در روزهایی که صحبت از دلایل و اهداف پشت پرده خروج نیرو‌های امریکایی از سوریه بسیار مورد توجه است استقرار یک ناو هواپیمابر بعد از گذشت سه سال در خلیج فارس موجب شده که ابهامات در خصوص این تصمیم بسیار بیشتر شود.

این روز‌ها صحبت از دلایل و اهداف پشت پرده خروج نیرو‌های امریکایی از سوریه بسیار مورد توجه قرار گرفتته است و با وجود اینکه انتقاد‌های بسیاری از سوی نهاد‌ها و کارشناسان آمریکایی به تصمیم ترامپ مطرح شده است، اما استقرار یک ناو هواپیمابر بعد از سه سال در خلیج فارس موجب شده که ابهامات در خصوص این تصمیم بسیار افزایش پیدا کند. با این حال برخی معتقدند که تصمییمات اخیر کاخ سفید حکایت از تضعیف جایگاه آمریکا در منطقه دارد.

به گزارش سلام نو،با اعلام تصمیم جدید ایالات متحده مبنی بر خروج نیرو‌های آن‌ها از سوریه و احتمالا افغانستان گمانه زنی‌ها در خصوص دلایل و اهداف کاخ سفید در میان رسانه‌ها و تحلیلگران جهانی آغاز شده است. برخی آن را نشان از برنامه‌ریزی‌های خاص علیه ایران می‌دانند و برخی دیگر که بسیاری از آن‌ها در داخل خاک آمریکا حضور دارند معتقدند که چنین تصمیمی می‌تواند وجه ایالات متحده را مخدوش کند.

در این میان، اما برخی دیگر بر این باورند که احتمالا چنین تصمیماتی از سوی کاخ سفید به منزله آغاز دوران افول ایالات متحده در خاورمیانه است. به عنوان مثال کاظم سجادپور مشاور محمدجواد ظریف عنوان کرده است که این تصمیمات زمینه ساز آغاز دوران پسا غرب در خاورمیانه خواهد بود و نشان از افول قدرت و نفوذ ایالات متحده در منطقه را دارد. اما این تحلیل تا چه اندازه با واقعیت منطبق است؟

آمریکا به دنبال اهداف جدید است

همچنین محسن جلیلوند مدرس روابط بین‌الملل  اظهار کرد: «ببینید آمریکا الان برنامه‌های مهمتری از سوریه و افغانستان دارد. البته هنوز به صورت رسمی خروج نیرو‌های آمریکایی از افغانستان تائید نشده است. اما باید در نظر داشته باشید که آن‌ها همزمان با خروج از سوریه یک اقدام بسیار مهم انجام داده اند و این است که ناو هواپیمابر را در خلیج فارس مستقر کرده اند که این ناو حدود ۱۰ هزار پرسنل دارد. به عبارت ساده‌تر الان حدود ۶ هزار نیرو را قصد دارد از منطقه خارج کند و از طرف دیگر ۱۰ هرزار نیرو در خلیج فارس مستقر کرده است؛ بنابراین متوجه نمی‌شوم که مشاور آقای ظریف بر چه مبنایی اعلام کرده اند که ایالات متحده وارد دوران افول خود در منطقه شده است.»

وی ادامه داد: «از طرف دیگر ایالات متحده پایگاه‌های بسیاری در عربستان، بحرین، قطر، اردون و نقاط دیگری در خاور میانه دارد؛ لذا باید آقای مشاور وزیر توضیح دهند که چطور با خروج نیرو‌های آمریکا از سوریه دوران افول آن‌ها در خاورمیانه آغاز شده است؛ بنابراین به نظر من آمریکا همچنان قدرت پیشین خود در منطقه را حفظ کرده است. نباید فراموش کرد که این کشور توانسته عراق و افغانستان را تصرف کند و الان هم صرفا برنامه‌های جدید دارد و اصلا نباید خروج نیرو‌های این کشور از سوریه را به معنی آغاز دوران افول ایالات متحده معنی کرد.»

او تصریح کرد: «یکی از این برنامه‌ها حفظ امنیت اسرائیل است. زیرا جنگ‌های سوریه طی سال‌های اخیر موجب شده بود که امنیت اسرائیل در خطر بزرگی قرار بگیرد و به همین دلیل الان ترامپ تصمیم گرفته که امنیت سوریه را برعهده اسرائیل، ترکیه و روسیه قرار دهد تا اینگونه شرایط داخل این کشور به ثبات برسد و نگرانی‌ها در خصوص امنیت اسرائیل هم بر طرف شود. به همین دلیل است که الان می‌بینید نیرو‌های اسرائیلی هواپیما‌های حکومت سوریه را بمب باران می‌کنند و هیچ کس هم نسبت به آن واکنش نشان نمی‌دهد. این یعنی اسرائیل در یک امنیت قابل قبولی قرار دارد و این تا حدی است که هرکاری بخواهد انجام می‌دهد؛ بنابراین خواست ایالات متحده هم برآورده شده است. ضمن اینکه باید به این نکته هم توجه داشته باشید که آمریکا همیشه به دنبال افزایش فشار به ایران بوده و الان بعید نیست که آن‌ها با این سیاست جدید به دنبال همین مسئله باشند.»

جلیلوند در پایان با اشاره به انتقاد‌ها به تصمیم اخیر ترامپ در داخل آمریکا گفت: «اینکه الان برخی با این سیاست مخالف هستند کاملا درست است، اما باید در نظر داشت که بحث استراتژی و تصمیم‌گیری یک مقوله کاملا جداگانه است. اصلا الان در ایالات متحده این صحبت مطرح است که یکی از دلایل استعفای جیمز متیس این بود که بدون هماهنگی با وی، ترامپ تصمیم گرفت بعد سه سال نام هواپیمابر در خلیج فارس مستقر کند. عمده انتقادات بیشتر به دلیل روش‌های ترامپ است که او بدون در نظر گرفتن سلسله مراتب و صرفا به واسطه اینکه فرمانده کل قوا است، تصمیمات مهم و حیاتی اتخاذ می‌کند.»/فرارو

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***