۵ تیر ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۴
کد خبر: 20720478

عدم نظارت صحیح بر شورایاری ها و همچنین بروز فسادهای اداری در این سالها باعث شده تا برخی شورایاری ها به جای آنکه نهاد واسط بین مردم و شهرداری ها شوند تبدیل به بازوی شهرداری شوند و عملا نتوانند در بهبود وضعیت محلات تهران مثمر ثمر باشند.

سلام نو – سرویس اجتماعی: بالاخره پس از ماه ها کشمکش قرار است در روز چهارم مرداد سال جاری پنجمین دوره انتخابات شورایاری ها برگزار شود. نهادی که هنوز نتوانسته ظرفیت خود برای تاثیرگذاری نشان دهد.

به گزارش سلام نو، در تصور تعدادی از اعضای شورای شهر پنجم شورایاری ها در این سالها به اردوگاه سیاسی اصولگرایان تبدیل شده اند. از سوی دیگر برخی اصلاح طلبان سعی دارند تا در انتخابات پیش روی شورایاری ها در محلات گام محکمی برای فتح محلات بردارند. اگرچه هیچ ایرادی بر هیچ کدام از شهروندان فارغ از خط مشی سیاسی آنها برای شرکت در انتخابات شورایاری ها نیست اما واقعیت این است که رویکرد سیاسی افراد در آبادانی محلات نقشی ندارد.

شاید ذات شورایاری ها را بتوان نزدیک ترین نهاد به آنچه در تفکر مرحوم طالقانی بود نسبت داد. طالقانی بارها و بارها به انحای مختلف بر لزوم شورایی شدن همه نهادهای تصمیم گیری اشاره داشت اما در عرصه عمل این اتفاق نیفتاد. شورایاری ها در یک مقیاس کوچک تمرینی برای دموکراسی هستند و بدون شک فرهنگسازی برای مشارکت مردم محله باعث می شود تا این مسیر هموارتر شود.

با این همه مشکلات بر سر اثرگذاری شورایاری ها در سال های اخیر بیشتر از حد تصور مانع رشد این نهاد شده است. رحمت الله حافظی، عضو شورای شهر چهارم معتقد است: برای رسیدن نهاد شورا به بلوغ نیاز به گذشت زمان بوده و طبیعی است دراین دوره گذار شورایاری‌ها با مشکلاتی نیز مواجه شوند، اما وجود انحراف و خطا در برخی شورایاری‌ها را نیز نباید نادیده گرفت.

اساسا یکی از شیوه های نوین در تمام دنیا برای مدیریت شهر روی آوردن به رویکرد محله محوری است. رویکردی که در شهری مثل تهران که هنوز در بخش های قابل توجهی از آن هویت محله ای معنا و مفهوم خود را از دست نداده باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. بدون شک شورایاری در این مسیر می تواند نقش مهمی در مدیریت شهری ایفا کند.

شورایاری ها به عنوان نهادی که 20 سال سابقه فعالیت دارد گروه اجتماعی هستند که در پایتخت دارای ساختار و سازمان است و با ۳ هزار و ۵۲۰ عضو بزرگ‌ترین گروه محلی در ایران هستند. طبیعی است که این ویژگی باعث شود تا گروه های سیاسی به فکر آن بیفتند تا برای رسیدن به منافع جناحی از ظرفیت این نهاد استفاده کنند. به تعبیر علی پور، عضو شورای شهر چهارم با توجه به اینکه یک بار هم مسیر از بهشت تا پاستور با موفقیت طی شد، این گمان ایجاد شد که بازهم می‌شود این مسیر را طی کرد.

محمد سالاری رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر در انتقاد از وضعیت صدور چک در شورایاری‌ها گفته «مگر اعضای شورای شهر به عنوان نهاد بالادست شورایاری‌ها دسته چک دارند یا به مسائل مالی ورود می‌کنند یا چنین حقوقی را دارند؟ حتی نمایندگان مجلس هم چنین سازوکاری ندارند این انحرافی بوده که در دوره‌ای ایجاد شد در حقیقت با وجود اینکه در دوره گذشته شورا در جهت ارتقای جایگاه شورایاری‌ها و ایجاد زیرساخت‌های شورایاری‌ها بسیار کمک شد، اما این اشکال در تصمیم گیری‌های نرم افزاری وجود داشت که سعی کردند این نهاد را به موضوعات مالی ورود بدهند همین باعث شده بود بسیاری از سرمایه‌های مدنی و اجتماعی در محلات به انتخابات شورایاری‌ها ورود نکنند.

عدم نظارت صحیح بر شورایاری ها و همچنین بروز فسادهای اداری در این سالها باعث شده تا برخی شورایاری ها به جای آنکه نهاد واسط بین مردم و شهرداری ها شوند تبدیل به بازوی شهرداری شوند و عملا نتوانند در بهبود وضعیت محلات تهران مثمر ثمر باشند.

دور پنجم انتخابات شورایاری ها در شرایطی به زودی برگزار خواهد شد که نگرانی در رابطه با آینده شورایاری ها ادامه دارد. این انتظار می رود که با بسترسازی های مناسب و نگاه نظارتی صحیح شورایاری ها بتوانند مدیریت شهری را به سمت درستی پیش ببرند.

کد خبرنگار: ۱
۱دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***