سلام نو – سرویس بینالملل: بالاخره مناظرات انتخاباتی درون حزبی آمریکا شروع شد و 20 نامزد دموکرات در دو شب رو در روی هم قرار گرفتند تا از مهمترین دغدغههای خود و جامعه آمریکا سخن بگویند.
در دو مناظرهای که در بین دموکراتها برگزار شد موضوعاتی مثل وضوع بیمه درمانی، مهاجران غیر قانونی، تغییرات اقلیمی، حق داشتن اسلحه، مسئله تبعیض نژادی، برجام و مذاکره با ایران مطرح شدند و شرکت کنندگان مواضع خود در این موارد طرح کردند.
به باور برخی رسانهها الیزابت وارن و جولین کاسترو دو چهرهای بودند که در مناظره اول عملکرد بهتری داشتند، به ویژه عملکرد کاسترو باعث شد تا میزان جستوجو برای نام او در گوگل 2400 برابر شود.
الیزابت وارن که در کنار سندرز و بایدن از نامزدهای پیشرو حزب دموکرات محسوب میشود، شرکتهای بیمه درمانی در آمریکا را متهم کرد که از شهروندان آمریکایی سوءاستفاده می کنند. وی از بیمه درمانی دولتی برای همه شهروندان آمریکایی حمایت کرد و کسانی را که چنین امری را امکان پذیر نمیدانند، به باد انتقاد گرفت. مهمترین وعده دموکراتها، وعده بیمه همگانی حتی مهاجران غیرقانونی است.
مهمترین اتفاق در این مناظره شاید وقتی رخ داد که مجری با طرح پرسشی از نامزدهای پرسید که کدام یک از آنها حاضر به بازگشت به برجام هستند و نه نفر از ده نفر دست خود را بالا بردند و اعلام آمادگی کردند. وارن نیز پس از مناظره تاکید کرد که آمریکا باید به برجام برگردد.
مناظره دوم اما آنچنان که پیش بینی میشد مناظره جذابتری بود، جایی که سندرز و بایدن در کنار چهرهای چون کاملا هریس قرار گرفتند و بحثی داغ را رقم زدند. کاملا هریس که اولین نامزد زن سیاهپوست حاضر در رقابتهای ریاست جمهوری آمریکا است جو بایدن را که در نظر سنجیها شانس اول پیروزی است با سوابق او درباره رنگین پوستان به چالشی جدی کشید.
هریس، ۵۴ ساله، با اشاره به دوران کودکی خود در دهه 70 میلادی و زمانی که به دلیل رنگ پوستش مجبور بوده با اتوبوس به مدرسه برود از موضع آن زمان جو بایدن در خصوص «سیاست های جدا سازی» نژادی انتقاد کرد، انتقادی که بایدن آن را وارد ندانست و تاکید کرد که به این سیاست قائل نبوده، هریس نیز تایید کرد که نمیخواهد بگوید بایدن نژاد پرست است ولی مواضع او واضح نیست.
در مناظره دوم باز هم نام ایران برده شده و برنی سندرز نیز تاکید کرد که آمریکا باید به برجام بازگردد، او در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه او مخالف جنگ عراق بود ولی جو بایدن نه، تاکید کرد که حالا هم مخالف جنگ با ایران است و برای جلوگیری از آن هر کاری میکند و از این کار خجالت نمیکشد.
اما این تنها سندرز و هریس نبودند که مواضع بایدن در دهههای قبل را مورد پرسش قرار دادند. اریک سوالول، ۳۸ ساله، در بخشی از مناظره خطاب به بایدن گفت: «شما به درستی ۳۲ سال پیش گفتید که باید مشعل را به دست نسل جدیدتر داد و معتقدم این سخنان شما امروز هم چنان معتبر است.» جوبایدن ۷۶ ساله که برای سومین در انتخابات مقدماتی حزب دموکرات برای ریاست جمهوری شرکت می کند، گفت: «من البته همچنان مشعل را در دست دارم.»
مسئله سن بایدن و سندرز از نکاتی بود که ترامپ هم بارها روی آن دست گذاشته و یکی را خواب آلود و دیگری را دیوانه خطاب کرد و خود را در مقایسه با آنها جوان دانسته است.
مسئلهای که بیش از همه باید به آن توجه کرد مواضع نامزدهای دموکرات درباره برجام است. طیف قابل توجهی از تحلیلگران سیاسی معتقدند ایران با صبر استراتژیک در دان ترامپ باید مقاومت کند تا با شکست او یک رییس جمهور دموکرات روی کار بیاید و با بازگشتش به برجام زمینه حل شدن مشکلات را فراهم کند.
این نظریه دو مشکل اساسی دارد، نخست این که شکست رییس جمهور مستقر امری بسیار دشوار و کم سابقه است، دیگر اینکه حتی به شرط روی کار آمدن یک دموکرات مثل بایدن، سندرز یا وارن نمیتوان بازگشت آنان به برجام را به این سادگی متصور بود. دموکراتها حتی اگر به برجام بازگردند با توجه به مواضع اخیر خود درخواست مذاکرهای گسترده درباره موارد چون توان موشکی ایران و حقوق بشر را میدهند.
در صورت روی کارآمدن کسی مثل سندرز میتوان تصور کرد که به عنوان یک تحولخواه روی مسائلی مثل حقوق بشر و حقوق همجنسگرایان مانور دهد. از سوی دیگر حضور چهرهای حرفهای مثل باید میتواند تمرکز را روی مسائلی مانند توان موشکی ببرد، رویکردهایی که قطعا باب میل ایران نیستند.
به نظر میرسد فارغ از تلخ بودن حضور ترامپ در کاخ سفید باید با نگاهی واقع بینانه مسائل را تحلیل کنیم و فکر نکنیم دموکراتها فرصت گسترش برجام را به سادگی از دست میدهند، البته اگر شانس یارشان باشد و بتوانند از سد ترامپ بگذرند.