سلام نو – سرویس اقتصادی: بعد از جنجال افزایش قیمت شکر، خرما و ... این بار نوبت به کالای مهم تری رسیده است. این روزها گرانی برنج صدای بسیاری را درآورده است. شایعات درباره چرایی گرانی این کالای استراتژیک زیاد است اما به نظر می رسد مهم ترین دلیل این گرانی احتکار و سودجویی دلالان است.
به گزارش سلام نو، این خبر که کمبود برنج در بازار عامل گرانی برنج بوده است، صحت ندارد و تلاشی برای توجیه وضع موجود است. برخی محافل در روزهای اخیر تلاش کردند تا این شایعه بر سر زبان ها بیفتد که افزایش قیمت برنج ناشی از سیل اخیر در شمال کشور است. این در حالی است که برنجی که در حال حاضر در بازار کشور است برنج های سال گذشته است و برنج امسال از نیمه مرداد وارد بازار می شود. در حال حاضر مقدار زیادی برنج در انبارها باقی مانده که همین امر نشان از دروغ بودن کمبود برنج است. ضمن اینکه سال گذشته بارش قابل قبولی به ویژه در شمال کشور شاهد بودیم و تولید خوب سال قبل نیز همین مساله را تایید می کند.
روی هم رفته 3 میلیون تن برنج نیاز بازار در یک سال است. این در شرایطی است که سال گذشته مجموع میزان تولید و واردات برنج در کشور برابر با 3 میلیون و 750 هزار تن بوده است. در واقع نه تنها کمبودی در این زمینه نداشته ایم بلکه 750 تن مازاد برنج هم داشته ایم. با این همه چند روزی شایعات مرتبط با سیل توانست در فضای رسانه ای دست بالا را بگیرد.
سودجویی دلالان در روزهای اخیر و احتکار این اقلام اساسی را می توان تنها دلیل افزایش قیمت برنج تا دو برابر دانست. برنجی که شهریور سال گذشته کیلویی 10 تا 11.5 ار برنج کاران خریداری می شد با افزایش دو برابری به قیمت 25 تا 28 هزار تومان رسیده است. در شمال هم برنج طارم تا 19 هزار تومان به فروش می رسد. همین افزایش قیمت انگیزه زیادی برای احتکار و دلالی ایجاد می کند.
افزایش قیمت برنج در کشور در حالی دو برابر شده که مدیرکل دفتر برنامهریزی تأمین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت از دو برابر شدن ذخایر فعلی برنج در کشور در قیاس با سال گذشته خبر داده است. او همچنین اظهار کرده است: بازار با کمبودی مواجه نیست، و ذخایر به حد کافی است، بررسیها نشان میدهد سیل آسیبی به تولید برنج کشور نزده است. آمار هم نشان میدهد که میزان واردات برنج در سال ۹۷ قابل توجه است.
مدیرکل دفتر امور غلات وزارت جهاد هم گرانی برنج را بی ارتباط با کمبود عرضه می داند و با اشاره به تاثیر بارندگی خوب امسال بر افزایش ده درصدی تولید برنچ گفته است: با توجه به شرایط اقلیمی و اقدامات و برنامه ریزیهای صورت گرفته از جمله تهیه و تدارک بذور گواهی شده و رسمی انواع ارقام برنج پرمحصول و کیفی و توزیع یارانهای میان کشاورزان پیش بینی میشود که امسال حدود 3 میلیون و 300 هزار تن شلتوک تولید شود..
جدا از حضور پررنگ دلالان مولفه های دیگری نظیر کاهش ارزش پول ملی، تورم بالا و هیجانات تزریقی به بازار در گرانی برنج به عنوان یکی از پرمصرف ترین کالاها نقش زیادی داشته است. با این حال انتظار نمی رفت این افزایش قیمت در ماه رمضان تا این حد به چشم آید. ستاد تنظیم بازار هم اگرچه اقداماتی برای تنظیم بازار ماه رمضان داشته است اما نتوانسته جلوی افزایش قیمت برنج را بگیرد.
در سال 97 در قیاس با سال 96 تولید داخل کاهشی نداشته و به همین دلیل است که نباید افزایش قیمت برنج را به پای کمبود احتمالی برنج نوشت. روند افزایش قیمت برنج از بهمن سال گذشته آغاز و در ماه اخیر شدت گرفته است به صورتی که اگر پای صحبت فروشنده های برنج بنشینیم آنها هم هیچ برآورد و یا پیشبینی درباره آینده بازار برنج ندارند.