سلام نو – سرویس بین الملل: امروز رسانههای آمریکایی به نقل از برخی چهرههای نزدیک به دولت آمریکا خبر دادند که در روز پنج شنبه حملات ساییری گستردهای از سوی این کشور علیه ایران صورت گرفته که به طور مشخص با هدف تلافی ساقط شدن پهپاد این کشور و حمله به دو نفتکش در خلیج فارس صورت گرفت، حملهای که آمریکا مدعی است ایران آن را انجام داده است.
واشنگتن پست مدعی شد که این حمله سایبری علیه بخشهایی از سیستم تسلیحاتی ایران صورت گرفته و موجب از کار افتادن سیستمهای کامپیوتری کنترل تجهیزات شلیک موشک و راکت شده است و تلفات جانی در پی نداشته.
به گفته دو منبع آگاه که نخواسته اند نامشان فاش شود، عملیات مذکور پنجشنبه هفته گذشته و با چراغ سبز شخص رییس جمهور آمریکا و توسط واحد فرماندهی سایبری آمریکا صورت گرفته اما مقدمات آن بسیار پیش از این آماده شده بود.
سخنگوی پنتاگون نسبت به این اخبار موضع نگرفت و تاکید کرد که سیاست پنتاگون این است که درباره مسائل سایبری و جاسوسی خود صحبت نکند.
«توماس باسرت»، مشاور امنیت داخلی سابق ترامپ و از دستیاران ارشد دولت بوش درباره این حمله گفته: «این عملیات با تهدیدات سایبری فزاینده ایران مقابله کرده و به امنیت کشتی ها و ارتش آمریکا در تنگه هرمز کمک می کند».
نکته قابل توجه این است که اخیرا رسانههای آمریکایی گزارشهایی از تحرکات سایبری ایران منتشر کردهاند و مدعیاند که حملات ارتش سایبری ایران به آمریکا بیش از پیش افزایش یافته، ادعایی که با واکنشی از سوی مقامات ایرانی رو به رو نشده است.
اما آنهایی که با سوابق درگیریهای ایران و آمریکا آشنا هستند میدانند که این نخستین بار نیست که ایران هدف حمله سایبری آمریکا قرار میگیرد.
بهمن ماه سال گذشته هم آمریکا مدعی نفوذ به سیستم موشکی ایران و مختل کردن آن شدند اما سردار حاجی زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران این ادعا بالاتر از دروغ و یک افتضاح بزرگ خواند. با این حال وی تاکید کرد که در آن زمان آمریکا با ارسال برخی وسایل و قطعات خاص به دنبال نفوذ به ساختار تسلیحاتی کشور بوده که با شکست همراه شده است.
جواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران نیز در یکی از مصاحبههای خود تایید کرد که تلاشهایی برای فروش دستگاههای آلوده مرتبط با صنایع هستهای رخ داده که خنثی شده، او این سخنان را بعد از پرتاب ناموفق یکی از ماهوارههای ایرانی و در حالی بیان کرد که شایعاتی از احتمال خرابکاری آمریکا در این پروژه به گوش میرسید.
نبرد سایبری بین ایران و آمریکا مدتها با شدت در جریان بود و اوج آن پیش از توافق هستهای و در زمان انتشار ویرویس استاکس نت بود، ولی با امضای برجام این نبرد به طور قابل توجهی فروکش کرد ولی ظاهرا حالا پس از خروج آمریکا از برجام دوباره شاهد اوج گیری این نبرد سایبری هستیم.
همانطور که اشاره شد استاکس نت یکی از نقاط عطف نبرد سایبری بین ایران و آمریکا است، بد افزاری که به طور مشخص تاسیسات هستهای ایران را هدف گرفته بود و به براساس نظر کارشناسان شرکت سیمانتک به دنبال خرابکاری در تأسیسات غنیسازی اورانیوم نطنز بودهاست و برای تجهیزات خاص و مشخصی طراحی شده بود و هدف آن سامانههای هدایتگر تأسیسات صنعت هستهای با سیستم عامل ویندوز است.
این ویروس در سال۲۰۱۰ توسط کارشناسان ضدویروسویبیای۳۲ در مشهد شناسایی شد و بعدها مشخص شد که ظاهرا با دستور مشخص باراک اوباما و با همکاری آمریکا و اسرائیل ساخته شده است.
وزیر ارتباطات وقت ایران در آبان ۱۳۸۹ اعلام کرد که رایانههای آلوده شده به این ویروس شناسایی و در مرحله پاکسازی قرار دارند. وی همچنین اظهار کرد که منشاء ورود این ویروس به ایران نه از طریق شبکه اینترنت بلکه از طریق حافظههای جانبی بوده که افرادی از خارج از کشور به ایران آورده و بدون بررسی لازم به کامپیوترهای در داخل ایران متصل کردهاند.
از میزان آسیبی که استاکس نت توانست به تاسیسات هستهای ایران هیچگاه گزارشی منتشر نشد. برخی منابع داخلی و خارجی آسیب آن را محدود میارزیابی کردند و نقش مصطفی احمدیروشن، یکی از شهدای هستهای ایران در این ماجرا را محوری دانستند، اما در طرف دیگر ماجرا برخی کارشناسان امنیتی هرچند تایید میکنند استاکسنت نتوانست به هدف اصلی خود دست یابد، اما تا پیش از مهار توسط کارشناسان ایرانی آسیب قابل توجهی به صنایع اتمی ایران وارد کرد و یکی از عوامل شکلگیری مذاکرات هستهای بود.
حالا به نظر میرسد پس از دورهای به نسبت آرام میان ایران و آمریکا در عرصه سایبری دوباره شاهد شکلگیری نسل جدیدی از درگیریها میان دو طرف خواهیم بود، درگیری که این بار ایران در آن صرفا مدافع نییست و با تجربیاتی از قبیل استاکس توان حمله را نیز به دست آورده است و اکنون به یکی از فعالترین نیروهای سایبری جهان تبدیل شده.