سلام نو - سرویس اجتماعی: بعد از اینکه چند ماه پیش طرح کاهش معاونت های شهرداری و حذف قائم مقام شهرداری با هدف چابک سازی در ساختار شهرداری تهران مطرح شد، این طرح با رایی متزلزل به تصویب شورای شهر تهران رسید.
به گزارش سلام نو، طرح الزام شهرداری تهران به ادغام و کاهش حوزههای معاونت شهرداری تهران از ۹ سطح به حداکثر ۶ سطح سازمانی و حذف پست های قائم مقام یا جانشین و مشاور در کلیه واحدهای ستادی، مناطق، سازمان ها و شرکت های تابعه با ۱۰ رای از مجموع ۱۹ رای در جلسه امروز شورای شهر تهران به تصویب رسید.
طرح تغییر ساختار و کوچک سازی شهرداری تهران با هدف چابک سازی نهاد عریض و طویلی مثل شهرداری اتفاق خوبی است که در این مجموعه افتاده است. به نظر می رسد تغییر ساختار شهرداری تهران یک امر ضروری و لازم در شرایط فعلی باشد چرا که در شرایطی که هم اکنون شهر تهران گران اداره می شود و سالیانه هزینه حقوق، دستمزد، مزایا و ... پرسنل معادل حدود ۶۰۰۰ میلیارد تومان می شود، نیاز به کوچک سازی شهرداری بیش از پیش حس می شود.
مجید فراهانی، عضو شورای شهر با بیان اینکه شهرداری تهران اداره یک شهر هشت میلیونی را با حدود ۶۸ هزار کارمند انجام میدهد، گفته است: این در حالی است که شهرداری استانبول با ۱۸ میلیون نفر جمعیت تنها با نصف تعداد کارمندان شهرداری تهران اداره می شود. تنها ۱۸ هزار پست در شهرداری تهران وجود دارد؛ اما برای این ۱۸ هزار پست ۶۸ هزار کارمند وجود دارد و این نشان می دهد که کارمندان بدون نیاز مجموعه جذب شده اند.
بدون شک وجود این حجم از نیروی انسانی منجر به ناهماهنگی در ساختار شهرداری می شود. به گفته فراهانی در شهرداری ۵۰۰۰ نفر نیروی شاغل در امور فرهنگی داریم که حدود ۲۰ میلیارد تومان در ماه هزینه این افراد می شود؛ اما در اداره کل فرهنگ و ارشاد تنها ۱۰۰ نفر نیروی کار وجود دارد و یا ۴۰۰ نفر در پست مدیریت روابط عمومی قرار دارند که حداقل ۱.۵ میلیارد تومان در ماه هزینه حقوق این افراد می شود که نشان می دهد به چه میزان پست های موازی در شهرداری وجود دارد.
در کنار برخی معاونت ها، صندلی قائم مقامی هم قرار است از ساختار مدیریت شهری حذف شود. حسن رسولی، دیگر عضو شورای شهر درباره روند ایجاد پست قائم مقام گفته است: در دوره اول شورای اداری شهرداری تهران براساس بند 8 مصوبات جلسه در تاریخ 16 فروردین ماه سال 1385 با توجه به حجم فزاینده وظایف و اقدامات اجرایی برخی از معاونت ها و مناطق شهرداری تهران، با ایجاد پست جانشین برای معاونین شهردار تهران و شهرداران مناطق با تشخیص و تایید شهردار تهران موافقت می شود. همچنین در دوره دوم شورای شهر تهران در سال 1389 به سازمان ها و شرکت هایی که مطابق بند 6 بخشنامه ضوابط تدوین ساختار تشکیلاتی سازمان ها، شرکت ها و موسسات شهرداری تهران در تاریخ 14 دی سال 1389 صادره از سوی شهردار وقت، در جدول گروه بندی بخشنامه در گروه یک قرار گرفته اند مجوز داشتن قائم مقام پس از طی مراحل قانونی داده شده است.
پروانه مافی، نماینده مردم تهران و عضو هیئت رئیسه کمیسیون شوراها با اشاره به تصمیم سخت شورای پنجم در راستای تصویب قانون اخیر به منظور چابک سازی هر چه بیشتر شهرداری پایتخت، در صفحه توییتر شخصی خود نوشته است: پیام تصویب «طرح ادغام و کاهش معاونت ها و حذف پست های قائم مقام، جانشین و مشاور در شهرداری تهران» به بدنه شهرداری تهران: تعدیل از بالا عادلانه ترین و منطقی ترین شیوه مدیریت نهادهای فربه و ناکارآمد است.
ساختار شهرداری نیازمند تحول کلان است
آنچه مسلم است ساختار شهرداری نیاز به تحولات کلانی دارد. کاهش معاونت ها و حذف پست هایی چون مشاور و قائم مقام را نیز باید در راستای همین تحولات ارزیابی کرد. این در حالی است که سازمان های ذیل شهرداری نیز به لحاظ ساختاری درگیر مشکلات مشابهی هستند. سکینه اشرفی، معاون شهردار در این باره گفته است: سازماندهی شرکت ها و سازمان های وابسته به شهرداری تهران امر اولویت داری است چرا که دو سوم بودجه و نیروی انسانی شهرداری را به خود اختصاص داده است.
با توجه به اینکه در 12 سالی که محمدباقر قالیباف در راس شهرداری تهران حضور داشت نه تنها فکری برای حرکت در مسیر کوچک سازی شهرداری نشد بلکه در این سالها بستری برای گستردگی این سازمان فراهم شد به طوری که زمینه جذب و به کارگیری بیش از دو برابر نیاز نیروی انسانی ایجاد شد. به طور مشخص در سال آخر مدیریت قالیباف با رسمی شدن تعداد زیادی از نیروهای انسانی هزینه زیادی به تیم بعدی شهرداری وارد کرد.
در شرایط فعلی و وضعیت نه چندان خوشایند نهاد فربه ای همچون شهرداری پایتخت به لحاظ ساختاری، حذف صندلی های تزئیینی که بود و نبودشان خللی در مدیریت شهر ایجاد نمی کند اتفاق خوبی است که باید به فال نیک گرفت. هرچند جای سوال است که با چه استدلالی تعداد قابل تاملی از اعضای شورای شهر به این طرح رای منفی داده اند.