت او به کاخ سفید و البته خوشحالی دلواپسان از تحریم وزیر خارجه است ولی در لایههای زیرین سیاست خارجی ایران تغییراتی در حال رخ دادن است، تغییرات که امارات را مجبور به چرخشی محدود به سمت ایران کرد و حالا ظاهرا عربستان را هم به فکر وا داشته تا به سمت ایران بچرخد و باب گفتوگو با تهران را بعد از مدتها بگشاید.
اولین اقدام رسانهای برای بهبود روابط ایران با امارات متحده عربی دیدار نیروهای گارد ساحلی دو طرف و توافقات دو طرفه است، اقدامی که با توجه به روابط پرتنش دو طرف در سالهای اخیر قابل توجه است، به خصوص اگر به یاد بیاوریم از امارات به عنوان بازیگر اصلی عربی در تحریک ترامپ برای خروج از برجام یاد میشود.
وزارت خارجه امارات اعلام کرد که نشست با ایرانی ها درباره مبارزه با قاچاق و بررسی قوانین صید و صیادی و مکمل دیدارهای دوره ای قبلی بوده است. محمود واعظی، رییس دفتر رییس جمهور نیز اعلام کرد که امارات مایل است راههای عاقلانهتری را درباره امنیت خلیج فارس طی کند.او همچنین گفت: امارات در حال تجدید نظر در رویکرد تند خود درباره یمن، تغییر آرایش نیروهای خود در این کشور و ایجاد تفاوت کمی در دیدگاههای خود با عربستان در موضوع یمن است.
تغییر رویکر امارات وقتی اهمیت بیشتری مییابد که بدانیم فشار بر صرافیها و حوالجات مالی و ارزی ایران کاهش یافته، سربازان اماراتی مقدار کمی از جنگ یمن خارج شدهاند و امارات در ماجرای هدف قرار گرفتن نفتکشها در خلیج فارس از متهم کردن ایران به این امر خودداری کرد. اینها برای کشوری که از سیاستمداران ارشدش به عنوان استادان بن سلمان در دشمنی با ایران یاد میشد گامهای قابل توجهی است که ظاهرا مورد استقبال تهران هم قرار گرفته.
حالا هم گفته میشود ولیعهد عربستان در پی بازنگری جدی درباره مدل روابط با تهران است. پایگاه خبری دبکا وابسته به رژیم اسرائیل که به نهادهای اطلاعاتی این رژیم نزدیک است مدعی شد که امارات و عربستان تماسهای مخفیانه خود با ایران را افزایش دادهاند و ولیعهد سعودی به طور جدی درحال بررسی گفتوگو با تهران است. این پایگاه به نقل از منابع ویژه خود مدعی شد که عربستان و امارات تماسهایی مخفیانه در رابطه با امنیت کشتیرانی در خلیج فارس با ایران برقرار کردهاند.
پالسهای مثبت عربستان هم اخیرا افزایش اندکی داشته و نشانههایی از میل طرف سعودی به بهبود روابط دیده میشود، به ویژه رویکرد مثبتی که عربستان درباره حج در پی گرفته است.
البته از این گامها این طور تعبیر شود که امارات و عربستان فرصت ضربه زدن به ایران را از دست میدهند، اما آنها به این نتیجه رسیدهاند که ترامپ تصمیم حمله به ایران را ندارد و هرگونه افزایش تنشی در منطقه به گونهای پیش خواهد رفت که طرف درگیر باید بدون آمریکا با ایران طرف شود، انتخابی که مطلوب هیچ کس نیست.
با توجه به این نکته چرخشهای سیاسی اخیر در امارات و عربستان را نباید کلان و راهبردی دانست ولی نباید بیتوجه از آن گذشت و باید با تقویت آن کاری کرد که دشمنان منطقهای تبدیل به رقبایی استاندارد شوند، آن وقت گامی که ظریف در نیویورک درباره تیم ب برداشت در ریاض و ابوظبی به ثمر مینشیند و ایران میتواند از تیم ب دست به یارگیری موثر بزند و حتی عربستان و امارات را به محرکان مثبت برای کاهش تنش آمریکا با ایران بدل کند، راهی که البته سخت، طولانی و بسیار ظریف است و به دیپلماتی هوشمند مثل جواد ظریف نیاز دارد.