سلام نو – سرویس سیاسی: آخرین انتخابات هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در این دوره در حالی برگزار شد که محمدرضا عارف، رییس فراکسیون امید بار دیگر به رقابت با علی لاریجانی برخاست و برای بار آخر و این بار با اختلاف 50 رای به لاریجانی باخت.
در رای گیری امروز هیات رییسه مجلس علی لاریجانی در کنار 10 عضو دیگر هیات رییسه دوره سوم برای سال چهارم هم در صندلی های خود ابقا شدند و تنها یک تغییر اتفاق افتاد.
در تنها و مهمترین تغییر هیات رییسه مجلس دهم علی مطهری پس از سه سال با نایب رییسی مجلس وداع کرد و با اختلاف هشت رای جای خود را به عبدالرضا مصری، وزیر سابق احمدینژاد داد، تغییری که بی شک نتیجه ائتلاف سیاسی دو فراکسیون ولایی و مستقلین و البته تاثیر عوامل خارجی و ثانویه بود.
چرا مطهری باخت؟
اما شاید این سوال در ذهنهای ایجاد شود که پس از سه سال چه تغییر در مجلس ایجاد شده که علیمطهری از نایب رییسی مجلس کنار رفته و جایش را به یک اصولگرای کلاسیک داده؟ فراکسیون امید از رای به او عقب نشینی کرده یا مسئله کمی پیچیدهتر است؟
اینطور که از راهروهای مجلس شنیده میشود فراکسیون مستقلین به فراکسیون امید پیغام داده بود که اگر عارف در این دوره نامزد رقابت با لاریجانی شود این فراکسیون حمایتش از نامزدهای نواب رییس را بر میدارد. در نهایت نیز محمدرضا عارف نامزد کرسی ریاست مجلس شد تا علی مطهری و مسعود پزشکیان حمایت فراکسیون مستقلین را از دست بدهند.
در طرف دیگر ماجرا اینطور شنیده شده که علی لاریجانی نیز این بار هیچ تلاشی برای موفقیت مطهری نکرده و ترجیح داده تا جایگاه خود را به عنوان رییس مجلس تثبیت کند.
درست با همین دلایل بود که علی مطهری با اختلاف هشت رای نایب رییسی را باخت و پزشکیان جایگاهش را در خطر دید، خطری که البته با پشتوانه رای آذری زبانان از آن گذشت و توانست جای خالی رای ائتلافی را پر کند.
نکته دیگری که درباره مطهری وجود دارد این است که برخی اخبار درباره برخی پیامها وجود دارد که از خارج مجلس ارسال میشد و هواداران مطهری را به رد صلاحیت در انتخابات پیش روی مجلس تهدید میکند، تهدیدی که در آستانه پایان مجلس تهدید مهم و کارآمدی است.
استراتژی عارف؛ کار درست یا گل به خودی؟
اما تصمیم عارف که اصلیترین عامل باخت امروز علی مطهری بود تا چه اندازه درست بود؟ رقابتی از پیش باخته با علی لاریجانی تا چه اندازه به بازیابی هویت مستقل اصلاحطلب کمک میکند و تا چه حد میتواند بدنه رای اصلاحطلب را راضی کند؟
واقعیت این است که شاید رقابت عارف و لاریجانی در سال اول برای بدنه حرفهای اصلاح طلب اهمیت داشت ولی امروز با توجه به وضعیت کشور و عملکرد ناخوشایند عارف در سه سال گذشته اصلاح طلبان نه تنها میلی به ریاست او بر مجلس ندارند بلکه حتی ترجیح میدهند چهرهای مثل لاریجانی رییس مجلس باشد که کارآمدی و توانمندی مشخصی دارد.
علی اصغر شفیعیان مدیر مسئول انصاف نیوز از جمله کسانی است که اقدام عارف را زیر سوال میبرد و تنها نتیجه آن را حذف مطهری از نایب رییسی مجلس میداند. او در توییتی مینویسد:
آقای عارف! تنها هنر شما این است که علی مطهری را هم از نایب رییسی انداختید با این طمع قدرت و اصرار بر ایجاد دوگانگی با بخشی دیگر از لیست امید. شما همان سال ۹۴ هم لیاقت سرلیستی نداشتید. قد شما نه بلند بود و نه بلند شد.
مجتبی فتحی، روزنامهنگار نیز در توییتی نوشت:
حذف علی مطهری از نایب رییسی مجلس قطعا نتیجه بیخردی و قدرتطلبی محمدرضا عارف بود؛ کسی که با وجود سه بار شکست حاضر نبود بپذیره که قدش کوتاه تر از مقام ریاست مجلس است و با این وجود فراکسیون ناامید را برای رای آوری بسیج کرد بدون آنکه فکری برای پروژه حذف مطهری کرده باشه.
به نظر میرسد بازخورد کنش سیاسی عارف در سال آخر حضورش در مجلس در میان بدنه اصلاحات مثبت نبوده و در بهترین حالت ممکن کنش او به منزله زنگ خطری برای جدایی احتمالی از اعتدالیون در انتخاباتهای پیش رو بود. در مجموع در شرایط فعلی نمیتوان این کنش را یک کار درست و استراتژیک یا یک گل به خودی تشخیص داد، چون شخصی مثل علی مطهری به هر شکل تاثیر خود را خواهد گذاشت و احتمالا نیابت رییس مجلس در سال آخر مجلس اهمیت چندان برای اصلاح طلبان ندارد.
فعلا باید صبر کرد و دید آخرین کنش جدی سیاستمدار ساکت اصلاحطلبان در مجلس در آینده چه نتیجهای در پی خواهد داشت، آیا سقوط مطهری دست اصلاحطلبان را از قبل بیشتر میبندد یا رقابت آخر لاریجانی و عارف دست آوردهایی نیز خواهد داشت!؟