سلام نو – سرویس علم و فناوری: جمعیت دنیا روز به روز در حال افزایش است و طبعا نیازهای جدیدی برای مردم دنیا ایجاد می شود. این روزها در ادبیات توسعه از کلیدواژه شهر هوشمند برای توضیح پاسخ به این نیازها استفاده می شود.
به گزارش سلام نو، شهرها با مسائل زیادی از جمله محیط زیست، تأمین مصرف انرژی، بهینهسازی حملونقل، مدیریت شهرها، ساختمانسازی و فضای سبز و ... مواجه است. در تعریف شهر هوشمند می توان گفت شهر هوشمند شهری است که به صورت متوازن به تمامی این ابعاد توجه میکند و بر پایه فناوری و تکنولوژی استوار است.
توسعه اقتصادی و توسعه اجتماعی از جمله مواردی هستند که هوشمند بودن شهر در آن نقش قابل توجهی دارد. در شرایط فعلی شهرها ۷۵ درصد منابع و انرژی جهانی را مصرف و ۸۰ درصد گازهای گلخانهای را تولید می کنند و ۲ درصد از اراضی جهان را به خود اختصاص دادهاند.
وقتی از رشد جمعیت می گوییم باید در نظر داشته باشیم که این مساله به معنای استفاده بیشتر از منابع انرژی و امکانات است. طبیعی است که مدیریت و برنامهریزی نامناسب کاستی در مصرف منابع انرژی، تأمین نیازهای رفاهی و اقتصادی جامعه را به همراه خواهد داشت.
در بین فناوری های جدید معرفی شده که می توانند دنیا را در آینده ای نه چندان دور تکان دهند شهرهای هوشمند حرف های زیادی برای گفتن خواهند داشت. انتظار میرود توسعه شهرهای هوشمند و زیرساخت های مرتبط با آن بخش بزرگ و وسیعی از زندگی انسان را فرا بگیرد.
برای همین است که غولهای بزرگ تکنولوژی و اپراتورهای بزرگ همچون نوکیا، هواوی، ورایزن و سیسکو، مدیریت و راهبری شهرهای هوشمند را هدف اصلی خود قرار داده اند. طبیعی است در این زمینه شاهد رقابت های زیادی باشیم. برآورد شده تا سال ۲۰۲۱ میلادی حدود ۱۳۵ میلیارد دلار در زمینه ساخت شهرهای هوشمند توسط این برندهای مهم هزینه شود.
ساختمان هوشمند، جمعآوری هوشمند زباله، حفظ محیط زیست، دیجیتالی شدن تمامی امور دولت و کارهای اداری، دسترسی کامل، راحت و همگانی به اینترنت LTE، فراوانی دسترسی به هات اسپات اینترنت وای فای، استفاده همهگیر از گوشیهای هوشمند و دستگاههای الکترونیکی، استانداردهای زندگی، چگونگی توسعه فرآیند هوشمند شدن شهرها، سرویس به اشتراک گذاری خودرو و تاکسی آنلاین، هوشمندسازی سیستم ترافیک، برنامهریزی شهری، آموزش، مشارکت شهروندان، اکوسیستم اقتصادی، پارکینگ هوشمند، انرژی پاک، بهینهسازی در مصرف برق، آب و انرژی، توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی برقی و الکتریکی، کنترل و مدیریت کیفیت هوا و کاهش آلودگی هوا، سرعت بالای اینترنت و حمل و نقل عمومی هوشمند از جمله شاخص های مهمی هستند که در هوشمند سازی شهری باید به آن توجه جدی شود.
نیازی به توضیح نیست که در کشور ما فاصله با شاخص های ذکر شده چقدر زیاد است. اگرچه در سال های اخیر در زمینه های مختلف به ویژه سرویس دهی اینترنتی اتفاقات مثبتی افتاده اما به طور مثال هنوز امور دولت و کارهای اداری نه تنها دیجیتالی نشده بلکه در برخی سازمان های دولتی برای یافتن یک پرونده گاهی باید مدت زیادی برای بررسی زومکن های آن بخش صرف کرد.
اقتصاد هوشمند، حمل و نقل هوشمند، محیط هوشمند، شهروندان هوشمند، روش زندگی هوشمند و مدیریت اداری هوشمند شش مولفه ای هستند که معیارهای اصلی زندگی هوشمند محسوب می شوند.