سلام نو – سرویس بیناللملل: دیروز با سرنگون شدن پهپاد آمریکا در خاک ایران تنش بین تهران و واشنگتن پس از یک ماه تعلیق دوباره اوج گرفت و ترامپ با یک توییت عصبی نسبت به "اشتباه بزرگ" ایران واکنش نشان داد. از آن زمان تا کنون اتفاقات مهمی در تهران و واشنگتن افتاده است که با هم آنها را مرور میکنیم.
دیشب عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران با سفات سوئیس در تهران تماس گرفت تا به عنوان حافظ منافع آمریکا در تهران مواضع ایران را به آنها اعلام کند.
عباس عراقچی اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران به دولت آمریکا به خاطر تعرض به حریم هوایی کشورمان را به وی ابلاغ کرده و گفت مدارک انکارناپذیری مبنی بر حضور این پهپاد در فضای جمهوری اسلامی ایران وجود دارد و حتی قطعاتی از لاشه این پهپاد در آبهای سرزمینی ایران به دست آمده است. عراقچی همچنان تاکید کرد که ایران به هیچ عنوان دنبال جنگ نیست ولی با تمام قدرت از خود دفاع میکند.
در واشنگتن هم دونالد ترامپ با همراهی رییس سی آی ای، وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی خود جلسهای را با رهبران کنگره برگزار کرد که جزئیاتی از آن منتشر نشد ولی مشخصا به موضوع ایران مربوط بود.
ساعاتی بعد روزنامه نیویورک تایمز آمریکا مدعیشده ترامپ دیروز پس از شنیدن خبر سرنگونی پهپاد آمریکایی از سوی ایران دستور حمله نظامی علیه برخی هدفهای نظامی سپاهپاسداران را داده بود و حتی هواپیماهای آمریکا به پرواز درآمده بودند و آماده حمله بودند، اما او چند ساعت پس از این دستور پشیمان شده و دستور حمله را پسگرفته.
نگار مرتضوی خبرنگار ایرانی مقیم آمریکا نیز خبر نیویورک تایمز را تایید کرد و گفت که خبر از علت تصمیم ترامپ در دست نیست و مشخص نیست چرا رییس جمهور آمریکا نظرش را عوض کرده است.
در همین زمان بود که چهرههای برجسته دمکرات با حمله به ایران مخالفت کردند و نسبت به عواقب آن هشدار دادند. نانسی پلوسی، رئیسمجلسنمایندگان، گفته دولت باید برای کاهش تنش با ایران تلاش کند و اوضاع جدی است و نباید تنشتازهای بهبار آید.
چاک شومر رهبر اقلیت در مجلسسنا، هم گفته ترامپ دنبال جنگ نیست ولی شاید در یک جنگ تصادفی درگیر شویم؛ اما هر جنگی، مجوز کنگره را میخواهد.
برنی سندرز نیز در توییتی با تاکید بر استفاده از ابزار دیپلماسی نوشت که سیاستمداران روی میز میکوبند ولی این فرزندان مردم عادی هستند که به جنگ میروند نه فرزندان میلیونرها!
الیزابت وارن، نامزد دمکرات ریاست جمهوری آمریکا نیز با تاکید بر استفاتده از ابزار دیپلماسی گفت: ترامپ این بحران را بالاآورد، و سیاست خارجی بیملاحظهی توییتریش فقط وضع را بدتر کردهاست. من در لایحهای قانونی همکاری کردهام که از جنگ با ایران جلوگیری میکند. ما نیاز داریم تنشزدایی کنیم، و اجازه ندهیم جنگ طلبان این کابینه ما را به یک جنگ بکشانند.
سازمان هوانوردی فدرال آمریکا، پرواز هواپیماهای مسافربری آمریکایی را بر فراز آبهای سرزمینی ایران در خلیجفارس و تنگههرمز ممنوع کرد. این سازمان مدعیشده آنزمانکه پهپاد آمریکایی از سوی ایران زدهشده، ۸۳کیلومتر آنسوتر، یک هواپیمایمسافربری در پرواز بوده. کمیپیشاز این فرمان شرکت هواپیمایی آمریکایی یونایتد ایرلاینز، پروازهایاش به بمبئی هند را بهسبب گذر از آبهای ایران برهمزده بود.
هشدار به تهران از کانال عمان
اما شاید مهمترین خبر بعد از خبر لغو حمله به ایران پیام فوری ترامپ به تهران از کانال عمان باشد. خبرگزاری رویترز در گزارشی که امروز منتشر کرد به نقل از منابع ایرانی که نامی از آنها برده نشده اعلام کرد که دونالد ترامپ از طریق عمان در خصوص حمله ای قریب الوقوع به ایران هشدار داده است.
بر اساس این گزارش، رئیس جمهوری آمریکا در پیام خود در عین حال تاکید کرده است که خواهان گفتگو است و تمایل دارد با ایران وارد مذاکره شود. دونالد ترامپ همچنین در این پیام تصریح کرده است ایران «فرصت محدودی» برای آغاز گفتگوها دارد.
رویترز در ادامه نوشت که یکی دیگر از مقامات ایران در این باره گفت: ما این مسئله را مشخص کردیم که رهبر ایران مخالف هر گونه پیامی است، اما این پیام به او انتقال داده می شود تا درباره اش تصمیم گیری کند...بهرحال ما به مقامات عمانی گفتیم که هر گونه حمله ای علیه ایران عواقب منطقه ای و بین المللی خواهد داشت.
در آخرین واکنشی که از سوی تهران در ماجرای ساقط شدن پهپاد آمریکایی داشت پخش تصاویر لاشه منهدم شده آن بود. خبرگزاری صدا و سیمای ایران تصاویری منتشر کرده که به گفته این خبرگزاری نخستین تصاویر از لاشه پهپاد آمریکا است و همین امروز از جنوب ایران به تهران منتقل شده است.