سلام نو – سرویس بین الملل: پس از ساقط شدن پهپاد آمریکایی در داخل مرزهای ایران تحیلیهای متفاوتی درباره اقدام ایران و واکنش آمریکا صورت گرفت ولی مسئله قابل توجه این است که به علت نامشخص بودن برخی زوایای این اتفاق و گره خوردن آن با مسائل امنیتی و نظامی نقاط نامشخص و تحلیلهای بیربط در اطراف آن بسیار بود به خصوص وقتی در یک سوی ماجرا شخصی مثل دونالد ترامپ قرار داشت، کسی که قصههای بسیاری درباره هر تصمیمی میسازد.
برخی میگویند دونالد ترامپ به خاطر در خطر قرار گرفتن 150 انسان از حمله به ایرن صرف کرد در حالی که برخلاف تصور برخی مدافعان انسان دوستی ترامپ، مشخص شده دلیل انصراف رییس جمهور آمریکا از حمله به ایران هرچیزی بوده جز حفظ جان انسانهای بیگناه و کشدن آنها.
نیویورک تایمز چند دلیل برای این اقدام ذکر کرده که در یکی از آنها نام سرلشکر قاسم سلیمانی نیز به چشم میخورد. بنا بر خبرهای در دست نیویورک تایمز یک مقام دولتی از بحثهای خصوصی که درباره آمار کشتههای حمله احتمال شده سخن گفته و تایید کرده که این آمار را نه یک مقام نظامی بلکه وکیل به ترامپ داده.
جک کین معاون بازنشسته ارتش که به ترامپ بس نزدیک است گفته یکی دیگر از عاملهایی که نظر ترامپ را برگرداند این بود که به او گفته شده که این حمله واقعا یک اشتباه بوده، آن چنان که خود ترامپ نیز این مسئله را تایید کرده بود.
به گفته این ژنرال معلوم نیست فرماندهی که دستور داده پهپاد را بزنند، از مقام مافوقاش یا آدم بسیارمهمی دستور داشته یا نه، او نقل میکند که به ترامپ خبر دادهاند که قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، نیز از جمله مخالفان ساقط کردن پهپاد آمریکایی بوده و همین اطلاعات بر ترامپ اثر گذاشت و او نگران شد مبادا تنش بر سر کاری بالا بگیرد که مقامهای ارشد ایران از آن رضایت نداشتهاند.
برخی هم معتقدند ترامپ بیش از همه به کارلسون، مجری مشهور فاکس نیوز، توجه کرده که در روزهای اخیر یک توصیه انتخاباتی به رییس جمهور داشته داشت: با زورنظامی به کارهای ایران پاسخدادن دیوانگی است اگر ترامپ به جنگ ایران برود، باید با بخت دوباره رییسجمهورشدن خداحافظی کند.
امروز نیز خود دونالد ترامپ در توییتی نوشته که حمله به ایران را لغو نکرده بلکه جلوی انجام آن در زمان فعلی را گرفته است، توییتی که نشان میدهد علت لغو حمله هر چه بوده انسان دوستی ترامپ نبوده.
در تحلیل شخصیت ترامپ و تصمیمات که میگیرد باید در نظر داشته باشیم او رییس جمهوری است اهل تجارت و شومن که از دروغ گفتن هیچ ابایی ندارد و حاضر است هر دروغی را بگوید و هر کاری را بکند.
نکته جالبی که در تازهترین موضعگیری ترامپ هم به وضوح دیده میشود وقتی که او از مردم ایران تمجید میکند و از عدم هدف قرار گرفتن هواپیمای سرنشیندار آمریکا توسط ایران تشکر میکند ولی همزمان وعده تحریم برای روز دوشنه را میدهد.
ترامپ روز گذشته در جمع خبرنگاران گفت که در جریان حادثه روز پنجشنبه هفته گذشته که ایران به یک پهپاد جاسوسی آمریکایی در دریای عمان شلیک کرد، یک هواپیما با ۳۸ سرنشین نیز "در تیررس" ایران بوده است، اما ایرانیها تصمیم گرفتند که به آن هواپیما شلیک نکنند.
رئیسجمهور ایالات متحده این تصمیم مقامهای جمهوری اسلامی ایران را "بسیار خردمندانه" توصیف کرد و گفت "ما بابت این تصمیم از آنها سپاسگزاریم."
دقیقا بعد از چنین مواضع بود که ترامپ تاکید کرد موج جدیدی از تحریمها را علیه ایران به اجرا خواهد گذاشت تحریمهایی که مثل همیشه پس از تشکر و تعریف از ایران، دولت و حکومتش اعمال میشود.
نکته قابل توجهی که باید در مواجه با دونالد ترامپ و مواضع او در نظر بگیریم این است که مهم نیست او جلوی دوربین چه میگوید بلکه این مهم است که او چه تصمیمی را در نهایت اعمال میکند.
شاید با خود بگویید این مسئله درباره تمام رییس جمهوران آمریکا و حتی دیگر کشورها صدق میکند، ولی مسئله این جا است کمتر رییس جمهوری مانند دونالد ترامپ پیدا میشود که مواضع اعلامی و اعمالی او به خصوص در حوزه بینالملل تا این حد متفاوت باشد، مسئلهای که رو به رو شدن با ترامپ در مذاکره یا تقابل را سخت میکند.
بازی هوشمندانه ترامپ با رسانهها و سوار شدنش بر موج اخبار جعلی نه تنها کنش دیپلماتیک با او را سخت میکند بلکه گاه مقابله با تصویر او در ذهن عوام را نیز دشوار میکند، به خصوص این که او مدام تلاش میکند از خود تصویر مردی مشتاق به معامله را نشان دهد.
تنها پادزهر این رویکرد ترامپ بازی هنرمندانه با ابزار رسانه است حوزهای که حداقل ایران در آن دستی خالی دارد و در ماجرای ساقط کردن پهپاد هم نتوانست حتی در داخل موج ساز اصلی باشد. واگذار کردن صحنه رسانه به کسی مثل ترامپ باعث میشود هیچ گاه نتوانیم آن طور که باید سود کافی را از اتفاقی چون ساقط کردن پهپاد آمریکایی ببریم.