سلام نو – سرویس بین الملل: پاگذاشتن دونالد ترامپ در کاخ سفید با چند طرح اساسی در حوزه سیاست خارجی آمریکا همراه بود، طرحهایی که قرار بود امضای ترامپ را داشته باشند و به برگ برنده او بدل شوند. ترامپ از تعدادی از پیمانهای بینالمللی که آمریکا عضو آن بود، خارج شد و سعی کرد برای هر کدام پیمان خودش را پیشنهاد دهد، قاعدهای که شامل حال برجام و ایران هم شد.
از طرف او دیگر سعی کرد چند مسئله بحرانی آمریکا در چند دهه اخیر را به سبک خود حل کند. از جمله با رهبر کره شمالی دیدار کرد و سعی کرد با خروج از برجام با ایران هم چنین کند و چالش چهل ساله با ایران را یک شبه و با فرمول برد-باخت حل کند، اما در نهایت تا کنون موفق نشده و در باتلاقی خود ساخته اسیر شده که ایران مایل نیست بر اساس قواعده ترامپ در آن بازی کند.
یکی دیگر از برنامههای جدی ترامپ، به تعبیر خودش، حل مشکل فلسطین و اسرائیل بود. او که به شدت از پشتیبانی لابی صهیونیستها در آمریکا برخوردار بود در اولین گام سفارت آمریکا را به بیت المقدس انتقال داد، اتفاقی که دیگر رییس جمهوران آمریکا حاضر به انجام آن نبودند چون این حرکت را تنشزا ارزیابی میکردند.
بیت المقدس یا اورشلیم شهری است که به شدت مورد مناقشه قرار دارد و از سوی فلسطین و اسرائیل به عنوان پایتخت شناخته میشود. به رسمیت شناختن بیت المقدس بعنوان پایتخت اسرائیل و انتقال سفارتخانه آمریکا به این شهر در قالب یک حرکت نمادین، از شعارهای مهم دونالد ترامپ در کارزار انتخابی بود.
در سال ۱۹۸۰، اسرائیل بیت المقدس را بطور کامل پایتخت خود معرفی کرد. از آن زمان تا کنون ادارات مهم، وزارتخانهها و پارلمان دولت اسرائیل در شهر بیت المقدس بعنوان پایتخت بنا شدند. با این وجود علاوه بر کشورهای همسایه نظیر اردن و مصر، سازمانهای بین المللی و کشورهای اروپایی نیز این شهر را بعنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت نشناختند و شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز با صدور قطعنامه ۴۷۸ این اقدام اسرائیل را غیرقانونی خواند و رییس جمهوران آمریکا نیز با وجود داشتن اجازه از کنگره از سال 1995 هرگز اقدام به انتقال سفارت نکردند و در کنار دیگر کشورها تل آویوو را پایتخت اسرائیل میدانستند.
ترامپ بعد از این گام به دنبال تحقق معامله قرن افتاد، و هدایت آن را به جراد کوشنر، داماد و مشاور خود داد تا در قامت دلال این معامله یک بحران چند ده ساله را یکی دو ساله حل کند.
بر اساس معامله قرن ترامپ بخشهایی دیگر از فلسطین شامل نیمی از کرانه باختری و بخشی از بیتالمقدس شرقی که به دولت فلسطین تعلق دارد، به اسرائیل واگذار میشود، و در عوض اسرائیل با تشکیل کشور مستقل فلسطینی در نیمه دیگر کرانهٔ باختری و تمام نوار غزه و چندین محله از بیتالمقدس شرقی موافقت میکند. بر اساس این طرح شهر ابودیس به جای بیتالمقدس بهعنوان پایتخت فلسطین در نظر گرفته خواهد شد. همچنین در طبق قطعنامه ۱۹۴ شورای امنیت به رسمیت شناخت شده صرفنظر کنند.
این طرح عملا تمام مقاومت فلسطینی را بر باد میدهد به ویژه اینکه ظاهرا حق داشتن ارتش را نیز برای فلسطین جدید قائل نیست.
کوشنر برای تحقق معامله قرن دو بخش اقتصادی و سیاسی را جدا و سعی کرد و با وعده اقتصادی به فلسطینیان و اعراب آنان را پای میز بیاورد، امری که در آن محقق نشد و کنفرانس بحرین را آن طور که باید و شاید به محل کامیابی آمریکا و اسرائیل تبدیل نکرد.
کریستیان لاگارد، رییس صندوق بین المللی پول میگوید در این طرح که جراد کوشنر، داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ آنرا تهیه کرده، صلح مفقود است، مسئلهای که حتی مهمانان نشست بحرین نیز بر آن تاکید داشتند ولی کوشنر زیاد به آن توجه نداشت و فکر میکرد با پول و وعده سرمایه گذاری 50 میلیارد دلاری در مناطق فلسطینی نشین و ایجاد یک میلیون شغل همه چیز حل میشود.
طرح کوشنر با چنان بحرانی رو به رو شده که نه اسرائیل و نه دولت فلسطینی در این کنفرانس شرکت ندارند و بسیاری از کشورهای عربی نیز هیئت عالی رتبهای به این کنفرانس اعزام نکردهاند و فلسطینیان از روز دوشنبه در نوار غزه و کرانه باختری رود اردن در مخالفت با این طرح و کنفرانس بحرین تظاهرات کردهاند.
به نظر میرسد معامله قرن ترامپ تا اینجای کار مثل توافق با کره شمالی، مذاکره جدید با ایران و سرنگون کردن دولت ونزوئلا با شکست مواجه شده، شکستهایی که میتواند پاشنه آشیل رییس جمهور توییتری آمریکا باشد.