در سوم دی ماه سال ۱۲۹۷بود که نخستین شناسنامه ایرانی صادر شد از اینرو شورای فرهنگ عمومی این روز را در تقویم ملی کشور به روز ثبت احوال نامگذاری کرد.
در دوران قدیم ثبت وقایع و امور مهمی چون ولادت و ازدواج به شیوه ی سنتی انجام می شد.در این شیوه مردم بدین صورت عمل می کردند که به روحانیون یا بزرگان و ریش سفیدان مراجعه کرده و این امور مهم را انجام می دادند.
پس از آن و طی مراحلی بود که ثبت احوال در ایران شکل بهتری یافت و از کشورهای اروپایی پیروی نمود و امور ثبتی همانند آن ها انجام شد.
در تاریخ سوم دی ماه سال ۱۲۹۷بود که اولین شناسنامه ایرانی برای فردی به نام فاطمه ایرانی صادر شد و در اوایل دهه ی ۱۳۰۰بود که تمامی ایرانی های ساکن در نقاط دارای اداره سجل آن زمان ، موظف به دریافت شناسنامه بودند.
اداره ثبت احوال، ارگان بسیار مهمی ست که وظیفه ی ثبت اطلاعات ضروری افراد را بر عهده دارد.این ارگان از اطلاعات مربوط به آمار جمعیتی کشور آگاه است.
اداره ثبت احوال اگرچه زیرمجموعه ی وزارت کشور می باشد اما وظیفه ای جدا از آن دارد.
ثبت وقایع مهمی چون تولد،ازدواج،طلاق،مرگ و...برعهده اداره ثبت احوال است.
در سال های اخیر که کشور ایران به پیروی از کشورهای توسعه یافته غربی صدور و گرفتن کارت ملی را الزامی کرده است این وظیفه بر عهده ی ثبت احوال می باشد.
ثبت احوال تمامی تلاشش بر این است که این کارت هویتی افراد به صورت الکترونیکی باشد و تمامی امور رسمی افراد از طریق این کارت انجام شود.
علت این که یک روز از تقویم کشور به اداره ثبت احوال اختصاص یافته و گرامی داشته می شود، این است که ثبت احوال کشور جزء ارگان های بسیار مهم می باشد و ثبت وقایع مهم افراد که برای کشور نیز ضروری ست را بر عهده دارد.