سلام نو – سرویس اجتماعی: ماجرا از یک توییت شروع شد، توییتی که در آن یک کاربر ادعا کرد یک راننده اسنپ به خاطر حجابش به او تذکر داده و وقتی او به تذکر توجه نکرده او را در میانهراه از ماشین پیاده کرده است.
این ادعا مدتی بعد تایید شد و اسنپ ظاهرا از مسافر عذرخواهی کرد ولی با گذشت زمان و فشار طیف موسوم به ارزشی ورق برگشت و همه چیز عوض شد! اسنپ مسافر را متهم کرد، ارزشیها از راننده تقدیر کردند، یکی گفت فیلمی از این امر به معروف میسازد، فرمانده هوا و فضای سپاه از راننده تقدیر کرد و در آخرین قاب مسافر در یک قاب تاسف بار از راننده عذرخواهی کرد و راننده لبخند به لب به مسافر مغلوب شده قرآن و نهج البلاغه کادو داد تا حسابی امر به معروف را تکمیل کرده باشد.
این ماجرا یک سوی دیگر هم داشت و آن موج بلند توییتری درباره اسنپ و تحریم اسنپ بود. بر اساس آماری که سرویس پردازش هوشمند متن «واکاویک» به درخواست دیجیاتو از توییتر استخراج کرده، در ۷۲ ساعت بیشتر از ۷۰ هزار توییت در این رابطه منتشر شده است؛ در هر ساعت تقریبا هزار توییت. در این بررسی اما حدود ۹ هزار و ۲۰۰ توییت مهم بررسی شدهاند تا مشخص شود که دقیقاً چه اتفاقی در هشتگ «تحریم اسنپ» افتاده است.
بنا بر این گزارش در اولین موج، ۵۸۰۸ توییت منتشر شده که متن ۱۷.۶ درصد یعنی ۱۰۲۲ عدد از آنها عیناً کپی شده است. ۵۸۰۸ توییت تنها توسط ۲۳۹۰ کاربر یکتا ایجاد شدهاند. ۷۴.۲ درصد از کاربرانی که در موج اول درباره این اتفاق توییت کرده بودند، پیش از این حداقل یک بار همدیگر را ریتوییت کردهاند. همین آمار کم و بیش در موج دوم و سوم توییتها نیز ادامه داشت که نشان میدهد احتمالا در پشت این موجها یک اتاق فکر حداقلی وجود دارد که مایل است از فضا بهره ببرد.
ماجرای راننده و مسافر اسنپ هر لحظه در حال پیچیدهتر شدن و تاسفبارتر شدن است. اطلاعات راننده در اینترنت منتشر شده و مسافر برخلاف قوانین در میانه راه از ماشین پیاده شد. در ابتدای کار میشد مقداری از حق را به هر دو طرف داد. راننده مایل نیست مسافر بدحجاب سوار کند ولی حق ندارد او را در میان راه پیاده کند، مسافر هم حق ندارد اطلاعات شخصی راننده را منتشر کند و البته مختار است که چگونه حجاب داشته باشد.
اما این جریان هرچه جلوتر رفت اوضاع بدتر شد، به خصوص با عکسالعملها عجییب اسنپ و دست گرفته شدن یک ماجرای ساده توسط طیف موسوم به ارزشی. اسنپ با لحنی تند و منت گذارانه گفت از مسافر شکایت نمیکند در حالی که قصد تقدیر از راننده را دارد! از طرف دیگر حامیان راننده نیز از او تقدیر کردند، به اسنپ فشار آوردند و حالا هم دنبال فیلم ساختن از او هستند.
یک راننده ساده را قهرمان کردند و یک مسافر ساده را با شدیدترین حملات له کردند. یک شرکت خدماتی مثل اسنپ که حالا به غولی بیشاخ و دم تبدیل شده را وسط یک شکاف اجتماعی انداختند شکافی که اسنپ در آن مجبور به انتخاب است و به طور طبیعی در جایی مثل ایران گزینه نزدیک به قدرت را انتخاب میکند چون میداند قدرت توانایی تضمین ادامه حیات او را دارد و در این شرایط جدیترین رقیبهایش با چند صد توییت تحریم اسنپ حتی به گرد پایش هم نمیرسند.
چیزی که اینجا قربانی میشد سرمایه اعتماد عمومی جامعه به یک کسب کار مثل اسنپ و یک عادت پسندیده اجتماعی مثل امر به معروف است. چهره مغموم و گرفته دختر در جلسه عذرخواهی از راننده اسنپ آن چنان تاسف بار است که هیچ جای دفاعی برای این توبه اجباری نمیگذارد.