سلام نو – سرویس اقتصادی: تحریم پتروشیمی ایران به عنوان یکی از پایه های اقتصاد ایران از سوی آمریکا درست در روزهایی که آبه به تهران آمده بود تا پیغام ترامپ را به رهبر انقلاب برساند این پیام را به همراه داشت که هدف نیروهای جنگ طلب آمریکا مذاکره از موضع نابرابر است.
به گزارش سلام نو، سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه در واکنش به اقدام تازه وزارت خزانه داری آمریکا در تحریم شرکتهای پتروشیمی ایران، این اقدام رژیم آمریکا را شدیداً محکوم کرد و آن را مصداق تروریسم اقتصادی و در ادامه خصومتهای مستمر کاخ سفید علیه ملت ایران دانست.
به گفته موسوی این اقدام ایالات متحده مغایر با اصول و قواعد اساسی روابط و حقوق بین الملل و نیز تعهدات بین المللی این رژیم بوده و موجبات مسئولیت بین المللی آن را فراهم خواهد آورد.
اگرچه می توان این تحریم جدید را در راستای عملیات روانی ایالات متحده ارزیابی کرد اما باید توجه داشت که وضعیت ما در صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع ارز آور و مادر در اقتصاد کشور وضعیت قابل قبولی است و شرایط بازارهای جهانی به گونه ای است که حجم تولید محصولات پتروشیمی در داخل بالا است و به تبع آن وابستگی کشورهای متقاضی برای استفاده از محصولات پتروشیمی ایران بالا می رود.
به نظر نمی رسد آمریکا در عمل بتواند کار خاصی در حوزه تحریم پتروشیمی انجام دهد چرا که تنوع بالا در سطح تولید ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرید از محصولات پتروشیمی یکی از مهم ترین دلایل پیچیده بودن تحریمهای پتروشیمی به حساب میآید. قائممقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در این باره اظهار کرده است: با به روز شدن تکنولوژی بازارهای جدیدی شکل میگیرد که باعث گستردهتر شدن مقاصد خریدار میشود.
نکته قابل توجه دیگر در رابطه با تحریم پتروشیمی رقابتی بودن این بازار است. به همین خاطر است که در برخی از محصولات تولیدی میزان تولید و مصرف جهانی برابر است که این عامل کاهش صادرات بازار را با بحران جدی رو به رو میسازد.
مقامات آمریکایی تحریم های اخیر در حوزه پتروشیمی را جدیدترین اقدام ایالات متحده برای وارد آوردن فشار بر اقتصاد ایران و خشکاندن منابع مالی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توصیف کردهاند. این در حالی است که تحلیلگران خبرگزاری رویترز همچون بیشتر کارشناسان در تحلیل این اتفاق بیش از همه به جنبه نمادین این کار توجه دارند چرا که تحریم های جدید به لحاظ اقتصادی اثر اندکی بر ایران خواهد گذاشت.
بهزاد محمدی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در خصوص تحریم پتروشیمی گفت: از نظر ما پتروشیمی صنعتی تحریمپذیر نیست و تابآوری بالایی دارد، اما باید خودمان را برای هر اتفاق و شرایطی آماده کنیم. فروش محصولات پتروشیمی در مقابل فروش نفت شرایط متفاوتی دارد و بهعنوان نمونه همچون نفت مبادی مشخص صادراتی و نفتکشهای عظیم قابل ردیابی ندارد.
محصولات پتروشیمی متنوع هستند. پتروشیمی تحریم پذیر نیست. این صحبت بیشتر فعالان صنعت پتروشیمی است. عباس شعری مقدم، مدیرعامل اسبق شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران نیز با بیان این نکته تاکید کرده است: حتی در صورت اعمال تحریم ها از سوی امریکا حداقل 80 درصد محصولات این صنعت که جامد هستند و جابه جایی آنها راحت تر است، با کمترین نوسان صادر خواهند شد. بازار این محصولات می تواند کشورهای همجوار باشد.
در رابطه با دور زدن تحریم پتروشیمی حسن خسروجردی، یک عضو اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی گفته شاید حمل دریایی محموله ها با مشکلاتی مواجه شود اما راهکار آن را خواهیم یافت. ضمن آنکه با روش هایی ارز حاصل را نیز به کشور بازخواهیم گرداند و مشکلی در این زمینه رخ نخواهد داد.
به طور حتم به صفر رساندن صادرات محصولات پتروشیمی درست همانند وعده غیرعملی ترامپ مبنی بر به صفر رساندن صادرات نفت ایران بیش از آنکه جنبه اقتصادی داشته باشد جنبه روانی دارد.