به گزارش سلام نو، مرتضی رضایی در حاشیه مراسم روز جهانی زنبور عسل در سالن خوشه وزارت جهاد کشاورزی درباره نوسانات قیمت گوشت مرغ و گوشت قرمز گفت: در زمینه قیمتها مسئولیتی ندارم و نمیتوانم صحبت کنم اما درباره تولید و موجودی کشور باید گفت زمانی میتوان از واژه کمبود استفاده کرد که این محصولات در مغازهها و صنوف عرضهکننده آن وجود نداشته باشد و این در حالی است که هم اکنون نه تنها با کمبود مواجه نیستیم بلکه مازاد تولید داریم و باید فکری برای صادرات آنها داشته باشیم.
وی افزود: هم اکنون نرخ مصوب گوشت مرغ کیلویی ۱۱,۵۰۰ تومان است و در برخی روزها مشاهده میشود که در میدان بهمن این محصول کمتر از ۹ هزار تومان هم عرضه میشود اما فاصله قیمت عمده فروشی تا خرده فروشی مشکل بازار گوشت مرغ است و باعث ضربه زدن به تولیدکنندگان و مصرف کنندگان میشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور تولیدات دامی ادامه داد: گاهی اوقات مردم هم ممکن است در شرایط هیجانی قرار گیرند که این خود به نوسانات دامن میزند. به عنوان مثال در شب عید هر چقدر توزیع گوشت مرغ و گوشت قرمز انجام دادیم همچنان در بازار احساس کمبود میشد در حالی که با توجه به سرانه مصرف ۲۷ کیلویی مرغ و سرانه ۱۲ کیلویی گوشت قرمز مقادیر بسیار بیشتری تولید و وارد شده بود. واردات سالانه گوشت قرمز از ۸۰ تا ۱۵۰ هزار تن و بسته به به میزان و شرایط تولید و بازار متفاوت است. اما در زمینه گوشت مرغ و تخم مرغ نه تنها کمبودی نداریم بلکه در برخی سالها صادرات این محصولات به ویژه تخم مرغ به ۸۰ هزار تن هم رسیده است.
رضایی در پاسخ به سوال دیگری در این زمینه که چرا وقتی عرضه مشکلی ندارد قیمتها کنترل نمیشود گفت: در برخی مقاطع شاهدیم که قیمت این محصولات با عرضه و تقاضا هم خوانی ندارد و هیجاناتی که سوار بازار میشود معمولاً باعث افزایش قیمت میشود که هیچ ارتباطی به تولید و کمبود محصول ندارد. البته قیمت گوشت قرمز طی ماه گذشته کاهش پیدا کرده و تا ۱۰ هزار تومان ارزانتر از ماه گذشته فروخته میشود.
به دنبال صادرات بیرویه جوجه یک روزه نیستیم
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه چرا با وجود اینکه تازه بازار گوشت مرغ به ثبات رسیده و ارزان شدن قیمت جوجه یک روزه درخواست آزاد شدن صادرات جوجه یک روزه را دادهاید و تصور نمیکنید با این اقدام قیمت جوجه یک روزه و گوشت مرغ افزایش یابد گفت: مسلماً به دنبال صادرات بی رویه جوجه یک روزه نیستیم اما اگر جوجه یک روزه بیش از حد کاهش قیمت پیدا کند و تولید آن غیر اقتصادی شود باعث حذف گلههای مولد مرغ مادر خواهد شد و قطعاً تولید و بازار گوشت مرغ آسیب خواهد دید.
رضایی اضافه کرد: در این زمینه برنامه داریم تا مازاد تولید جوجه یک روزه را صادر کنیم و به نظر میرسد که باید صادرات در حوزه محصولات پروتئینی راهش باز باشد تا اگر تولیدکنندگان به مشکل خوردند بتوانند با صادرات جلوی ضرر و زیان خود را بگیرند که قطعاً تنها صادرات مازاد آن مدنظر بوده و قطعاً به تولید کنندگان و مصرف کنندگان را به صورت همزمان توجه خواهیم کرد.
واردکننده نهاده بخش خصوصی و توزیع کننده دولت است
معاون وزیر کشاورزی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برخی واردکنندگان، نهادههای دامی را که با ارز دولتی وارد میکنند در اختیار تولیدکنندگان قرار نمیدهند و دولت هم به عنوان ناظر، بر این واردکنندگان که سهم بالایی در این زمینه دارند، نمیتواند نظارت کند، گفت: از اواخر سال گذشته که مشکل در قیمت نهادههای دامی و نحوه توزیع آن به وجود آمد مصوب کردیم تا دولت و وزارت جهاد کشاورزی به عنوان حاکمیت و مسئول نظارت، نهادههای دامی واردکنندگان را در اختیار بگیرد و آن را بین تولیدکنندگان و با مشارکت سازمانهای نهاد کشاورزی و تشکلهای تولید کنندگان، توزیع کنند. این به معنی این نیست که دولت واردات را انجام میدهد و به دنبال سود است چرا که واردات توسط بخش خصوصی انجام میشود و همه پول آن را واردکنندگان دریافت میکنند اما وزارت کشاورزی توزیع نهادهها را برعهده خواهد داشت.
خبرنگاری از این مقام مسئول پرسید گاهاً برخی از واردکنندگان مرغداران را تهدید میکنند که آنها را در لیست سیاه قرار میدهند و خوراک دام و طیور را به آنها نمیدهند که رضایی پاسخ داد: به هیچ وجه اینگونه نیست و وزارت جهاد کشاورزی قطعاً بر این زمینه نظارت خواهد کرد و واردکنندهای نداریم که محصول وارداتی خود را در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار ندهد و اگر واردکننده ای دست به این تخلفات بزند قطعاً با آن برخورد میکنیم چرا به عنوان مثال سالانه حدود ۳.۵ میلیون تن کنجاله سویا وارد میشود و در روزهای و هفتههای گذشته از سال جاری بالغ بر ۸۰۰ هزار تن از این محصول که به دست بخش خصوصی وارد شده بین تولیدکنندگان توزیع کردیم اما اگر به صورت موردی دامداران و مرغداران مشکلی داشتند، وزارت جهاد کشاورزی در جریان قرار دهند تا با وارد کنندگان متخلف برخورد کنیم.
وی همچنین در مراسم روز جهانی زنبور عسل نیز اظهار کرد: هر گرم زهر زنبور عسل ۸۰ دلار قیمت دارد و ژل رویال زنبور عسل یکی از فرآوردههای ارزشمند در این صنعت محسوب میشود که اگر روی این زمینهها بیشتر کار کنیم عسل به فرآورده فرعی تبدیل میشود و در حال حاضر در این زمینه بسیار عقب هستیم.
ایران سومین تولیدکننده عسل است
رضایی اضافه کرد: روسیه در این زمینه جزو کشورهای پیشرو محسوب میشود، این در حالی است که ایران سومین تولید کننده عسل به شمار میرود و از نظر تعداد کلونیهای عسل رتبه چهارم را در جهان دارد.
وی خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر در زمینه زنبور عسل تخصصیتر ورود کردهایم و ضمن تعریف مشاور و مجری طرح توسعه زنبور عسل، سند راهبردی توسعه این صنعت را تدوین کردیم که در این مراسم رونمایی میشود و اجرای این سند از وزارت جهاد کشاورزی تا زنجیرههای مربوط به زنبور عسل ادامه پیدا خواهد کرد.
رضایی همچنین در خصوص ملزومات رشد و پیشرفت صنعت زنبور عسل گفت: توسعه محصولات جدید با ارزش افزوده، حفظ، توسعه و تنوع مواد ژنتیکی مورد استفاده با نگاه به بازارهای صادراتی در کنار کاهش ریسک و افزایش تاب آوری صنعت میتواند از عوامل رشد و پیشرفت زنبور داری در کشور باشد.
وی به افزایش بهره وری عوامل تولید، آموزش، تحقیق و ترویج در این زمینه و تضمین کیفیت محصولات به عنوان دیگر عوامل رشد و توسعه صنعت زنبورداری اشاره کرد و گفت: در حال حاضر یکی از مشکلات صنعت زنبور عسل همین مسئله یعنی کیفیت است. اما اخیراً در زمینه صادرات توفیقاتی داشتهایم و توانستهایم با آفریقای جنوبی به توافقاتی دست پیدا کنیم.
به گزارش ایسنا، در پایان این مراسم سند توسعه راهبردی صنعت زنبور عسل در حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی رونمایی شد و از تولیدکنندگان و مدیران نمونه این صنعت تقدیر به عمل آمد./ایسنا