به گزارش سلام نو، «کرم الخزرجی»، استاد جامعهشناسی در دانشگاههای لندن در ترسیم چهره عراق سال ۲۰۱۸ و تبیین وقایع مهم این دوره اعم از سیاست داخلی و خارجی، اقتصاد و محیط زیست گفت: «عراق در سال ۲۰۱۸ در حوزه سیاسی شاهد برگزاری انتخابات پارلمانی بود که که از دل آن یک دولت ائتلافی کاملا متفاوت با مدلهای پیشین بیرون آمد، چرا که گرایشهای فرقهای بسیار کمرنگتر شد و احزاب شیعه و سنی و حتی کُرد وارد ائتلافهایی شدند که فرقهگرایی را به صورت رضایتبخشی از بین برد».
الخزرجی در ادامه تشریح سیاست داخلی عراق در سالی که گذشت، گفت: «اما دلیل عدم موفقیت پارلمان برای تکمیل کابینه تا این لحظه عدم نزدیک بودن اصول و راهکارهای ارائه شده توسط احزاب است. کابینه وزارتی به این توافق رسید که رأی به تمام وزرا تنها راه است ولی برخی از کمیسیونها پس از آن که وزرای مورد نظر تایید و از این مرحله عبور کردند، در راستای اجرای دستورات خارجی توافق را نقض و رأی دادن به باقی وزرای معرفی شده از گروههای دیگر را متوقف کردند که هدف حشد الشعبی و ائتلاف دولت قانون بود.
وی افزود که عبدالمهدی احتمالا موفق به تکمیل کابینه شود اما نمیتوان چندان امیدی به انجام اصلاحات بزرگ در مبارزه با فساد و بهبود وضعیت اقتصادی داشت، چرا که متاسفانه احزاب به همان رویکرد خود به بهانه مصلحت کشور ادامه داده و موضوع مبارزه با فساد را به جانبی رها کردهاند به گونهای که اصلاح آن بسیار سخت مینماید.
این استاد دانشگاه در همین حوزه با اشاره به تنشها و اعتراضهای اخیر بصره، گفت: این شهر تاثیر فراونی در وضعیت سیاسی عراق دارد چرا که شریان اقتصادی کشور است و چنانکه در سال ۱۹۹۱ نیز اتفاق افتاد، جنبش تغییر یعنی قیام مردمی از این نقطه شروع میشود.
وی یادآور شد که بصره خطر دامن زدن به فتنههای مذهبی و تنشهای سیاسی حاصل از این جنگها را در خود نهفته است. بنابراین موضوع بصره را نباید ساده گرفت و آن را بازیچه قرار داد اما میتوان گفت که نیروهای امنیتی میتوانند هر نوع آتش تمردی را خاموش کنند.
الخزرجی گفت: وضعیت اقتصادی در سایه دو عامل یعنی کاهش هزینههای نظامی همزمان با نابودی داعش و توقف عملیات تروریستی و نیز بهبود نسبی بازار نفت بهتر از سال قبل بود.
وی عراق از نقطه نظر محیط زیست در سال ۲۰۱۸ را با بحران ناگهانی مرگ ماهیها توصیف کرد تا جائی که برخی گمانه زنیها حاکی از توطئهچینی برای زیان زدن به اقتصاد بود.
الخزرجی در ادامه گفت در سطح روابط خارجی میتوان گفت که یک گشایش تاکتیکی در روابط عراق با عربستان سعودی و قطر ایجاد شد.
وی گفت: از سوی دیگر بغداد به دنبال ایفای نقش هماهنگکننده بین تهران و واشنگتن است اما باید گفت که درگیری محور ایران، روسیه، سوریه و حزبالله با محور آمریکا و متحدانش در صحنه عراق همچنان پابرجا است.
این استاد دانشگاه افزود: سیاست ایران در عراق مبتنی بر فرقهزدائی و بازگشت ثبات و امنیت به کشور عراق است. ایران کشوری صلحطلب و به دنبال برقرای آرامش در منطقه حتی برطرف کردن اختلافات با عربستان سعودی است و درست نقطه مقابل آن سیاست آمریکا قرار دارد که داعش را به وجود آورد.
وی گفت: در زمینه سیاست خارجی نکته دیگری که وجود دارد، تلاش کمیسیونهای مختلف سیاسی برای تصویب قانون اخراج نیروهای بیگانه است که این موضوع دور از ذهن به نظر نمیرسد و به محض توافق گروههای سیاسی این موضوع امکانپذیر خواهد شد، چنان که در سال ۲۰۱۰ برای اخراج نیروهای مسلح بیگانه نیز توافق شد.
الخزرجی گفت: آمریکائیها به دنبال تأمین منافع خود در منطقه هستند و هیچ تمایلی برای به رسمیت شناختن دیگران و تقسیم این منافع با آنها ندارند. ایران به یک قدرت منطقهای تبدیل شده که نمیتوان آن را نادیده گرفت به ویژه اینکه با محور قدرتهای بزرگی چون روسیه و چین ارتباط تنگاتنگ دارد. بنابراین مادامی که با ایران توافق حاصل نشود، ثبات محقق نخواهد شد.
از نقطه نظر این استاد دانشگاه، ایران بازیگر قدرتمند و اثرگذار در عراق و منطقه باقی خواهد ماند.
وی در مورد اینکه آمریکا با بیان خرید یک سوم نفت عراق چه ترفندی را دنبال میکند، گفت: آمریکا به دنبال کاهش صادرات نفت ایران است اما تهران میتواند جایگزینهای دیگری بیاید. این آرزوی ماست که ایران پروژه بازسازی عراق را به دست گیرد و به کمک شرکتهای مهم دیگر این مهم را پیش برد.
الخزرجی افزود: تحریمهای آمریکا علیه ایران آثار چندانی بر روابط دو کشور نخواهد داشت و حتی بر عکس میتواند تاثیر مثبت داشته باشد و ایران با کاهش قیمت دلار در مقابل دینار میتواند از دفاتر ویژه صرافی به قیمت سودآوری دلار خریداری کند. بنابراین ایران سود برده و عراق ضرری نکرده است.
وی در پایان یادآور شد که آینده عراق به سرنوشت جنگهای منطقه گره خورده و باید منتظر بود که چه پیش میآید./ایلنا